Azi avem prajitura cu mere si bezea,
Indiferent de domeniu, indiferent ca esti sau nu blogger, toti am pornit de undeva de jos la un moment dat. Ceea ce vreau eu sa spun acum e ca la inceputurile acestui blog postarile erau cam stangace, poate nu prea bine explicate, gandindu-ma probabil ca daca mie mi-a iesit trebuie sa iasa si altora :))) Ei bine, nu s-a intamplat asa de fiecare data, dar asta m-a ajutat sa inteleg ca retetele trebuie mai bine explicate, astfel incat sa le poata intelege si un incepator.
Cam asta s-a intamplat si in cazul prajiturii perlate cu mere si am vrut neaparat sa aduc un suflu nou retetei, dar si cateva poze din timpul prepararii, pentru ca e o prajitura foarte buna, nu foarte scumpa, ce merita facuta macar o data 😉
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 5 galbenusuri
- 200 g zahar
- 200 g unt
- 125 ml apa fierbinte
- 3 g drojdie uscata
- 1 praf de copt
- 350 g faina
- Pentru umplutura:
- 1,5 kg mere
- zahar dupa gust, in functie de cat de dulci sunt merele
- 1 lingura ulei
- 1 lingurita scortisoara
- Pentru bezea:
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar
- 1 lingura zeama de lamaie
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu mere si bezea:
Umplutura:
Mai intai vom cali merele, pentru a avea timp sa se raceasca.
Merele date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit cu zahar dupa gust, o lingura cu ulei (sau o bucatica de unt) si o lingurita cu scortisoara pudra. Amestecand din cand in cand, se tin pe foc mic, pana scade zeama lasata de mere. Se da cratita deoparte de pe foc si se lasa la racit.
Blat:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Se toarna usor untul topit si racit si apa fierbinte, mixand continuu. Adaugam apoi faina amestecata cu drojdia uscata si praful de copt. Consistenta aluatului va fi moale, ca si cea pentru chec.
Compozitia se pune in strat uniform in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt. Deasupra punem merele calite.
Se da la cuptor la foc mediu (sau 150 grade la cuptorul electric cu ventilatie) pentru cca 20 de minute, pana se rumeneste putin. Scoatem tava din cuptor si punem deasupra bezeaua ce am pregatit-o cu 10 minute inainte.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza foarte bine pana bezeaua devine lucioasa si consistenta. La sfarsit punem zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust, mixam bine sa se omogenizeze.
Punem bezeaua intr-un posh si o spritam deasupra prajiturii. Dam din nou la cuptor pentru cca 10 minute, pana se aureste bezeaua.
Se lasa sa se raceasca foarte bine, apoi se portioneaza.
Pofta buna! 😉
11 comentarii
Excelenta !
Abia astept sa mi se repare si mie saptamana viitoare cuptorul electric ; Doamne , cat am suferit de lipsa lui , chiar daca am facut ceva economii si am asimilat mai putine kg :))
Multumesc Diana!
Inteleg tare bine cum e sa nu ai cuptor. Mie parca-mi lipseste o mana :)))))
Cu drag …
Mda , ptr mine , de multe ori parca imi lipseau ambele …
Joi o fac si eu ca prea bine arata, si am vazut ca au fost destul comentarii la reteta asta 🙂 Aluatul tau il vad bine legat, deci ar trebui sa suporte greutatea merelor. Revin cu impresii si poze!
Pupici
Super! Aveam o mătușă care făcea așa ceva, da’ mă necăjea că nu voia să dea rețeta! Mulțam! 🙂
Arata foarte bine acel contrast de culori de la bezea si blat, pe care cu greu le diferentiezi dar cu siguranta fiecare face diferenta. Imi plac foarte mult prajiturile ce au in componenta lor mere, mananc zilnic acest fruct si nu stiu daca as putea renunta la acest obicei.
Asta mi-a adus aminte de copilărie! O mătușă de-a mea (Dumnezeu s-o ierte!) era expertă în asta, îmi venea să mănânc și tava, așa era de bună! 🙂
Wow arata super de apetisanta aceasta prajitura abia astept sa am mai mult timp la dispozitie sa o prepar si eu
Multumesc pentru idee
…refac acum prăjitura (pt a doua oară, la distanţă de aprox. 1 an) şi în plus am adăugat în blat, o mână de nuci prăjite şi mărunţite… Prima oară a fost un succes (mulţumesc pt reţetă)sper să fie şi de data asta…
Si eu sper la fel! 😉
De abia astept sa ajung acasa sa o fac, imi lasa gura apa