Recent am aflat de la medicul oftalmolog ca afinele ajuta foarte mult si vederea, pe langa celelalte beneficii asupra organismului. Asa ca, atunci cand am gasit in piata la un pret rezonabil am cumparat o cantitate mai mare. O parte le-am mancat proaspete, iar din ce-a ramas am facut sirop de afine. La aproximativ 800 g de afine am pus cam 400 g de zahar, le-am pus in straturi intr-un bidon de plastic si am asa lasat vreo 2 zile, pana afinele si-au lasat siropul. Am strecurat si am depozitat intr-o sticla la frigider 😉 Asa avem suc de fructe, bun si sanatos!
La fructele ramase am mai adaugat vreo 2 linguri de zahar, apoi le-am pus la fiert pana a inceput sa se lege. Evident ca am avut astfel cea mai buna dulceata de afine! :))
O parte din aceasta dulceata am folosit-o la tarta cu branza pe care am adus-o azi pentru voi. Daca aveti curaj sa aprindeti cuptorul :)) si o veti face curand o sa va bucurati de o prajitura buna buna, daca nu… nu-i bai o faceti cand o fi mai racoare, mai ales ca puteti folosi si alt fel de dulceata, nu neaparat de afine.
Ingrediente
- Pentru aluat:
- 100 g unt
- 200 g faina
- 2 linguri zahar pudra
- 1 praf de sare
- esenta de vanilie
- 1-2 linguri apa rece
- Pentru umplutura:
- 150 g crema de branza Almette
- 2 linguri zahar pudra
- 40 g unt
- esenta de vanilie
- dulceata de afine sau orice alta dulceata va place
Mod de preparare Tarta cu branza si dulceata de afine:
Aluat:
Punem intr-un castron faina, zaharul pudra si praful de sare si omogenizam. Adaugam untul (rece) taiat cubulete si incepem sa framantam cu varful degetelor pana obtinem firimituri de aluat. Adaugam apoi esenta de vanilie si apa rece, putin cate putin, atat cat sa se lege aluatul, sa obtinem o bila de aluat ferm si nelipicios. Dam la rece pana pregatim umplutura.
Umplutura:
Crema de branza o mixam cu zaharul pudra si untul moale, nu foarte mult, atat cat sa obtinem o crema omogena. Aromam cu vanilie dupa gust.
Scoatem aluatul de la frigider si-l intindem intr-o foaie subtire si rotunda direct pe hartia de copt. Punem crema de branza peste aluat, avand grija sa lasam o margine de cativa centimetri. Acoperim crema de branza cu un strat generos de dulceata de afine. Ridicam apoi marginile aluatului peste umplutura formand o bordura.
Dam tarta cu branza la cuptor, la foc mediu, pana aluatul se rumeneste usor. Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza dupa dorinta.
3 comentarii
Cu siguranta o voi face, mai ales ca e vremea afinelor. Sper sa-mi convina si pretul. 🙂
Este absolut delicioasa!!!
apetisanta, as manca poza direct daca as putea..imi place cum a iesit si sper sa imi iasa la fel 😀