Prajitura cu mac si crema de vanilie este o prajitura pe care o aveam de multa vreme pe lista de asteptare si nici pe departe nu m-am gandit ca poate fi atat de buna. Este fina, usoara si cremoasa si cu siguranta o voi repeta si cu alte ocazii 😉
INGREDIENTE
- Blat cu mac:
- 6 albusuri
- 150 g zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- 80 g mac
- 100 g faina
- Blat bezea:
- 3 albusuri
- 75 g zahar
- 50 g faina
- 1 lingura coaja de lamaie
- Crema de vanilie:
- 9 galbenusuri
- 100 g zahar
- 50 g amidon
- 500 ml lapte
- 250 g mascarpone
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu mac si crema de vanilie:
Blat cu mac:
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin spuma tare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga macul si faina si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se imparte in 2 parti egale. Se intinde in strat uniform in tava (23/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 10-15 minute. Blatul va fi usor rumenit la suprafata si ferm la atingere. Se scoate pe un gratar, se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se scoate cu atentie hartia de copt. Se procedeaza la fel si cu cel de-al doilea blat.
Blat de bezea:
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin spuma tare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga coaja rasa de lamaie si faina si se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Compozitia se intinde in strat uniform in tava tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu (180 grade sau 160 grade la cuptor cu ventilatie) pentru cca 10-15 minute. Blatul va fi usor rumenit la suprafata si ferm la atingere. Se scoate pe un gratar, se lasa putin sa se racoreasca, dupa care se scoate cu atentie hartia de copt.
Crema de vanilie:
Galbenusurile si zaharul se pun intr-o cratita si amesteca bine. Se adauga si amidonul si se omogenizeaza, dupa care se toarna laptele, putin cate putin, amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase.
Vasul se pune pe foc mic si fara sa dea in clocot, se fierbe compozitia pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se pune esenta de vanilie dupa gust.
Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si da la frigider pana este bine racita si se intareste. Budinca racita se mixeaza putin, cat sa se desfaca si se adauga mascarponele. Se mixeaza pana se obtine o crema fina si omogena.
- in loc de mascarpone puteti folosi unt, pe care il mixati, apoi adaugati din budinca racita, lingura cu lingura
Asamblare Prajitura cu mac si crema de vanilie:
Se dau deoparte din crema cca 4 linguri, cu care vom unge prajitura deasupra.
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem primul blat, jumatate din crema ramasa, blatul de bezea cu lamaie, restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat cu mac. Ungem cu crema pusa deoparte si presaram fulgi de nuca de cocos din belsug. Se inveleste in folie se se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
A doua zi se portioneaza dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL