Fetita mea a descoperit in vara asta ca ii place compotul. Asa ca am profitat de acest lucru si am facut mai multe borcane cu compot de visine. Si privind-o intr-o zi cum manca de zor dintr-unul din borcane mi s-a facut pofta de o prajitura cu visine. Cu greu am „facut rost” de cateva visine din borcanul ei cu compot, ca sa fac o prajitura cu visine si crema de vanilie, asa cum imi place mie 😉 Prajitura se poate face si cu alte fructe, chiar si cu fructe proaspete, nu neaparat cu fructe din compot. Ma gandesc ca niste caise ar merge tare bine 😉
INGREDIENTE
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1-2 linguri cacao neagra
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- visine din compot (cantitatea poate varia in functie de preferinta)
- Crema:
- 6 galbenusuri
- 3 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 100 g frisca batuta
- esenta de vanilie
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata
- lapte
Mod de preparare Prajitura cu visine si crema de vanilie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei se adauga peste albusuri si se amesteca usor, apoi punem faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Din compozitia de mai sus dam deoparte cateva linguri, cam o treime din cantitate. Adaugam cacaoa si esenta de rom si omogenizam. Daca aluatul va fi prea gros se va subtia cu 1 lingura de lapte, atat cat sa curga in fir gros din lingura.
Compozitia ramasa o aromam cu esenta de vanilie, apoi o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Punem si compozitia cu cacao deasupra, din loc in loc, apoi visinele fara samburi.
Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute, pana se rumeneste usor deasupra. Cand blatul este copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Pentru glazura:
Ciocolata se topeste la baine marie, apoi se adauga lapte putin cate putin pana glazura ajunge la consistenta dorita.
Punem crema peste blatul racit, nivelam si acoperim toata suprafata prajiturii cu ciocolata topita. Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
10 comentarii
Un deliciu !!!!!
Multumesc! 🙂
cu ce putem inlocui amidonul?
Cu faina 😉
aceeasi cantitate? 😀 multumesc !!!
da 🙂
Foarte buna prajitura,am facut-o acum doua zile .
Multumesc,pentru reteta !
Nicoleta.
Si eu multumesc >:D<
Pot sa folosesc visine din compote?
Da, scurse bine de zeama