Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si aluat razuit

Prajitura cu gem si nuca

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 200 g zahar (pudra)
  • 200 g unt
  • ~400 g faina
  • 1 praf de copt
  • coaja de lamaie Finesse
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 200-250 g magiun
  • 3 albusuri
  • 150 g zahar (pudra)
  • 100 g nuca macinata
  • 1 lingura cacao
loading...

Prajitura cu gem si aluat razuit este o prajitura de pe vremea bunicii, o prajitura simpla si foarte gustoasa, careia ea ii spunea „Raioasa” nu stiu din ce motive :)) Prajitura se poate face cu orice gem aveti si va place, dar varianta asta cu magiun mi-a placut cel mai mult.

Mod de preparare Prajitura cu gem si aluat razuit:

Aluat pentru Prajitura cu gem si aluat razuit:

Mixam untul moale (lasat la temperatura camerei)  cu zaharul pudra pana devine cremos. Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, galbenusurile si oul intreg si mixam din nou pana obtinem o compozitie spumoasa. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam pana avem un aluat omogen, ce nu se lipeste de maini.

O treime din aluat se inveleste in folie alimentara si se pune la congelator. Restul se intinde in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.

Crema pentru Prajitura cu gem si aluat razuit:

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul pudra, lingura cu lingura, si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa, care face tepi atunci cand scoatem pelatele mixerului. Nuca macinata, cacaoa si magiunul se amesteca intr-un bol. Adaugam bezeaua in cateva reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Intindem crema in tava peste aluat, in strat uniform. Scoatem aluatul de rece si il razuim peste prajitura, folosind o razatoare cu ochiuri mari.

Dam tava la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru circa 30 de minute, pana prajitura cu gem si aluat razuit este rumenita.

Prajitura se lasa sa se racoreasca putin in tava, apoi se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu gem si aluat razuit

RETETA IN IMAGINI

Va invit sa incercati si alte prajituri din categoria „Prajitura cu gem” de AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (7 voturi, medie: 4,71 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

2 Comentarii

  1. si eu o fac destul de des, nu ma satur de ea

  2. Am o gramada de gemuri in camara, iar asta este o solutie pentru a face dulciuri pentru copii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura Musuroi de cartita

Prajitura Musuroi de cartita

Povestea pentru aceasta prajitura Musuroi de cartita incepe cam asa: -Stii ce n-am mancat niciodata? -Ce? -Un Musuroi de cartita, de ala mare si cremos 🙂 -Interesant, nici eu n-am facut niciodata :))) Blat de cacao, o crema delicioasa cu mascarpone si cateva banane… si in cateva ore prajitura era […]

Savarine cu ciocolata

Savarine cu ciocolata

Atunci cand mi-am achizitionat minunatele forme de silicon pentru savarine am stiut ca reteta de savarine cu ciocolata de la Laura le va face inaugurarea 🙂 Banuiam ca sunt bune, dar banuiala mea n-a fost nici macar pe aproape… sunt grozave! Sa mananci 4-5 savarine cu ciocolata, una dupa alta […]

Pasca fara aluat

Pasca fara aluat

Vorbeam zilele trecute cu o prietena si din una in alta am ajuns si la ce meniu de Paste avem fiecare. Mi-a spus atunci ca vrea sa faca o pasca fara aluat, dar cum nu a gasit la mine cauta ea una pe net. Dar la prajitura cu branza te-ai […]

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe este acea prajitura de casa pe care mai toti ar trebui sa o avem pusa deoparte in caietul cu retete. Este practica si destul de ieftina, se face repede si se mananca si mai repede… 🙂 O reteta simpla, de mare ajutor atunci cand vrei ceva […]