Ingrediente
- * 5 oua
- * 150 g zahar
- * 50 g unt
- * 500 ml lapte
- * 150 g ciocolata amaruie
- * 5 linguri de faina
- * esenta de vanilie
Mod de preparare:
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga ciocolata topita impreuna cu untul, racita la temperatura camerei, esenta de vanilie si faina. Adaugam laptele cate putin, iar la sfarsit incorporam albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.
Compozitia se toarna intr-un vas termorezistent (22 cm diametru) bine uns cu unt si tapetat cu faina. Se da vasul la cuptor la foc mic, timp de aproximativ 1 ora, pana se separa blaturile si apar mici crapaturi la suprafata blatului.
Se lasa la racit in tava, apoi se da la frigider pentru cateva ore. Este foarte buna rece, a doua zi este super.
Se portioneaza si se presara cu zahar pudra.
Buna prajiturica…dar inca am o dilema…care o fi mai buna? Aia alba sau asta neagra? :))
19 comentarii
Foarte frumos, cum poti sa tai asa feli frumoase
cred ca de amandoua…iti fur o bucatica pana caf eu una
Minunat, nu credeam ca o sa iasa asa de mistoaca cu cioco. O zi minunata!,Cami
Mmm… arata delicios!
Cu prima ocazie fac si eu prajiturica asta cu ciocolata ca nu am facut pana acum si sunt tare curioasa sa vad cum este. Saru’mana de idee!
Que delicia de pastel, se ve realmente delicioso.
Saludos
Vai Miha ce bine arata…
eu vreau de asta,cu siguranta!:)
Am facut si eu prajitura asta,si cu cioco si fara ,sau cu fructe ,dar niciodata nu mi-a crescut blatul deasupra asa inalt si pufos,care este secretul(daca-l pot afla?)?Te pup si sa stii ca nu-mi scapa nici o postare pe care o expui,esti de admirat chiar daca nu ti-am lasat mesaj pana acum.O seara frumoasa!!
Mirela
foarte buna Miha, insa n-am inteles cum vad ca se separa blaturile, am nevoie de un vas de sticla ?
m-ai tentat draga mea :))) cred ca am sa fac una din ele cu siguranta :-* chiar ma mananca mainele :))
n-am incercat niciodata, dar ideea asta de prajitura multistratificata care lucreaza singura ma incanta 🙂
Tocmai ce discutam acum cu Anastasia despre prajitura asta si mi-am dat seama ca am ramas in aer cu niste raspunsuri.
Mirela, imi pare extrem de rau pentru intarziere, n-a fost cu rea intentie, doar am omis.
N-am nici un secret la prajitura asta, dar din experienta mea zic eu ca mult conteaza cat de bine sunt batute albusurile si mai apoi sa fie incorporate usor in compozitie, dar fara a insista prea mult, sa nu iasa aerul din ele.
Conteaza si temperatura de coacere, sa fie focul mic. Eu am un aragaz pe gaz, fara termostat si il reglez pe treapta cea mai mica.
E gata de copt atunci cand blatul de deasupra e ferm si ii apar mici crapaturi la suprafata.
Varianta cu fructe inca n-am incercat-o, dar suna tentant. :))
Pupici
Multumesc tuturor pentru aprecieri. Pupici!
Buna Miha!Daca ar fi sa fac prajitura intr-o tava dreptunghiulara ce dimensiuni ar trebui sa aibe pt cantitatile tale? Tu specifici in reteta ca ai folosit un vas termorezistent de diametru 22 cm…
Mersi.
Alina, eu am facut o data intr-un vas 23/13 de yena si a fost ok
Buna,Miha. pt. un cuptor electric la cate grade sa o coc? si focul potrivit de la alte retete cate grade sunt? 180?!
Pentru un cuptor cu gaz foc mic inseamna undeva la 120 de grade, pana in 150. La cuptor electric nu stiu cat inseamna. 🙁
Foc mediu inseamna 180 de grade, asa e. 😉
mersi mult.voi incerca la gradele astea, sa vedem ce iese. stiu si eu o varianta a retetei tale.