Aluat dulce / Retete de prajituri

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Reteta Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie Finesse
  • 2-3 linguri ulei
  • Umplutura:
  • ~350 g visine
  • 200 g nuca macinata
loading...

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit.

Mod de preparare Prajitura cu visine si nuca cu gratar:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut

Aluatul crescut se rastoarna pe masa usor infainata.  Aproximativ 2 treimi din aluat se intind in tava tapetata cu hartie de copt, formand baza prajiturii. Restul de aluat se intinde in foaie subtire si se taie fasii subtiri, cu care vom forma gratarul.

Intr-un castron amestecam visinele, bine scurse de zeama, cu nuca macinata

  • la aceasta reteta de prajitura cu visine si nuca cu gratar se pot folosi si visine proaspete sau congelate

Punem umplutura in tava in strat uniform si asezam deasupra fasiile de aluat, sub forma de gratar. Punem fasii si pe margine, formand un chenar.

Prajitura cu visine si nuca cu gratar se da la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana aluatul se rumeneste. Scoatem prajitura din cuptor si o ungem cu o lingura de miere dizolvata in putina apa calduta.

Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Desi este cam greu sa astepti, se portioneaza dupa racire.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

RETETA IN IMAGINI

Diana, multumesc de inspiratie!

Mai multe reteta cu visine gasiti AICI

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. olivia says:

    M-a cucerit si aceasta reteta.Ce dimensiuni are tava de copt?

  2. mioara says:

    arata super.insa am o dilema..chiar se ingroasa crema numai cu o lingura faina si gelatina sa o poti folosi fara sa fie curgatoare?am avut o experinta neplacuta ..

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida

Placinta cu branza – reteta simpla si rapida, o varianta la care apelez atunci cand am multa branza in frigider si ai mei cer cu insistenta ceva bun 🙂 Mod de preparare Placinta cu branza – reteta simpla si rapida: Umplutura pentru placinta cu branza – reteta simpla si rapida: […]

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Gogosi pufoase – reteta gogosi simple si pufoase

Reteta de gogosi pufoase este una dintre acele retete care se face foarte des la noi in bucatarie. Aproape ca le fac cu ochii inchise de-acum, iar de mancat se mananca de-ndata. As vrea sa va spun cum se pastreaza pana a doua zi, dar niciodata nu apuca ziua de […]

Rulouri cu afine

Rulouri cu afine

V-am mai povestit eu despre ai mei si pofta lor nestavilita pentru gogosi 🙂 Zilele trecute le-am facut din nou, cedand insistentelor, dar trebuie sa recunosc ca am trisat putin. Am dat deoparte o bucata de aluat si am facut pentru mine si numai pentru mine aceste minunate rulouri cu […]

Cornuri pufoase cu rahat

Cornuri pufoase cu rahat

De cele mai multe ori, atunci cand fac cornuri pufoase trebuie sa fac din minim 1 kg de faina. Si fac si cu ciocolata, fac si cu nuca… sa fie pentru toata lumea. De aceasta data am incercat si varianta de cornuri pufoase cu rahat. Absolut delicioase! Mod de preparare […]