Briose si checuri / Prajituri / Retete de prajituri

Chec din albusuri cu visine si bezea

Chec din albusuri cu visine si bezea

Reteta Chec din albusuri cu visine si bezea

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 300 g albusuri
  • 200 g zahar
  • 250 g faina
  • 75 ml ulei
  • 100 g iaurt
  • 2 linguri cacao
  • esenta de vanilie Finesse
  • Pentru bezea:
  • 125 g albusuri
  • 125 g zahar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • In plus:
  • visine, proaspete sau conservate

Ce pot sa va spun? Neaparat sa incercati si voi acest chec din albusuri cu visine si bezea, mai ales daca aveti mai multe albusuri adunate la congelator 😉 Evident, il puteti face si daca nu le aveti adunate, iar cu galbenusurile puteti face o crema de vanilie sau o inghetata de casa absolut delicioasa 🙂

Mod de preparare Chec din albusuri cu visine si bezea:

Visinele se pun la scurs intr-o strecuratoare.

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul, iaurtul si esenta de vanilie. Se omogenizeaza mixand usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Faina se cerne peste albusuri si se incorporeaza cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.

Dam deoparte din compozitie circa o treime, in care incorporam cacaoa.

Pregatim o tava (20/30 cm) si o tapetam cu hartie de copt. Pornind din centrul tavii punem cate 2 linguri din compozitia alba si cate una cu cacao, fara a interveni in vreun fel, lasam compozitia sa se aseze singura. La sfarsit, clatinam putin tava stanga-dreapta. Deasupra punem visinele scurse de zeama.

Dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie) si coacem pentru circa 30 de minute, pana checul se rumeneste usor.

Intre timp vom pregati bezeaua:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga zeama de lamaie si se omogenizeaza.

Bezeaua se pune intr-un posh si se spriteaza peste checul fierbinte. Se da din nou tava la cuptor pentru cca 15 minute, pana bezeaua se aureste.

  • bezeaua se poate pune si cu lingura, in strat uniform

Checul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se portioneaza cu un cutit cu lama umezita.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. dragomir cezarina says:

    buna ziua, pare bun, dar ce inseamna in ‘oua’ 300g albus?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos cu nuca la tava

Chec pufos cu nuca la tava

Ti s-au anuntat musafiri si vrei o idee de ceva bun si rapid? Copiii iti cer desert si nu prea ai chef de prajituri sofisticate? Iti propun sa incerci reteta de chec pufos cu nuca la tava, garantez ca te va scoate din incurcatura 🙂 Reteta este foarte versatila, se […]

Chec cu visine si crema mascarpone

Chec cu visine si crema mascarpone

Ma gandisem initial sa fac prajitura Valurile Dunarii, pana la urma mi-a iesit doar un chec cu visine si crema mascarpone 🙂 Desigur, prajitura Valurile Dunarii ramane acolo pe lista de asteptare, astazi avem doar o versiune ultra-simplificata si adaptata 🙂 Mod de preparare Chec cu visine si crema mascarpone: […]

Chec pufos cu visine

Chec pufos cu visine

Am tot facut de-a lungul vremii diverse retete de chec, dar astazi am vrut neaparat sa incerc acest chec pufos cu visine. Se face usor si rapid si nu ai nevoie pentru el de prea multe ingrediente. In plus, se poate face cu orice fructe, proaspete sau conservate. Pana apar […]

Briose bicolore

Briose bicolore

Reteta de astazi de Briose bicolore este o reteta simpla, care pur si simplu nu are cum sa nu iasa 🙂 Briosele sunt minunate, pufoase si cu miezul umed. Sunt rapide si cu ingrediente la indemana. Reteta am facut-o de mai multe ori pana acum, copiii sunt foarte incantati daca […]