Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura de azi e o prajitura neplanificata pentru meniul de Pasti. Aveam niste albusuri ramase de la alte preparate si cum aveam deja o alta serie pusa in congelator, am decis sa fac o prajitura „ad-hoc” 😀 si a fost chiar mai apreciata decat cele planificate :))))

Prajitura cu nuci caramelizate

Prajitura cu nuci caramelizate

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • Nuci caramelizate:
  • 100 g nuci
  • 150 g zahar
loading...

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuci caramelizate:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. La sfarsit incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (20/3o cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Intr-un vas amestecam zaharul si amidonul, apoi turnam incet laptele, amestecand continuu. Punem vasul pe foc si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa. Este gata atunci cand se vede fundul vasului in timp ce amestecam. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele, untul si cacaoa. Amestecam bine pana la omogenizare, aromam cu esenta de rom si lasam la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul il topim la foc mic. Cand a devenit lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat sa acoperim toate nucile cu caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Punem apoi intr-o punga mai groasa si „spargem” nucile cu ajutorul ciocanului de snitele. Le maruntiti cat de mult si bine doriti 🙂

Prajitura o vom asambla in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara.

Peste blatul racit punem crema si nivelam frumos. Acoperim cu un strat generos de nuci caramelizate si dam la frigider pana a doua zi, cand caramelul de pe nuca se topeste, iar siropul rezultat va insiropa blatul si prajitura va deveni atat de buna incat cu greu te poti opri din mancat! :))))

Pofta buna!

Prajitura cu nuci caramelizate

loading...
Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Pai cu ciocolata si nuci, cum sa nu fie apreciata? 🙂 Imi place mult cum stii sa pui in valoare preparatele, fotografiile sunt de exceptie, felicitari!

  2. silvia says:

    Bunaaa

  3. Ramona says:

    Bună, am încercat si eu aceasta prajitura și din nu știu ce motiv mi s-a tăiat crema.. Poti sa îmi spui care ar fi cauza? Eu am pus margarina în loc de unt.. Sa fie dn cauza asta? Am pus margarina la 5 minute după ce am luat-o după foc și dintr-o data s-a înmuiat crema, era ca o ciocolata calda.. Sa fie din cauza ca margarina era rece din frigider? Blatul a ieșit superb și a fost delicios!dacă poți sa îmi dai un sfat.. Multumesc mult!

    • Doar s-a inmuiat sau arata ca si cum s-a „branzit”? Daca e doar moale pune-o la rece, ar trebui sa-si revina

  4. Buna.Daca mi s-a taiat crema pot sa folosesc gelatina pentru a o intari?Daca nu ce as putea folosi?

    • S-a taiat sau nu s-a intarit? Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece?

      • Nu s-a intarit nici dupa ce a stat la rece.

        • Nu-mi dau seama ce s-a intamplat, ciocolata si untul ar fi trebuit sa se intareasca la rece. Posibil sa nu fi fiert indeajuns crema de lapte cu amidon.
          Ii poti adauga niste gelatina, 1 lingurita ar trebui sa fie de ajuns sau sa pui din nou crema la fiert pe baie de abur si sa-i mai adaugi niste amidon. Eu as opta pentru a doua varianta, gelatina conferindu-i alta textura. Dar asta depinde doar de preferinta 😉

  5. Alina says:

    Super buna!!!

  6. andreea says:

    galbenusurile nu se folosesc?va rog raspuns urgent vreau sa fac aceasta prajitura

  7. andreea says:

    multumesc,am sa folosesc galbenusurile la crema sper sa fie buna crema asa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana si crema de ciocolata de astazi este dovada ca nu e musai sa muncesti pe branci in bucatarie pentru o prajitura delicioasa. Din doar cateva ingrediente si minim de efort, obtii o prajitura care poate fi tranformata cu usurinta si in tort, daca ai ceva […]

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King

Prajitura Kinder Maxi King este o prajitura de casa adaptata dupa celebra prajitura cumparata de la supermarket. La o prima impresie, poate parea ca are foarte mult zahar, lucru care m-a oprit si pe mine sa o fac pana acum. Atat de bine se completeaza toate straturile si aromele, incat […]

Eclere cu crema de lamaie si frisca

Eclere cu crema de lamaie si frisca

De sarbatori am vrut sa fac o surpriza copiilor si le-am facut acest desert pe care ei il adora. Reteta de eclere cu crema de vanilie si frisca imi este reteta de baza pentru eclere. De aceasta data am vrut o nota de prospetime si am adaugat lamaie in crema […]

%d blogeri au apreciat: