Prajitura Ochi de paun

de Miha
132 vizualizări
prajitura ochi de paun

Reteta Prajitura Ochi de paun

Ingrediente

  • Aluat :
  • 300 g faina
  • 90 g unt
  • 4 g drojdie uscata
  • 50 ml lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 galbenusuri
  •  1 pliculet coaja de lamaie Finesse
  • Umplutura :
  • 2 albusuri
  • 75 g zahar (pudra)
  • 100 g nuca macinata
  • 2 picaturi esenta de migdale + esenta de vanilie
  • 150 g visine
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • 3 linguri gem de prune

Prajitura Ochi de paun este de fapt o prajitura cu visine si bezea cu nuca, o prajitura de casa absolut delicioasa, cu aluat fraged umplut cu visine si bezea cu nuca crocanta la exterior si moale la interior. O bunatate care mai este cunoscuta si sub numele de prajitura Ochelari sau prajitura Ochi de pisica 😉

Pentru aceasta prajitura de casa am folosit visine congelate, dar merg si cele din compot ori din visinata 😉

Mod de preparare Prajitura Ochi de paun:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul si un praf de sare. Punem pe foc si incalzim usor, cat sa inceapa untul sa se topeasca.

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, drojdia uscata si coaja de lamaie. Facem o gaura in mijloc, punem cele 2 galbenusuri si turnam amestecul de lapte cu unt. Framantam cat sa se omogenizeze aluatul, apoi il lasam sa se odihneasca pana pregatim umplutura

  • in functie de tipul de faina folosit mai adaugati lapte daca aluatul este prea vartos ori putina faina daca aluatul este prea moale.

Umplutura:

Visinele se lasa la dezghetat, dupa care se pun intr-o strecuratoare sa se scurga bine de zeama. Se presara cu zahar pudra vanilat.

Cele 2 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea ferma. Adaugam nuca macinata si aromam cu 1-2 picaturi de esenta de migdale si esenta de vanilie, dupa gust. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Asamblare Prajitura Ochi de paun:

Aluatul se intinde in foaie subtire, sub forma de dreptunghi. Ungem cu gem, iar pe laterale punem visinele. Rulam ambele capete catre interior, lasand pe mijloc un spatiu de cativa cm pentru umplutura de bezea cu nuca. Asezam prajitura in tava si umplem mijlocul cu bezea.

  • gemul de prune poate fi inlocuit cu alt gem care va place (de visine ori caise)
  • folositi o tava care sa sustina marginile prajiturii. In cazul in care nu aveti una, asa ca mine :D, puneti in tava mare de aragaz si sustineti marginile cu ambalajul de la hartia de copt

Se coace la foc mediu ( sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 40 de minute, pana prajitura este frumos rumenita. Se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.

  • optional, prajitura se poate unge cu ou batuit ori cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte
  • tot optional, prajitura se poate pudra la sfarsit cu zahar pudra vanilat

Pofta buna! 😉

prajitura ochi de paun

RETETA IN IMAGINI

prajitura ochi de paun

Mai multe retete de prajituri AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

1 comentariu

Olivia 17 decembrie 2019 - 16:56

Este o prajitura festiva,ce merita pregatita pentru o sarbatoare.Multumesc de reteta.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: