Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

de Miha
290 vizualizări
Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura de azi e o prajitura neplanificata pentru meniul de Pasti. Aveam niste albusuri ramase de la alte preparate si cum aveam deja o alta serie pusa in congelator, am decis sa fac o prajitura “ad-hoc” 😀 si a fost chiar mai apreciata decat cele planificate :))))

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • Nuci caramelizate:
  • 100 g nuci
  • 150 g zahar

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (20/3o cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Intr-un vas amestecam zaharul si amidonul, apoi turnam incet laptele, amestecand continuu. Punem vasul pe foc si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa. Este gata atunci cand se vede fundul vasului in timp ce amestecam. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, untul si cacaoa. Amestecam bine pana la omogenizare, aromam cu esenta de rom si lasam la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul il topim la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Punem apoi intr-o punga mai groasa si “spargem” nucile cu ajutorul ciocanului de snitele. Le maruntiti cat de mult si bine doriti 🙂

Prajitura o vom asambla in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara.

Peste blatul racit punem crema si nivelam frumos. Acoperim cu un strat generos de nuci caramelizate si dam la frigider pana a doua zi, cand caramelul de pe nuca se topeste, iar siropul rezultat va insiropa blatul si prajitura va deveni atat de buna incat cu greu te poti opri din mancat! :))))

Pofta buna!

Prajitura cu nuci caramelizate

poate vă plac și rețetele

15 comentarii

simonacallas 27 aprilie 2014 - 21:58

Pai cu ciocolata si nuci, cum sa nu fie apreciata? 🙂 Imi place mult cum stii sa pui in valoare preparatele, fotografiile sunt de exceptie, felicitari!

Răspuns
Miha 27 aprilie 2014 - 22:06

multumesc frumos Simona! >:D<

Răspuns
silvia 3 mai 2014 - 12:33

Bunaaa

Răspuns
Ramona 28 decembrie 2014 - 12:14

Bună, am încercat si eu aceasta prajitura și din nu știu ce motiv mi s-a tăiat crema.. Poti sa îmi spui care ar fi cauza? Eu am pus margarina în loc de unt.. Sa fie dn cauza asta? Am pus margarina la 5 minute după ce am luat-o după foc și dintr-o data s-a înmuiat crema, era ca o ciocolata calda.. Sa fie din cauza ca margarina era rece din frigider? Blatul a ieșit superb și a fost delicios!dacă poți sa îmi dai un sfat.. Multumesc mult!

Răspuns
Miha 28 decembrie 2014 - 12:27

Doar s-a inmuiat sau arata ca si cum s-a “branzit”? Daca e doar moale pune-o la rece, ar trebui sa-si revina

Răspuns
Irina 29 decembrie 2014 - 17:39

Buna.Daca mi s-a taiat crema pot sa folosesc gelatina pentru a o intari?Daca nu ce as putea folosi?

Răspuns
Miha 29 decembrie 2014 - 19:05

S-a taiat sau nu s-a intarit? Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece?

Răspuns
Irina 30 decembrie 2014 - 13:06

Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece.

Răspuns
Miha 30 decembrie 2014 - 15:20

Nu-mi dau seama ce s-a intamplat, ciocolata si untul ar fi trebuit sa se intareasca la rece. Posibil sa nu fi fiert indeajuns crema de lapte cu amidon.
Ii poti adauga niste gelatina, 1 lingurita ar trebui sa fie de ajuns sau sa pui din nou crema la fiert pe baie de abur si sa-i mai adaugi niste amidon. Eu as opta pentru a doua varianta, gelatina conferindu-i alta textura. Dar asta depinde doar de preferinta 😉

Răspuns
Alina 27 ianuarie 2015 - 15:47

Super buna!!!

Răspuns
andreea 9 aprilie 2015 - 19:00

galbenusurile nu se folosesc?va rog raspuns urgent vreau sa fac aceasta prajitura

Răspuns
Miha 9 aprilie 2015 - 21:01

Andreea, asa cum am spus in introducere… prajitura se face cu albusurile ramase de la alte preparate 😉

Răspuns
Miha 9 aprilie 2015 - 21:02

Daca nu ai numai albusuri, poti folosi galbenusurile la crema

Răspuns
andreea 9 aprilie 2015 - 21:57

multumesc,am sa folosesc galbenusurile la crema sper sa fie buna crema asa

Răspuns
Miha 9 aprilie 2015 - 22:02

este buna 😉 Le pui la inceput, le amesteci cu zaharul si amidonul

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: