Va spuneam la Tortul Chitara ca mi-a ramas o bucata de blat ce a trebuit valorificata… Am facut un mousse de ciocolata alba pe care m-am gandit apoi sa-l imbunatatesc cu niste nuca. A fost o idee inspirata, zic eu…hi hi… Si pentru ca ansamblul sa fie complet… un caramel curgator… mmm… numa’ bun de lins degetele :))))
Ingrediente
- Pentru blat:
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g unt
- 6 oua
- 100 g zahar
- 150 g faina
- 2 linguri cacao neagra
- 1 praf de copt
- pudra de portocale
- Pentru mousse de ciocolata alba:
- 200 g ciocolata alba
- 350 ml smantana pentru frisca
- 3 foi de gelatina
- 100 g nuca macinata
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru caramel:
- 100 g zahar
- 40 g unt
- 75 ml frisca lichida
Mod de preparare Prajitura cu mousse de nuca si caramel:
Blat:
Ciocolata se rupe bucatele si se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza compozitia pana devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.
Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Mousse de ciocolata alba:
Gelatina o punem la inmuiat in apa rece.
Ciocolata o topim la foc mic cu 200 ml smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina bine stoarsa de apa si amestecam pana la dizolvarea acesteia. Dam la frigider pana la racirea completa.
Restul de smantana il batem cu zahatul vanilat pana obtinem frisca pufoasa. Dupa ce crema de ciocolata s-a racit foarte bine si s-a intarit putin, incorporam frisca batuta si nuca macinata, usor, cu miscari de jos in sus.
Caramel:
Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida. Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, apoi punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Peste blat turnam uniform mousse-ul de ciocolata alba cu nuca. Dupa preferinta, se poate turna caramelul deasupra prajiturii sau dupa ce se portioneaza, pe fiecare portie in parte.
33 comentarii
Ce delicioasa trebuie sa fie….
Moama cum arata caramelul ala !!! mi-as linge si eu degetele!
Uauuuu! Cred ca e super buna: ciocolata, nuci…si caramel pe deasupra. O trec si asta pe lista! 😉 Pupici!
Mmmmm…nici nu vreau sa ma gandesc ce gust poate sa aibaaaa…….!!!!!VREAU SI EUUUU!!!!
Doamne Miha, ca de cate ori intru aici, imi faci o pofta cu bunatatile tale! Cat e de aratoasa prajiturica ta!
Spor la bucatarit, ca inspiratia este mereu cu tine, te pupic.
Buna.divina.pup
Wooooow, cat de buna trebuie sa fie!!!
Ce bine arata
Wow, cat de buna trebuie sa fie!
Mama cum arata caramelul ala !
Orice cu caramel e un deliciu pentru mine!
Pe mine m-ai ademenit cu aceasta prajitura.
Arata foarte bine prajitura ,iar caramelul ooaauu!Eu as manca toata ziua caramel.Felicitari pentru toate retetele.
Nuci, caramel… arata super delicioasa!
Faci niste grozavii de dulciuri , felicitari!!
Tu ma bagi pe mine in boale !ingredientele care sunt printre preferatele mele.
Doamne, cat de buna trebuie sa fie!!! O am pe wishlist!:)
E buna Ilda, e buna. 🙂 Abia astept sa vad daca-ti place! :*
Ti-am mai spus ca esti regina prajiturilor!!!
Arata minunat!!!
Miha, nucile cand se adauga la mousse? Eu le-am pus la final cand am incorporat frisca in crema.
Prajitura este ffffoooooarteeeee gustoasa!
Ai facut bine Alina.
Din neatentie, am uitat sa scriu de nuca. Multumesc de atentionare. :*
arata super!caramelul este suficient pt intreaga prajitura?adica ajunge sa fie pus pe fiecare bucata de prajiturika?va pup
Raluca, daca ti se pare putin, poti dubla cantitatile. caramelul niciodata nu este prea mult. :))
da am facut prajitura asta azi si „prajitura cu cafea si ciocolata” dar la aceasta reteta ati omis sa scrieti ca e o nebunie de crema:D eu am prajit nucile in prealabil si e delicioasa.Si caramelul l-am dublat:)) ca niciodata nu e prea mult:P Va pup!O zi buna!
Ma bucur tare mult Raluca draga ca ai facut prajitura si ca ti-a placut! Ideea cu nuca prajita e super! Asa voi face si eu data viitoare.
Pupici!
buna miha,vreau sa fac azi prajitura aceasta,dar zi mi un pic cu gelatina asta,deci foile dupa ce stau la inmuiat in apa,nu se topesc la microunde?si dupa se adauga in crema.zi mi te rog cum trebuie sa procedez cu ea.mersi mult.pupici
Buna Natasa.
Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se pune in crema de ciocolata calda. Se va topi/dizolva in crema, nu mai este necesar sa o pui la microunde.
Pup si spor sa ai. Daca mai ai nelamuriri, sunt aici. 🙂
mersi draguta,mi a iesit prajitrua super!!!toate care le am incercat de la tine,au iesit bune bune,multumim pentru retetele delicioase.
Si eu multumesc Natasa! Te astept oricand cu drag!
Buna ziua, cata helatina granule trebuie sa pun in locul celor 3 foi?
5 grame
Multumesc