Prajitura cu nuca si crema de lamaie

de Miha
598 vizualizări
Prajitura cu blat de nuca si crema de lamaie

Astazi ne rasfatam cu o felie din aceasta prajitura cu nuca si crema de lamaie, o prajitura delicioasa, pufoasa si aromata. Nu va tin prea mult de vorba, caci am de scris mult la reteta si voi mult de citit. :)))  Dar sa nu va descurajati, ca de facut e chiar usor..

Prajitura cu blat de nuca si crema de lamaie

Prajitura de casa cu crema de lamaie

 

Ingrediente

  • Pentru blatul alb:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru blatul cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 100 g zahar
  • 1 lingura cacao neagra
  • 2 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • Pentru crema:
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri amidon
  • 1 lamaie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de lamaie:

Blat alb:

Ouale se separa, apoi albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat pana se obtine o spuma lucioasa si consistenta. Galbenusurile mixate cu cele 3 linguri de ulei se incorporeaza usor in spuma de albusuri, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in tava de aragaz (cea din dotarea standard) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru circa 20 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartie si se lasa la racit.

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana bezeaua devine teapana si face tepi in momentul in care scoatem palete mixerului. Amestecam intr-un bol faina cu praful de copt, cacaoa si nuca macinata, apoi o incorporam in bezea, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna in aceeasi tava in care am copt blatul alb, tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu, pentru circa 20-25 de minute. Se scoate blatul pe un gratar, cu tot cu hartia de copt, si se lasa la racit.

Crema:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se mixeaza pana la omogenizare. Turnam incet laptele si mixam continuu pana compozitia devine omogena. Punem vasul la foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca (atunci cand amestecam in vas trebuie sa se vada fundul vasului). Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa capete consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra si intaritorul de frisca. Se mixeaza pana se intareste.

Dupa ce budinca s-a racit foarte bine, punem zeama de lamaie si omogenizam, apoi frisca batuta.

Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat. 🙂

Punem crema intre blaturi, avand grija sa lasam 2 linguri pentru pus deasupra. Dam prajitura cu nuca si crema de lamaie la frigider pentru macar 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.

Prajitura cu crema de lamaie

poate vă plac și rețetele

32 comentarii

Beth 5 iunie 2012 - 9:16

Je vais mourir de tant saliver, mon Dieux ce gâteau me rend malade, il est plus que parfait digne d’une grande vitrine de pâtisserie, une vrai beauté j’imagine déjà son délicieux saveur hummmmm

Bisous

Răspuns
Timea 5 iunie 2012 - 11:01

Arata minunat prajitura ta, ca de altfle toate pe care le faci! imi place si combinatia de nuca cu crema de lamaie. pup

Răspuns
dia_diana58 5 iunie 2012 - 11:11

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm , daca-i buna pe cat e de aspectoasaaaaaaaaaaaaaaaaaa …

Răspuns
Anonymous 5 iunie 2012 - 12:32

Pfuuu…ce bine arata!Salivez pe tastatura!

Răspuns
alinutzika 5 iunie 2012 - 13:05

faina combinatie! Merita incercata!pup

Răspuns
Lulu 5 iunie 2012 - 14:08

Mama,ce bunatate ai facut!!!as incerca da-i prea complicat pentru mine,asa ca ma multumesc cu o feliuta de la tine;pupici!!

Răspuns
Buburuza Bubu 5 iunie 2012 - 15:31

frumoasa prezentare si cu siguranta o prajitura f. delicioasa!

Răspuns
Mihaela - mykyduta 5 iunie 2012 - 18:13

Draga mea, ai un premiu de ridicat: http://gatimimpreuna.blogspot.ro/2012/06/one-lovely-blog-award.html, cu mare drag!

Răspuns
Antonina 5 iunie 2012 - 19:07

Delicios arata!!

Răspuns
The Wandering Oltean 5 iunie 2012 - 19:08

Pai asta cam este rasfat, nu gluma!

Răspuns
Licuta Marin 5 iunie 2012 - 19:27

Mmm, o combinatie perfecta!!!Arata superb!Pup!

Răspuns
maria elena 5 iunie 2012 - 20:20

Apetisanta, dev fapt, toate dulciurile tale sunt imbietoare.
Miha draga, un premiu te asteapta la mine, ti-l ofer cu mult drag.

Răspuns
Poliana 5 iunie 2012 - 20:44

Inca o prajitura superba! Miha, vrei sa ne imbolnavesti! :)) Gata nu ma mai uit. Pupici!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 6 iunie 2012 - 10:27

Super delicioasa!!

Răspuns
Adina 7 iunie 2012 - 12:19

Vreau si eu o bucaticaaaaaaaa din asta,cu lingurita mov !:)

Răspuns
virgil 17 octombrie 2012 - 15:45

prezenatrea e buna ,dar reteta e varza

Răspuns
Miha 17 octombrie 2012 - 17:21

Daca nu justifici afirmatia…tot degeaba. 😀

Răspuns
saulea 17 martie 2013 - 10:08

deci budinca se amesteca cu friscaa?

Răspuns
Miha 17 martie 2013 - 10:35

Da, peste budinca bine racita se pune frisca batuta si se mixeaza usor pana la omogenizare. 🙂

Răspuns
saulea 17 martie 2013 - 10:08

sau cum ????

Răspuns
saulea 17 martie 2013 - 11:48

dar se pune si praf de budinca separat inafara de ceea ce trebuie?

Răspuns
Miha 17 martie 2013 - 14:13

Ceea ce prepari din galbenusuri, zahar, lapte si amidon se numeste budinca. Nu se foloseste nici un praf de budinca.

Răspuns
Dodo 10 aprilie 2013 - 13:35

Prajitura a iesit super!! Am facut-o acum si e delicioasa
<3

Răspuns
veta bozeanu 10 aprilie 2013 - 14:44

b udinca euna iar amidonu e altceva probabil e budinca de vanilie sau lamae sau,,,,,,,, ce stiu eu orcum o faci ori ori cred ca e delitioasa felicitari si pentru alte retete

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 14:47

Veta, imi pare rau dar nu inteleg ce vrei sa spui

Răspuns
Retete de Pasti 2013 23 aprilie 2013 - 18:30

[…] Prajitura cu nuca si crema de lamaie […]

Răspuns
ioana 24 aprilie 2013 - 12:14

Se pot salva prajiturile? carte de bucate sau favorite?
nu am inteles la blat. se taie in 2 se folosesc doua dar tie ti-a ramas unu?

Răspuns
Miha 24 aprilie 2013 - 12:55

Ioana, sub titlul fiecarei retete exista optiunile de Print si salvare sub format PDF. De asemenea, poti salva pagina in optiunea Favorite a browserului pe care-l folosesti.

In reteta am scris asa:
“Blaturile le taiem in 2 pe lungime, obtinand astfel cate 2 blaturi lungi si inguste.

Unul din blaturile cu nuca nu l-am folosit. Am facut niste delicioase prajituri pe bat.”

Ai doua blaturi, unul alb si unul maro. Le tai in 2 si vei avea astfel 4. Folosesti 2 albe si unul maro, dupa cum se vede si in poze. Din celalalt blat poti face altceva sau il poti folosi si pe el la aceasta prajitura.

Răspuns
Aura 19 mai 2013 - 13:59

Buna, ce dimensiune are tava in care ai facut prajitura aceasta?

Răspuns
Miha 19 mai 2013 - 15:19

Am srcis in reteta ca se pune compozitia in tava de la aragaz. M-am referit la tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. E de 40/28 cm, cred 😉

Răspuns
anca 7 decembrie 2015 - 23:49

Totdeauna ar fi correct si bine sa scrieti marimea tavi in centimetri nu sa dati doar o simpla explicare ,,,folositi tava standar de aragaz ”’ cei din strainatate nu stim ce fel de marimi aveti in Ro.etc……..daca scrieti in centimetri asa ne este si noua usor ca transformam in masuratoarea fiecarei tari unde locuim .Va multumin de retete & God bless you !!!!!!!

Răspuns
Miha 9 decembrie 2015 - 22:14

Nici eu nu am de unde sa stiu ca in strainatate aragazul e mai mare decat in Romania.
Nu-mi este greu sa dau niste dimensiuni (nu spun “la toate”, dar la marea majoritate a retetelor vei gasi specificat acest aspect), dar am folosit acest termen fiind convinsa ca mai toata lumea stie cum arata tava aceea mare si neagra din dotarea aragazului. Daca nu stie, cu o simpla intrebare se poate rezolva, pentru ca voi raspunde intotdeauna intrebarilor.
Tava este una de 40/28 cm, dar se poate folosi si una de 35/30 cm
Si eu va multumesc de vizita si va astept intotdeauna cu drag! 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: