Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Reteta Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 5 linguri ulei
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 1 lingurita bicarbonat
  • ~520 g faina
  • Pentru crema:
  • 1 kg smantana fermentata (24 % grasime)
  • 100 g zahar
  • ~200 g nuca macinata
  • esenta de vanilie
loading...

De Craciun mi-am dorit mult sa fac prajitura Carpati. N-a fost sa fie, dar promit ca o voi face curand. Pana una alta trebuia sa fac ceva cu foile ce le copsesem deja. Crema de smantana cu nuca a fost cea mai simpla si mai rapida optiune, dar nu ne-a parut rau deloc pana la urma, pentru ca a iesit o prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca absolut delicioasa 🙂

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca:

Foi:

Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema. Adaugam uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina. Daca mai e nevoie mai adaugam faina. Trebuie sa iasa un aluat elastic si nelipicios.

Impartim aluatul in 4 parti, pe care le intindem foarte subtire pe dosul tavii ( 40/28 cm). Coacem in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 10 minute, pana marginile devin usor maronii.

Crema:

Pentru crema am folosit smantana cu 24% grasimi, dar e si mai buna daca folositi smantana mai grasa de 32% 😉

Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute, apoi se pune zaharul, de preferat pudra. Cand smantana incepe sa capete consistenta se adauga nuca macinata si esenta de vanilie. Se omogenizeaza amestecand usor cu o lingura.

  • In functie de preferinta voastra se poate pune mai multa nuca si alte arome.
  • Crema va fi moale, nu va avea o consistenta ferma, dar pana a doua zi va fi exact asa cum arata in poze 🙂

Asamblam prajitura in tava in care am copt foile, tapetata cu folie alimentara. Cantitatea de crema se imparte in 3. Fiecare foaie se unge cu crema, suprapunadu-se. Se inveleste bine in folie si se da la rece pentru minim 2 ore, de preferat peste noapte, pana foile se inmoaie si crema se intareste.

Se portioneaza in bucati potrivite ca marime.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu foi si crema din smantana cu nuca

Pentru aceeasi crema puteti face si foi cu miere (reteta AICI)

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. olivia says:

    E minunata si spornica.Multumesc.

  2. ada says:

    merita facuta,este un dulce perfect.

  3. viorica anca says:

    Buna .Am facut o dar crema nu iese cu smantana,poate frisca

    • La aceasta reteta se foloseste smantana, nu frisca.
      Crema va fi moale, dar pana maine te asigur ca va fi exact cum trebuie sa fie 😉

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Prajitura cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Imi place cafeaua, n-as putea sa-mi incep ziua fara ea 😀 Avand copii in preajma de multe ori evit sa o folosesc si in retete de prajituri, dar uneori merita si adultii sa se rasfete cu ceva bun, o prajitura cu cafea, dupa o zi istovitoare 🙂 Am incercat ca […]

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Tiramisu cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

Am incercat pana acum mai multe variante de Tiramisu, de cele mai multe ori retete adaptate astfel incat sa poate manca si copiii. Astazi avem insa o varianta dedicata exclusiv adultilor, cu cafea si lichior Amaretto 😉 Pentru prepararea cafelei am folosit espressorul Breville Prima Latte, pe care il poti […]

Prajitura cu mere si aluat razuit

Prajitura cu mere si aluat razuit

Astazi va aduc o prajitura cu mere si aluat razuit, o prajitura de casa care o putem face oricand in timpul anului, dar acum, mai mult ca niciodata, parca are un gust mai bun. Mod de preparare Prajitura cu mere si aluat razuit: Vom pregati mai intai umplutura pentru prajitura […]

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Lava Cake – reteta Vulcan de ciocolata

Ce pot sa spun? Da, mi-a lipsit pana acum reteta de Lava Cake de pe blog. Am avut candva demult o incercare a acestui deliciu cu ciocolata, dar mai apoi s-a asternut praful, cum se spune. Asta pana cand s-a intors Robert dintr-o excursie si mi-a spus ca a mancat […]