Rulada cu crema de unt si ciocolata este o reinterpretare a retetei de prajitura cu crema de unt si ciocolata, mult mai simplu si usor de facut. In plus, e si mai spornica, in sensul ca obtii mai multe felii, perfecta pentru atunci cand ai musafiri.
Blat pufos cu cacao, crema de unt aromata cu rom, glazura de ciocolata… este tot ce ti-ai dori de la o prajitura cu ciocolata.

INGREDIENTE
- Blat:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 3 linguri ulei
- 1/2 lingurita praf de copt
- Crema:
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 150 g ciocolata (52% cacao)
- 200 g unt
- esenta de rom
- Glazura:
- 150 g ciocolata
- 50 g unt
- ~100 ml lapte
Mod de preparare Rulada cu crema de unt si ciocolata:
Crema de unt cu ciocolata:
Vom incepe cu crema, pentru a avea timp sa se raceasca.
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Amestecul se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa, fara a da in clocot. Se da deoparte si se lasa la racit.
- de obicei, prefer sa folosesc zahar pudra deoarece se topeste mai repede
- in cazul in care zaharul nu s-a topit suficient puteti adauga 1-2 linguri lapte
Ciocolata rupta bucatele se topeste la foc mic impreuna cu untul, fara a infierbanta foarte tare. Amestecul se mixeaza apoi pana se raceste si devine cremos. La acest amestec adaugam crema de oua si mixam bine pana la omogenizare. Se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.
Blat de rulada:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava mare de la aragaz (~40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie, pentru cca 20-25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Blatul trebuie sa fie ferm la atingere, sa nu se lipeasca de mana, dar moale.
Scoatem blatul din tava, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il rulam cu tot cu hartia de copt.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul si o parte din lapte. Cand amestecul ajunge la punctul de fierbere dam deoparte, omogenizam si lasam la racit. Adaugam restul de lapte, pana glazura ajunge la consistenta dorita
Asamblare Rulada cu crema de unt si ciocolata:
Blatul se desfasoara si se desprinde usor de pe hartia de copt. Punem crema de unt cu ciocolata in strat uniform peste blatul de rulada si rulam cat mai strans posibil.
- optional, se dau deoparte 2 linguri de crema pentru ornat
Invelim strans in hartie de copt sau folie alimentara si dam la rece pentru (macar) o jumatate de ora. Finisam rulada cu glazura de ciocolata si crema de unt pusa deoparte.
- Inainte de servire prajitura se lasa putin la temperatura camerei.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
gospodina fff bunà
Multumesc