Aluat dulce / Retete de prajituri

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Reteta Prajitura cu visine si nuca cu gratar

Ingrediente

  • Aluat:
  • ~550 g faina
  • 7 g drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja de lamaie Finesse
  • 2-3 linguri ulei
  • Umplutura:
  • ~350 g visine
  • 200 g nuca macinata

Si uite-asa cu reteta asta de prajitura cu visine si nuca cu gratar am reusit sa dau gata toate visinele ce le aveam conservate la rece. Cu aluat pufos si multa umplutura, cred ca va ramane preferata mea in ceea ce priveste prajitura de casa cu aluat dospit.

Mod de preparare Prajitura cu visine si nuca cu gratar:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie si omogenizam.

Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele si uleiul. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale si elastic, care nu se lipeste de maini. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • In functie de tipul de faina folosit mai adaugati putina faina daca aluatul este prea moale sau putin lapte daca este prea vartos
  • Cantitatea de zahar poate varia in functie de preferinta voastra de dulce
  • Se poate folosi si drojdie proaspata, cca 25 g, pe care o dizolvati in laptele caldut

Aluatul crescut se rastoarna pe masa usor infainata.  Aproximativ 2 treimi din aluat se intind in tava tapetata cu hartie de copt, formand baza prajiturii. Restul de aluat se intinde in foaie subtire si se taie fasii subtiri, cu care vom forma gratarul.

Intr-un castron amestecam visinele, bine scurse de zeama, cu nuca macinata

  • la aceasta reteta de prajitura cu visine si nuca cu gratar se pot folosi si visine proaspete sau congelate

Punem umplutura in tava in strat uniform si asezam deasupra fasiile de aluat, sub forma de gratar. Punem fasii si pe margine, formand un chenar.

Prajitura cu visine si nuca cu gratar se da la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana aluatul se rumeneste. Scoatem prajitura din cuptor si o ungem cu o lingura de miere dizolvata in putina apa calduta.

Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Desi este cam greu sa astepti, se portioneaza dupa racire.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu visine si nuca cu gratar

RETETA IN IMAGINI

Diana, multumesc de inspiratie!

Mai multe reteta cu visine gasiti AICI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

4 Comentarii

  1. olivia says:

    M-a cucerit si aceasta reteta.Ce dimensiuni are tava de copt?

  2. mioara says:

    arata super.insa am o dilema..chiar se ingroasa crema numai cu o lingura faina si gelatina sa o poti folosi fara sa fie curgatoare?am avut o experinta neplacuta ..

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu prune si aluat dospit

Prajitura cu prune si aluat dospit

Dragilor, astazi va aduc o prajitura cu prune si aluat dospit. O prajitura simpla, foarte aromata si gustoasa, daca ma intrebi pe mine. Ai mei, nefiind amatori de prajitura cu fructe, probabil ca vor avea un alt raspuns :))) Pentru aceasta reteta de prajitura cu prune si aluat dospit am […]

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Rulada din aluat de cozonac cu nuca

Dupa ce am facut reteta de cozonac cu nuca, stafide si rahat ai mei au insistat sa le fac si lor cozonac, dar sa fie numai cu nuca si cacao. Nu m-am mai complicat cu impletit sulurile de aluat, le-am lasat asa cum erau si asa a iesit aceasta rulada […]

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Am tot incercat pana acum diverse retete de cozonac, dar niciodata nu am facut un cozonac cu nuca, stafide si rahat, un cozonac „cu de toate, ca shaorma” 😀 Asa ca, profitand de campania „Bucuria de a imparti ceva bun” lansata de Dr Oetker si de pofta de cozonac a […]

Gogosi rasucite

Gogosi rasucite

Stiti voi vreun omulet caruia sa nu-i placa gogosile? 🙂 Care sa nu serveasca macar una, asa „de pofta”? Mie imi plac, cu toate ca am alte deserturi printre preferinte, dar copiii mei le devoreaza de-a dreptul. Nu le fac eu prea des gogosi, asa cum si-ar dori ei, iar […]