Inca n-am gasit pana acum niste capsuni d-alea bune, atat de bune incat sa-ti pui castronul in brate si sa nu te mai opresti din mancat pana nu le termini. Ori trebuie sa mai astept…ori nu stiu eu unde sa caut… Pana una alta ma bucur de aroma lor sub alta forma 🙂
Carevasazica, va propun o prea delicioasa rulada cu crema de vanilie. In loc de capsuni puteti pune orice alt fruct va place voua, cu siguranta va fi la fel de buna.
Ingrediente
- Blat rulada:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 2 linguri apa fierbinte
- 5 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema de vanilie:
- 2 galbenusuri
- 1 lingura amidon
- 3 linguri zahar
- 250 ml lapte
- 100 g unt
- esenta de vanilie
- capsuni, cate vreti si cate-aveti 😀
Mod de preparare Rulada cu crema de vanilie si capsuni:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Turnam apa clocotita si mixam energic.
Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava mare de la aragaz (cea din dotarea standard) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem blatul din tava, cu tot cu hartie si il rasturnam pe o alta bucata de hartie de copt pe care am presarat putin zahar tos. Rulam blatul in hartie si lasam sa se racoreasca.
Crema de vanilie:
Amestecam galbenusurile cu zaharul si amidonul. Turnam laptele incet si amestecam continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte si lasam la racit. Din cand in cand amestecam, sa nu se formeze pojghita sau putem acoperi cu folie alimentara si lasam asa pana la racirea completa.
Untul moale, la temperatura camerei, il mixam pana devine pufos. In budinca de vanilie racita adaugam untul putin cate putin, mixand bine dupa fiecare transa pusa. La sfarsit punem esenta de vanilie dupa gust si capsunile taiate cubulete si scurse bine de zeama.
Desfacem blatul si-l lasam putin sa se raceasca foarte bine. Intindem uniform crema de vanilie cu capsuni, apoi rulam blatul, cat de strans se poate. Taiati colturile si gustati ce minunatie de rulada ati facut. :)) Multumiti-va cu atat pentru vreo ora cat sta rulada la frigider invelita bine in hartia de copt. :)) Daca nu rezistati mai puteti taia o felie, mai subtire…si nu se cunoaste :)))
Pofta buna! 😉
17 comentarii
Intr-un suflet am intrat aici vazand titlul postarii in lista Blogger!
Sunt convinsa ca e un vis rulada asta! Parca-si si simt gustul si „pufosenia”!:)
Pupicei, Miha!
Ilda
Lavender Thoughts
Si inca n-ai pornit spre bucatarie?? :))))
Imbratisari calde, draga Ilda!
Perfecto
Gracias 🙂
Foarte delicata aceasta rulada, imi place mult! 😉
Weekend placut, pupici!
Pupici Angi, la fel si tie! >:D<
CRED CA E MA DEGRABA FOAIE DE RULADA DECAT BLAT
BLAT, blaturi, s.n. (În gastronomie) Produs semipreparat de cofetărie-patiserie: un aluat gata copt, de formă rotundă (pentru torturi) sau dreptunghiulară (pentru prăjituri sau rulade).
Sursa: DGE (2003) 😉
Este delicioasa.
Ce rulada frumoasa!!! Nu refuz o bucata.. 🙂
Pup
Faina tare rulada!!!
Te astept cu drag la Provocare „Dulce Romanie”! Mai multe informatii aici: http://sim0na-world.blogspot.ro/2013/06/provocarea-dulce-romanie.html
Hm,iar rulada…iar ma imbolnavesc de pofta!!!
Buna Miha, ce rol are apa clocotita in albus? Am facut rulada doar cu ulei, insa eram curioasa de ce se pune apa clocotita :). Mersi mult, rulada oricum mi-a iesit o nebunie…
Iese foarte bine si numai cu ulei. Cu apa, blatul are (parca!) o alta textura.
ce inseamna amidon
Amidonul inlocuieste faina in prepararea unor creme