Reteta Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca
Ingrediente
- Pentru foi:
- 5 linguri ulei
- 100 g zahar
- 2 oua
- 150 ml lapte
- 1 lingurita bicarbonat
- ~520 g faina
- Pentru crema:
- 1 kg smantana fermentata (24 % grasime)
- 100 g zahar
- ~200 g nuca macinata
- esenta de vanilie
De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a parut rau deloc pana la urma, pentru ca a iesit o prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca absolut delicioasa 🙂
Mod de preparare Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca:
Foi:
Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema. Adaugam uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina. Daca mai e nevoie mai adaugam faina. Trebuie sa iasa un aluat elastic si nelipicios.
Impartim aluatul in 4 parti, pe care le intindem foarte subtire pe dosul tavii ( 40/28 cm). Coacem in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 10 minute, pana marginile devin usor maronii.
Crema:
Pentru crema am folosit smantana cu 24% grasimi, dar e si mai buna daca folositi smantana mai grasa de 32% 😉
Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, apoi se pune zaharul, de preferat pudra. Cand smantana incepe sa capete consistenta se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.
- In functie de preferinta voastra se poate pune mai multa nuca si alte arome.
- Crema va fi moale, nu va avea o consistenta ferma, dar pana a doua zi va fi exact asa cum arata in poze 🙂
Asamblam prajitura in tava in care am copt foile, tapetata cu folie alimentara. Cantitatea de crema se imparte in 3. Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Se inveleste bine in folie si se da la rece pentru minim 2 ore, de preferat peste noapte, pana foile se inmoaie si crema se intareste.
Se portioneaza in bucati potrivite ca marime.
Pofta buna! 😉
Pentru aceeasi crema puteti face si foi cu miere (reteta AICI)
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
7 comentarii
E minunata si spornica.Multumesc.
Foarte buna
Delicioasa
merita facuta,este un dulce perfect.
multumesc 🙂
Buna .Am facut o dar crema nu iese cu smantana,poate frisca
La aceasta reteta se foloseste smantana, nu frisca.
Crema va fi moale, dar pana maine te asigur ca va fi exact cum trebuie sa fie 😉