Prajitura cu mousse de nuca si caramel

de Miha
365 vizualizări
Prajitura cu nuca si caramel

Va spuneam la Tortul Chitara ca mi-a ramas o bucata de blat ce a trebuit valorificata… Am facut un mousse de ciocolata alba pe care m-am gandit apoi sa-l imbunatatesc cu niste nuca. A fost o idee inspirata, zic eu…hi hi… Si pentru ca ansamblul sa fie complet… un caramel curgator… mmm… numa’ bun de lins degetele :))))

Prajitura cu caramel si mousse de nuca

Prajitura cu mousse de ciocolata alba si caramel

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf de copt
  • pudra de portocale
  • Pentru mousse de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 3 foi de gelatina
  • 100 g nuca macinata
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 40 g unt
  • 75 ml frisca lichida

Mod de preparare Prajitura cu mousse de nuca si caramel:

Blat:

Ciocolata se rupe bucatele si se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza compozitia pana devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.

Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Mousse de ciocolata alba:

Gelatina o punem la inmuiat in apa rece.

Ciocolata o topim la foc mic cu 200 ml smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina bine stoarsa de apa si amestecam pana la dizolvarea acesteia. Dam la frigider pana la racirea completa.

Restul de smantana il batem cu zahatul vanilat pana obtinem frisca pufoasa. Dupa ce crema de ciocolata s-a racit foarte bine si s-a intarit putin, incorporam frisca batuta si nuca macinata, usor, cu miscari de jos in sus.

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida. Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, apoi punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Peste blat turnam uniform mousse-ul de ciocolata alba cu nuca.  Dupa preferinta, se poate turna caramelul deasupra prajiturii sau dupa ce se portioneaza, pe fiecare portie in parte.

Prajitura cu nuca si caramel

poate vă plac și rețetele

33 comentarii

Fancy Cake 18 ianuarie 2012 - 6:49

Ce delicioasa trebuie sa fie….

Răspuns
Antonina 18 ianuarie 2012 - 7:06

Moama cum arata caramelul ala !!! mi-as linge si eu degetele!

Răspuns
Poliana 18 ianuarie 2012 - 9:44

Uauuuu! Cred ca e super buna: ciocolata, nuci…si caramel pe deasupra. O trec si asta pe lista! 😉 Pupici!

Răspuns
Tudor Elena Cristina 18 ianuarie 2012 - 10:16

Mmmmm…nici nu vreau sa ma gandesc ce gust poate sa aibaaaa…….!!!!!VREAU SI EUUUU!!!!

Răspuns
maria elena 18 ianuarie 2012 - 11:15

Doamne Miha, ca de cate ori intru aici, imi faci o pofta cu bunatatile tale! Cat e de aratoasa prajiturica ta!
Spor la bucatarit, ca inspiratia este mereu cu tine, te pupic.

Răspuns
speranta 18 ianuarie 2012 - 11:30

Buna.divina.pup

Răspuns
nely 18 ianuarie 2012 - 14:36

Wooooow, cat de buna trebuie sa fie!!!

Răspuns
Miky 18 ianuarie 2012 - 15:10

Ce bine arata

Răspuns
Vali 18 ianuarie 2012 - 15:11

Wow, cat de buna trebuie sa fie!

Răspuns
Bogdan 18 ianuarie 2012 - 15:11

Mama cum arata caramelul ala !

Răspuns
TeoBucatar 18 ianuarie 2012 - 18:09

Orice cu caramel e un deliciu pentru mine!

Răspuns
Haplea 18 ianuarie 2012 - 19:40

Pe mine m-ai ademenit cu aceasta prajitura.

Răspuns
adriana l 18 ianuarie 2012 - 19:41

Arata foarte bine prajitura ,iar caramelul ooaauu!Eu as manca toata ziua caramel.Felicitari pentru toate retetele.

Răspuns
Cristina 19 ianuarie 2012 - 7:05

Nuci, caramel… arata super delicioasa!

Răspuns
catkitchen 19 ianuarie 2012 - 9:26

Faci niste grozavii de dulciuri , felicitari!!

Răspuns
pansy 19 ianuarie 2012 - 11:49

Tu ma bagi pe mine in boale !ingredientele care sunt printre preferatele mele.

Răspuns
ilda76 19 ianuarie 2012 - 15:22

Doamne, cat de buna trebuie sa fie!!! O am pe wishlist!:)

Răspuns
Miha 19 ianuarie 2012 - 16:00

E buna Ilda, e buna. 🙂 Abia astept sa vad daca-ti place! :*

Răspuns
Ruxy 19 ianuarie 2012 - 19:28

Ti-am mai spus ca esti regina prajiturilor!!!

Răspuns
felis 21 ianuarie 2012 - 14:28

Arata minunat!!!

Răspuns
Alina 29 ianuarie 2012 - 15:12

Miha, nucile cand se adauga la mousse? Eu le-am pus la final cand am incorporat frisca in crema.
Prajitura este ffffoooooarteeeee gustoasa!

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2012 - 15:35

Ai facut bine Alina.
Din neatentie, am uitat sa scriu de nuca. Multumesc de atentionare. :*

Răspuns
raluka 9 februarie 2012 - 15:47

arata super!caramelul este suficient pt intreaga prajitura?adica ajunge sa fie pus pe fiecare bucata de prajiturika?va pup

Răspuns
Miha 9 februarie 2012 - 16:52

Raluca, daca ti se pare putin, poti dubla cantitatile. caramelul niciodata nu este prea mult. :))

Răspuns
raluka 10 februarie 2012 - 12:19

da am facut prajitura asta azi si “prajitura cu cafea si ciocolata” dar la aceasta reteta ati omis sa scrieti ca e o nebunie de crema:D eu am prajit nucile in prealabil si e delicioasa.Si caramelul l-am dublat:)) ca niciodata nu e prea mult:P Va pup!O zi buna!

Răspuns
Miha 10 februarie 2012 - 12:22

Ma bucur tare mult Raluca draga ca ai facut prajitura si ca ti-a placut! Ideea cu nuca prajita e super! Asa voi face si eu data viitoare.

Pupici!

Răspuns
natasha 29 mai 2012 - 7:05

buna miha,vreau sa fac azi prajitura aceasta,dar zi mi un pic cu gelatina asta,deci foile dupa ce stau la inmuiat in apa,nu se topesc la microunde?si dupa se adauga in crema.zi mi te rog cum trebuie sa procedez cu ea.mersi mult.pupici

Răspuns
Miha 29 mai 2012 - 7:36

Buna Natasa.

Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se pune in crema de ciocolata calda. Se va topi/dizolva in crema, nu mai este necesar sa o pui la microunde.

Pup si spor sa ai. Daca mai ai nelamuriri, sunt aici. 🙂

Răspuns
natasha 30 mai 2012 - 12:35

mersi draguta,mi a iesit prajitrua super!!!toate care le am incercat de la tine,au iesit bune bune,multumim pentru retetele delicioase.

Răspuns
Miha 30 mai 2012 - 12:41

Si eu multumesc Natasa! Te astept oricand cu drag!

Răspuns
damalan 18 iunie 2019 - 8:24

Buna ziua, cata helatina granule trebuie sa pun in locul celor 3 foi?

Răspuns
Miha 18 iunie 2019 - 8:56

5 grame

Răspuns
damalan 20 iunie 2019 - 8:02

Multumesc

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: