Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Krantz

prajitura cu krantz si nuca

Prajitura Krantz este o prajitura pe care multi dintre noi o stiu din copilarie. Si eu o stiu tot de pe vremea cand eram copil, doar ca n-a fost una dintre acele prajituri care sa-mi placa. Aveam alte gusturi pe atunci si alte prajituri de casa printre preferinte. Acesta a fost cred si motivul pentru care multa vreme am evitat sa o prepar la mine acasa, convinsa fiind ca „nimic nu se compara cu ciocolata” 😀 Dar sa stiti ca m-am inselat si daca va plac prajiturile cu crema de unt nu ezitati sa o preparati 😉

prajitura cu krantz si nuca

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 10 albusuri
  • 10 linguri zahar (pudra)
  • 10 linguri pesmet
  • 10 linguri nuca macinata
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 250 g zahar (pudra)
  • 2 linguri lapte
  • 300 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru krantz:
  • 100 g zahar
  • ~100 g miez de nuca
loading...

Mod de preparare Prajitura Krantz:

Blat:

Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm)

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o punem in strat uniform in tava tapetata cu hartie de copt. Foaia se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor.

Foile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Turnam laptele si omogenizam. Compozitia o punem pe baie de abur si fierbem (fara a da in clocot) pana compozitia se ingroasa (atunci cand amestecam cu lingura crema face „valuri” si se poate vedea fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza pana devine cremos. Se adauga apoi din crema de oua, putin cate putin, si se mixeaza pana se omogenizeaza foarte bine. Punem esenta de vanilie dupa gust.

Scoatem hartia de copt de pe foile cu nuca, indreptam marginile daca este necesar si taiem in doua parti (fasii). Vom avea astfel 4 foi pentru prajitura. Impartim si crema in 4 parti si o punem intre foi in strat uniform.

Pentru krantz topim zaharul la foc mic. Cand a devenit lichid si auriu la culoare adaugam miezul de nuca si amestecam bine, atfel incat miezul de nuca sa fie bine acoperit cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca foarte bine. Dupa ce s-a racit se taie grosier cu cutitul, apoi se presara peste prajitura.

Prajitura Krantz se da la rece pana crema se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Pofta buna! 😉

prajitura cu crema de vanilie si krantz

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

loading...
Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

13 Comentarii

  1. RUXI says:

    buna prajiturica!o reteta boiereasca,o prezentare super.

  2. Nici eu n-o suportam cand eram mica, dar la un moment dat am mancat la o prietena si mi-a placut la nebunie. Reteta ta pare delicioasa, sper sa-mi iasa!

  3. Interesanta reteta. Sper sa-mi iasa si mie. Multumesc pentru idee.

  4. Ani says:

    Oare pot inlocui zaharul cu indulcitor si sa nu pun deloc faina sau pesmet?

    • Poti inlocui zaharul cu indulcitor.
      Fara faina blaturile vor avea o alta textura si ma tem ca se vor inmuia prea tare de la crema

  5. Pingback: Prăjitura Krantz. O prăjitură delicioasă, cu nuci caramelizate! - Rețete Merișor

  6. cata says:

    am facut-o ptr anul nou.foarte buna

  7. Pur si simplu delicios

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

%d blogeri au apreciat: