Prajitura cu foi de napolitana si caramel

de Miha
655 vizualizări

Stiti cum e atunci cand va loveste pofta? Da’ rau, rau de tot? :))

Am gasit intr-o zi o reteta de prajitura cu caramel. Desi initial am zis ca nu am timp, e prea greu de facut… pana la urma am cedat, ca prea incepusem sa visez valuri de ciocolata si caramel. :)) Mi-am cumparat toate cele necesare, mi-am scos reteta regulamentar la imprimanta si m-am apucat de treaba.

Marea problema a fost ca prajitura respectiva nu mi-a iesit. Nu, n-a fost vina retetei. Cred! :)) Se mai intampla ca in ciuda titulaturii de “mare prajitureasa” primita de la prieteni sa mai si gresesc. 😀 Se poate intampla oricui, dar important este sa nu va pierdeti cu firea. Intotdeauna va exista o solutie salvatoare. 😉 Si greseala recunoscuta e pe jumatate iertata, parca! :))))

Ingrediente

  • Pentru blatul de biscuiti:
  • 150 g unt
  • 100 g zahar
  • 250 g faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru crema de caramel:
  • 500 g caramele cu lapte
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • Crema de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 2 foi mari de napolitana

Mod de preparare Prajitura cu foi de napolitana si caramel:

Blatul de biscuiti:

Untul moale la temperatura camerei, se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana devine ca o crema. Se adauga faina in care am amestecat un praf de sare si se framanta pana se obtine un aluat omogen.

Aluatul se intinde in tava 20/30 cm tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la foc mediu, pentru vreo 15 minute, pana marginile incep sa se rumeneasca. Blatul se scoate din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit pe un gratar.

Acest blat de biscuiti se poate inlocui cu biscuiti obisnuiti. 😉

Crema de caramel:

Caramelele se pun intr-o cratita cu fundul gros impreuna cu smantana pentru frisca. Amestecam mereu pana caramelele se topesc si compozitia incepe sa clocoteasca.

Se da deoparte si se lasa la racit.

Blatul racit il punem inapoi in tava in care l-am copt, turnam deasupra crema de caramel si dam la frigider pana se intareste crema.

  • Aici urmeaza marea cotitura din reteta. 😀 Blatul a fost prea sfaramicios pentru a putea fi taiat si caramelul s-a incapatanat cu indarjire sa se intaresca si sa stea pe blat, sa n-o ia la vale. :)) Astfel ca, am luat prajitura cu totul si am pus-o intr-o cratita. Am incalzit la foc mic pana caramelul a devenit din nou lichid si am putut omogeniza cu blatul sfaramat.

Crema obtinuta am intins-o asa calda peste o foaie mare de napolitana. Am acoperit cu o alta foaie de napolitana, am presat bine cu mana si am dat la rece.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se pune la topit impreuna cu smantana pentru frisca. Se aduce la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Foaia de napolitana cu crema se taie in doua. Vom obtine astfel 2 parti de prajitura, de aproximativ marimea unei coli de hartie A4. Pe una din foi repartizam crema de ciocolata racita, acoperim cu cea de-a doua foaie si dam din nou la frigider.

Se portioneaza dupa dorinta.

poate vă plac și rețetele

26 comentarii

ilda76 17 octombrie 2012 - 15:22

Trebuie sa fie divina!!!
Pupici, Miha!

Răspuns
Miha 17 octombrie 2012 - 18:24

Da, a fost o prajitura ratata foarte buna. :))))

Răspuns
mihaela 17 octombrie 2012 - 17:00

Ademenitor!!! Nu te refuz cu asa bunatate :))
Pupici

Răspuns
Miha 17 octombrie 2012 - 18:24

Multumesc Mihaela! 🙂 Te astept cu drag! :*

Răspuns
Rocsy Ciobanu 17 octombrie 2012 - 17:47

Asta e o nebunie sincer.Absolult delicioasa delicioasa!

Răspuns
Miha 17 octombrie 2012 - 18:25

Multumesc Rocsy, esti tare draguta! :*

Răspuns
Paula Gafitescu 17 octombrie 2012 - 20:40

Miha…arata grozav!!! Nu stiu cum aveai tu in plan sa o faci, dar rezultatul este extrem de ispititor, si la ore asa tarzii nu e bine deloc, dar te iert…ca-mi esti draga! Pupici

Răspuns
Miha 18 octombrie 2012 - 9:10

Pup si eu Paula! 🙂 Multumesc! ;;)

Răspuns
bia 18 octombrie 2012 - 2:50

Vai nu conteaza ca ai ratat…nici nu se vede, arata asa bine,imi aduce aminte de o rulada asemanatoare pe care am tot zis c-o fac ….:))

Răspuns
Miha 18 octombrie 2012 - 9:10

Daaa…buna si rulada aceea Bia! 😉

Multumesc.

Răspuns
Ramo 18 octombrie 2012 - 6:37

Oauuuuuu trimite si la mine o bucatica..nu e corect salivam la imaginile postate!Importatnt e ca nu ai abandonat persevarenta ta a dat roade si cred ca familia ta a fost fffff multumita!

Răspuns
Miha 18 octombrie 2012 - 9:09

Multumesc Ramo! 🙂

Răspuns
Adina 18 octombrie 2012 - 8:56

Cred ca ma arunc si eu in aventura asta dar ,te rog sa-mi spui ce marca de caramele ai folosit!
Cine stie ,poate conteaza!:)

Pa.

Răspuns
Miha 18 octombrie 2012 - 9:09

Adina, caramelele le-am cumparat din Selgros. Erau pungi mari de 1 kg, dar nu mai stiu exact firma. 🙁

Răspuns
Adriana 18 octombrie 2012 - 11:25

Miha , ştii bine că cele mai bune reţete au fost descoperite din mici “accidente”. La fel şi prăjitura ta. Arată de minune şi gustul cred că este pe măsură. Cel puţin, pentru mine, tot ce este cu caramel este divin.

Răspuns
Miha 20 octombrie 2012 - 13:31

Multumesc Adriana! :*

Răspuns
Haplea 18 octombrie 2012 - 19:24

Wow ce bunatate de prajitura!!

Răspuns
Miha 20 octombrie 2012 - 13:30

Da, buna a fost! 😉
Multumesc!

Răspuns
Carol 18 octombrie 2012 - 20:53

Ti-a iesit nemaipomenit. E una din preferatele mele. Imi place cum gandesti. Weekend placut.

Răspuns
Miha 20 octombrie 2012 - 13:29

Week-end frumos Carol. Multumesc! 🙂

Răspuns
Andreea 19 octombrie 2012 - 14:16

Ce imi place prajitura asta!!!! Eu ador caramelul 🙂

Te pup!

Răspuns
Miha 20 octombrie 2012 - 13:29

Pup si eu Andreea!
Cred ca suntem pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste caramelul. 😉

Răspuns
Ionut 22 octombrie 2012 - 11:22

Imi place! multumesc.

Răspuns
yaya6 22 octombrie 2012 - 13:27

foile care asteapta sa le fac asa vor deveni,prea bine arata prajiturica asta a ta,felicitari

Răspuns
Alexa 14 decembrie 2012 - 17:51

Miha, vreau sa stiu daca pot sa folosesc crema de caramele si la foile pe fundul tavi, alea cu amoniac?

Răspuns
Miha 14 decembrie 2012 - 17:57

Alexa, mai degraba as recomanda asta: https://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-cu-foi-si-caramel/

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: