Reteta Prajitura Desteapta
Ingrediente
- 5 oua
- 150 g zahar
- 110 g unt
- 550 ml lapte
- 5 linguri de faina
- esenta de vanilie sau zahar vanilat
Mod de preparare Prajitura Desteapta:
Galbenusurile se freaca cu zaharul, pana devin ca o crema. Se adauga untul topit si racit (eu l-am pus moale, la temperatura camerei),
zaharul vanilat si faina. Punem si laptele rece si la sfarsit albusurile batute spuma tare, cu un praf de sare.
Se pune totul intr-o tava (22 cm diametru) unsa cu unt si tapetata cu faina si se lasa la cuptor 1 ora, la foc foarte mic. Nu se deschide usa cuptorului in acest timp deloc.
Se serveste rece, presarata cu zahar pudra din abundenta.
43 comentarii
Nu pot crede cum arataaaaaaaaaa!!!!!
KITTYTWEDDY esti pe faza?
Si pe interior cum e? Mai moale ? Arata foarte bine. As incerca si eu, ca e rapida foc.
Lavinia,sa stii ca am facut prajitura cu gandul la Kitty! :))
Betty,prajitura se separa in timpul coacerii.Cand o vei scoate din cuptor vei avea un strat de crema intre 2 straturi de blat. De asta cred ca ii si zice „desteapta” :))
Miha, cine papa atatea bunatati la tine acasa? 😀 ma lasi sa ma mut la tine? ai, ai arata intr0un mare fel!
Diamond,tot familionul papa. 😀
Chiar azi m-am „batut” cu fii-mea pe ultima bucatica de prajitura. :))
Vrei sa te muti la mine? De tot? :))
HMMMMMMM.CE BUNA EE!!!!!
De mult zic ca o incerc da’ n-am facut:o,:d
acum daca e postata de tine o fac!!!:P
La cuptorul electric cat inseamna temperatura minima? Adica minim, minim…?
O sti careva?
Chiar daca e veche comentariul, sper sa fie de folos altcuiva. „Focul” mic la un cuptor electric este la 160 grade Celsius. Asa am lasat-o eu.
multumim Mihaela
wow!! arata superb! este exact as acum mi-o amintesc eu!!
Lavinia, e incredibil…si eu am aceeasi intrebare…in cartea mea de bucate scrie ca trebuie coapta la foc mic, dar nu stiu ce „foc mic ” inseamna….am facut prajitura asta de cateva ori aici, si la cuptorul meu trebuie sa fixezi temperatura de coacere, altfel nu porneste (am cuptor electric). O data tem. a fost prea inalta, si am rumenit-o mult prea mult. O data, temperatura a fost mult prea joasa, si dupa o ora de stat in cuptor, era mai mult lichida 🙁
Inca o data Miha, arata fantastic!!
Miha..
O intrebare…aproximativ,cam ce lungime,latime si inaltime are tava in care ai copt-o?
Stiu ca in Romania aveam o tava standard de cuptor,dar nu-mi amintesc masurile.Aici tavile de cuptor sunt de la mici si mogaldete, pana la tavi imense pentru copt torturi imense de nunta.Daca o coc intr-o tava nepotrivita, ori o sa fie prea groasa(si poate si necoapta la mijloc) ori prea subtire.
Pup!
Incearca o tava de pasca sau o tava de tarta. In ce tara esti ?, ca poate te ajut eu mai mult.
Lavinia,eu am cuptor pe gaz,dar din cate am mai auzit din diverse surse,la cuptoarele electrice temperatura minima de la care se poate seta termostatul este 25 de grade.Asta e mult prea putin pt „prajitura desteapta”. Eu cred ca 160-170 de grade sunt numa bune. 🙂
Kitty,eu am copt intr-un vas termorezistent de 22 cm diametru si 9 cm inaltime.
Hallo Miha,
acuma trebuie sä te contrazic un pic.
Numele nu se potriveste de loc. Eu asi numi Präjitura asta ” Präjiturä proastä” !
De ce ? Pentru cä asa o Träznet Rezetä condamnä Präjitura asta la o Moarte tare rapidä:-)))))
Foarte feinä Rezetä. Compliment
Salutäri Jacob
Super tare Jacob! :)))
Multumesc!
Cat
Eu locuiesc in Statele Unite.
Miha, multumesc pentru informatie. Am o tava cu masurile alea. Am facut conversia in inches,si cred ca am o tava cu masurile alea.160 grade Celsius inseamna 320 grade Fahreinheit..hmmm,am copt prajitura asta la 300 Fahreinheit si tot s-a rumenit prea mult.Poate de vine este diferenta in constructia cuptorului. Cuptorul meu are elementi electrici atat la baza cuptorului, cat si sus, pe „plafonul” cuptorului,plus ventilator incorporat care distribuie caldura uniform in tot cuptorul. Totusi, din cauza elementilor de sus, prajitura mea s-a rumenit prea mult la 300F (148 Celsius).
ugh, o sa o scot eu la capat, chiar daca trebuie sa coc 10 prajituri destepte la diferite temperaturi ca sa vad care e temperatura „ideala”.
Miha, inca o data multumesc petru informatie. Abia astept sa vad urmatoarea reteta pe care o sa o postezi aici. Sunt sigura ca:
a)o sa arate superb
b)o sa aiba un gust traznet
Pup!
Gabi,ai facut prajitura? :))
Kitty,daca zici ca s-a rumenit prea tare,lasa temperatura mai jos si daca e nevoie maresti timpul de coacere.Zic si eu…
Miha draga, am venit din PA! si ce vad? Mersi ca m-ai facut sa rid. Desteapta denumirea la minunata asta de desteapta! Hi,hi,hi… Da arata de milioaneeee ! o seara placuta! Cami
Cami,ma bucur ca te-am putut face sa razi! 🙂
Acu ce sa zic?O fi sau nu desteapta…habar n-am…dar daca asa au zis altii inaintea mea…eu i-am crezut pe cuvant. :)))
O intrebare: n-are nevoie de praf de copt?
April,nu trebuie nici un fel de „crescator” 🙂
Mihaela am incercat si eu reteta ta si a iesit minunat. Felicitari pentru tot ce gatesti, esti minunata ! Te-am adaugat si la lista mea de bloguri favorite, sper ca nu te superi. Spor la treaba si inca o data complimente !
Multumesc tare mult Silvia! Ma bucur tare mult ca ma aflu printre favoriti.
Pup!
Mi-a iesit un blat subtirel deasupra, multa crema delicioasa la mijloc si un blat cam necopt (zic eu) dedesubt, arata exact ca la sursa pe care ai indicat-o in reteta. Tie vad ca nu ti-a iesit asa, in poza vad blat pufos si deasupra si dedesubt. Ori n-am nimerit eu temperatura?
Cristina, blatul de dedesupt este foarte insiropat, poate de asta si impresia ca e necopt. Sfatul meu, tine-o la frigider macar cateva ore. Vei vedea ca e delicioasa. 😉
Am observat ca ai prestat deja prajitura mea desteapta :).L-ai prestat in style tort?foarte frumos ti-a iesit.La Multi Ani de 8 Martie!
Draga mea Paradis, am facut style tort, pentru ca asa s-a nimerit. :)) Am copt intr-un vas de yena rotund, ca altul n-am. :))
O zi frumoasa si tie.
Scumpa Miha,
Sunt atat de tentante spre a fi incercate retetele incat am devenit fun al acestui blog.
Am facut prajitura cu pricina, dar la fel ca la o alta gospodina, probabil pt ca eu am folosit o tava de lungine 37 cm, a iesit subtire prajitura , nu inalta si nu s-a mai vazut aluat deasupra si dedesubt decat fff subtire.Trebuie cu siguranta s-o mai incerc odata intr-un vas cu diam de 22 cm asa cum ai precizat
Da, Diduta…tava a fost cam mare. Data viitoare incearca intr-un vas mai mic sau dubleaza cantitatile. 🙂
Buna Lavinia ,am facut un blog culinar si
as vrea sa te rog sa facem schimb de link,
http://laboratoruldemagie.blogspot.com/
MULTUMESC!
Prajitura asta este foarte delicioasa,o faceam si eu mai demult si era foarte apreciata de musafiri.
buna
Valuable information. Lucky me I found your site by accident,
and I am stunned why this accident did not happened earlier!
I bookmarked it.
Am facut totul, conform retetei, dar prajitura nu s-a copt intr-o ora. S-a ars deasupra, dar inauntru a ramas vascoasa. 🙁
Fiecare cuptor are particularitatile sale. Tu stii cel mai bine cum si cat coace. Daca s-a rumenit prea mult deasupra trebuia sa acoperi tava cu o bucata de hartie de copt si sa o coci pana era gata si in interior.
Buna fetelor…am prajitura desteapta la cuptor…intr-o ora vad cum a iesit!
sa speram ca a iesit bine! 😉
Draga Miha, din intamplare navigand pe net in cautare de retete noi am ajuns pe pagina ta minunata si bine am facut,acum am terminat si eu aceasta minune de prajitura si sunt foarte multumita.Felicitari si ma declar o fana a retetelor tale.P.S pt doamnele din state eu am copt la 250 F si a iesit super.
Multumesc si eu si te astept cu drag si data viitoare 😉
zahar vanilat sau esenta de vanilir?
ori una ori alta, nu conteaza 🙂