A trecut mai bine de-o saptamana de cand am facut o prajitura cu ciocolata? Neee…nu se poate asa ceva! :))) Si iata cum am facut eu o tarta cu banane caramelizate, delicoasa si irezistibila. Spune cineva ca-i poate rezista?
Ingrediente
- Pentru blat:
- 4 oua
- 100 g zahar
- 75 g cacao
- 25 g amidon
- 50 g faina
- 50 g migdale tocate
- 50 ml lapte
- 1/2 lingurita praf de copt
- Pentru crema:
- 100 g ciocolata amaruie
- 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 100 g mascarpone
- Pentru bananele caramelizate:
- 150 g zahar
- 50 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- 50 g unt
- 2 banane
Mod de preparare Tarta cu banane caramelizate:
Blat:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Turnam laptele amestecand usor, apoi adaugam cacaoa, amidonul si faina cu praful de copt. Omogenizam. Vom obtine o compozitie vartoasa, ce se tine de lingura.
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare, apoi le incorporam in 2-3 reprize in compozitia de mai sus. Ultima transa de albus o vom incorpora amestecand cu o spatula de jos in sus, astfel incat sa obtinem o compozitie aerata. La sfarsit punem si migdalele amestecand usor.
Turnam compozitia intr-o tava de tarta unsa bine cu ulei si tapetata cu faina. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 35 de minute. In acest timp blatul va deveni ferm la atingere. Lasam blatul in tava sa se racoreasca, apoi il scoatem pe un gratar si-l lasam sa se raceasca foarte bine.
Crema:
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Cand ajunge la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la congelator pentru vreo 45-50 de minute, pana crema se raceste foarte bine. Punem mascarponele peste crema de ciocolata si mixam pana obtinem o crema pufoasa.
Punem crema peste blatul racit si dam la frigider pana preparam bananele caramelizate.
Pentru aceasta tarta am folosit doar 2 banane, caci atatea mai aveam disponibile, dar puteti pune chiar 3-4.
Caramelizam zaharul intr-o tigaie. Cand a devenit lichid adaugam smantana pentru frisca si untul. Omogemizam, fierbem 2-3 minute ametecand constant, apoi adaugam bananele, intregi sau taiate in jumatate, depinde cat sunt de mari. Mai fierbem cateva minute intorcand bananele pe toate partile, pana acestea se inmoaie si sosul caramel incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam la racit.
Taiem bananele felii si le punem peste tarta, apoi turnam deasupra sosul caramel.
Se portioneaza dupa dorinta si daca ramane ceva pastrati la frigider.
Pofta buna! 😉
22 comentarii
Doamne, cum arata….si cat poate fi de buna!!! Deja imi imaginez combinatia de ingrediente si ma ia cu lesin 😀
Te pup
multumesc Paula! 🙂
Que pintaza
😉
Ce e aiciiiiiii.Neaparat trebuie sa ma servesti ;;0
neaparat sa vii! 😉
Oh Doamne… ce bunatateeeee! TREBUIE s-o fac! Weekendul asta sunt fara baieti asa ca o sa ma rasfat la greu! Mersi Miha 😀
Oooo…ce fain de tine! 😉
Am ramas interzisa 😛 Arata asa de bine tarta asta ca deja imi chioraie matele 😀
ufff… imi pare rau ca eu sunt discordia… :))))) Sau…o fi semn bun, sa-mi para bine? :))))
La prima vedere,am avut intentia sa trec degetul prin sosul din farfurie,atat de real arata!!!!
minunata tarta!!
multumesc draga mea!
Miha, draga mea, spune-mi te rog, ai folosit o tava speciala din aceea de tarta? Sau e tava de tarta obisnuita in care ai copt blatul, dupa care ai inversat blatul? Nu stiu daca m-am exprimat bine, dar stiu ca exista 2 feluri de tavi pentru tarta si nu am decat din cea obisnuita :). Saru’mana! Tarta arata fenomenal de bine! Pup!
Buna, Andreea!
Am folosit o tava obisnuita de tarta. Da, am copt blatul apoi l-am pus invers pe platou! 😉
Multumesc frumos! Ma bucur tare mult ca-ti place! Pup!
eu imi fac frate des bucati de banana date prin zahar si cativa stropi de lamaie si caramelizate in tigaie
Buna! Reteta ta arata demential si neaparat trebuie sa o incerc si eu.nu sunt o gospodina desavarsita,dar sper sa-mi iasa si mie cu putin noroc.vreau sa-mi spui,te rog,cu ce as putea inlocui amidonul?
cu siguranta o sa iasa, caci nu e greu deloc! 😉
Amidonul il poti inlocui cu faina! 🙂
Am „testat-o” de ziua mea… Delicioasă!
Salut Miha, am descoperit mai demult site-ul tau si revin in mod regulat ca sa imi desfat ochii in special cu torturile tale. Reteta de aici arata minunat ca atat de multe altele. Felicitari si pentru fotografii. Sunt artist plastic asa ca accepta un compliment adevarat de la estetul din mine :).Din pacate insa cei doi baietei pitici dar haiduci ai mei imi papa fiecare secunda asa ca nu am apucat niciodata sa parcurg macar toate retetele de torturi pe care le ai daramite sa mai si prepar vreunul. Asa ca te rog din tot sufletul meu dornic de ceva dulce si minunat, gandeste-te sa publici o carte cu o selectie a celor mai incredibile torturi pe care le ai. Ar fi mult mult mai usor de parcurs si pus in aplicare pentru cei lipsiti de timp ca mine. O carte o poti lua in pat, langa cuptor, langa copil, o poti darui celor iubiti. Incomparabil mai usor fata de a te ruga de internet sa-ti incarce pagina, gandindu-te ca mai sunt inca probabil vreo 300 de retete de vazut si bebe sigur se trezeste inainte sa vezi macar 10. Uff. Retele nu iti lipsesc, fotografiile de asemenea, fanii iti sunt asigurati iar premiile luate cu siguranta te vor ajuta in discutiile cu o editura. Deci?
Sinuta, multumesc din suflet de aprecierile tale. Ma onoreaza cu atat mai mult cu cat vin din partea unui artist! <3
Inca nu am cochetat cu ideea unei carti de bucate, ideea este frumoasa si buna, dar nu stiu cat de realizabila. Multumesc inca o data! :*
Salut Miha, multumesc ca ai parasit o clipa cuptorul pentru a-mi raspunde 🙂
Ideea este absolut realizabila pentru ca ai toate atuurile. Ai o multime de fani care sunt convinsa ca la nevoie vor fi mai mult decat bucurosi sa te recomande celor dragi astfel incat numarul lor deja mare sa creasca exponential intr-un interval scurt. Si cu o asemenea armata de sustinatori/potentiali cumparatori, si cateva premii la activ nu vad ce editura ar vrea sa te rateze. Singura mea rugaminte ar fi sa pastrezi in fotografiile publicate stilul care deja te-a consacrat. Fanii tai trebuie sa simta aceasta carte ca fiind ceva familiar lor, ceva ce indragesc deja, o carte in care sa te recunoasca pe tine, retetele tale si fotografiile tale (sau in genul alor tale).Renunta la asta si vei obtine doar inca o carte de bucate printre atatea altele existente care nu-i va vorbi nimanui si ar fi pacat pentru ca vocea ta trebuie sa te auda. Gandeste-te un pic la asta si daca ai indoieli cel mai bine intreaba-ti fanii. Sunt convinsa ca vor fi entuziasmati. Iar eu sunt aici, cel putin cand ma lasa haiducii sa respir, pentru sustinere morala si artistica.
sa inceapa degustarea..mi-a lasat gura apa cand am vazut cat de bine arata si cred ca e super gustoasa, imi place prezentarea in poze a prepararii ingredientelor si a bananelor..apetisant si sanatos,bravo 🙂