Reteta Prajitura Krantz
Prajitura Krantz este o prajitura pe care multi dintre noi o stiu din copilarie. Si eu o stiu tot de pe vremea cand eram copil, doar ca n-a fost una dintre acele prajituri care sa-mi placa. Aveam alte gusturi pe atunci si alte prajituri de casa printre preferinte. Acesta a fost cred si motivul pentru care multa vreme am evitat sa o prepar la mine acasa, convinsa fiind ca „nimic nu se compara cu ciocolata” 😀 Dar sa stiti ca m-am inselat si daca va plac prajiturile cu crema de unt nu ezitati sa o preparati 😉

INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 10 albusuri
- 10 linguri zahar (pudra)
- 10 linguri pesmet
- 10 linguri nuca macinata
- 2-3 picaturi esenta de migdale
- Crema:
- 10 galbenusuri
- 250 g zahar (pudra)
- 2 linguri lapte
- 300 g unt
- esenta de vanilie
- Pentru krantz:
- 100 g zahar
- ~100 g miez de nuca
Mod de preparare Prajitura Krantz:
Blat:
Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm)
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o punem in strat uniform in tava tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor.
Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.
Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine cremos. Se adauga apoi din crema de oua, putin cate putin, si se mixeaza pana se omogenizeaza foarte bine. Punem esenta de vanilie dupa gust.
Scoatem hartia de copt de pe foile cu nuca, indreptam marginile daca este necesar si taiem in doua parti (fasii). Vom avea astfel 4 foi pentru prajitura. Impartim si crema in 4 parti si o punem intre foi in strat uniform.
Pentru krantz topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare adaugam miezul de nuca si amestecam bine, atfel incat miezul de nuca sa fie bine acoperit cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit se taie grosier cu cutitul, apoi se presara peste prajitura.
Prajitura Krantz se da la rece pana crema se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI
12 comentarii
buna prajiturica!o reteta boiereasca,o prezentare super.
multumesc frumos Ruxi
Fara pesmet nu se poate?
poti inlocui cu faina, 2 linguri cred ca vor fi suficient
Nici eu n-o suportam cand eram mica, dar la un moment dat am mancat la o prietena si mi-a placut la nebunie. Reteta ta pare delicioasa, sper sa-mi iasa!
tin pumnii 😉
Reteta e usor de preparat, cu siguranta iti va iesi
Interesanta reteta. Sper sa-mi iasa si mie. Multumesc pentru idee.
cu placere 🙂
Oare pot inlocui zaharul cu indulcitor si sa nu pun deloc faina sau pesmet?
Poti inlocui zaharul cu indulcitor.
Fara faina blaturile vor avea o alta textura si ma tem ca se vor inmuia prea tare de la crema
am facut-o ptr anul nou.foarte buna
Pur si simplu delicios