La o masa festiva , alaturi de oameni dragi, nu stiu daca este vreun desert mai potrivit decat acest profiterol cu crema de vanilie. O singura recomandare as avea: sa faceti portie dubla! 😀 Grozav de bune sunt si nici nu-ti dai seama cand dispar de pe platou. Daca mai pui si o portie de inghetata de casa alaturi… o nebunie!
INGREDIENTE
- Coji de choux:
- 100 ml lapte
- 100 ml apa
- 85 g unt
- 170 g faina
- un praf de sare
- 4 oua
- Crema de vanilie:
- 3 galbenusuri
- 2 linguri lapte
- 2 linguri zahar
- 7 g gelatina
- 1 lingurita coaja rasa lamaie
- 1 lingurita zeama de lamaie
- esenta de vanilie
- 500 ml smantana pentru frisca
- 4 linguri zahar pudra
- Glazura de ciocolata:
- 150 g ciocolata (52% cacao)
- ~100 ml lapte
Mod de preparare Profiterol cu crema de vanilie:
Mini Choux:
Se pun la fiert apa, laptele, untul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Aluatul se va strange, iar pe fundul cratitei va ramane o pelicula de aluat.
Lasam sa se raceasca, timp in care aluatul se va mai intari. Mixam usor, sa desfacem compozitia, apoi adaugam ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.
- in functie de marimea oualor, incepeti cu 4 oua si daca mai este necesar mai adaugati un ou. Aluatul final trebuie sa fie lucios si cremos, dar nu moale, care curge
Aluatul se pune intr-un posh si se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Cu degetul umezit in apa rece se netezeste fiecare choux. Se pudreaza cu zahar pudra si se da tava la cuptor la 175 grade, cuptor electric fara ventilatie, caldura jos si sus. Se coc pana sunt frumos crescute si rumenite, in jur de 30-35 de minute.
- nu deschideti cuptorul pe parcursul coacerii
- pentru spritat aluatul am folosit un dui metalic, cu varf rotund
Imediat ce tava se scoate din cuptor, mini choux se intorc invers si se gauresc din loc in loc (2-3 gauri) cu o scobitoare sau bat de frigarui.
Crema de vanilie:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Se amesteca galbenusurile cu laptele si 2 linguri zahar. Se pun la foc mic (sau pe baie de abur, sa fii sigur ca nu se afuma compozitia) si amestecand energic se fierbe pana zaharul e topit si amestecul devine spumos. Se da deoparte de pe foc si se adauga gelatina in amestecul cald/fierbinte. Se amesteca pana se topeste, apoi se adauga coaja rasa de lamaie si vanilia.
Intre timp, se mixeaza smantana pentru frisca, abia scoasa de la frigider, cu cele 4 linguri zahar pudra. Se mixeaza pana devine ferma, nu e necesar sa fie teapana. Se adauga zeama de lamaie, amestecul de galbenusuri cu gelatina, in 2-3 etape si se mixeaza pana crema este gata.
- daca ti se pare ca este prea moale las-o cca 15-20 de minute la frigider
Asamblare Profiterol cu crema de vanilie:
Crema se pune intr-un posh si se spriteaza in interiorul fiecarui choux. Se aseaza intr-o tava si se dau la rece.
Intre timp se prepara glazura de ciocolata: se pun intr-un vas larg ciocolata si laptele, se pune vasul pe foc, la foc mic. Se amesteca continuu pana cand glazura este omogena. Se mai pune lapte, putin cate putin, pana cand glazura ajunge la consistenta dorita.
Trecem choux-urile cu parte superioara, unul cate unul, prin glazura de ciocolata, apoi le asezam pe un gratar. Se lasa cateva minute sa se scurga, dupa care se dau la rece, pana la momentul servirii.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
2 comentarii
Bună seara .O primăvara fericită, multa sănătate și, mulțumesc pentru rețeta de Profiterol cu crema de vanilie și alte rețete de sărbători !
Multumesc frumos, la fel!