Prajitura cu crema mascarpone si lamaie pe care o aduc azi in atentia voastra este o prajitura aparent sofisticata, dar nu este deloc asa. Se face chiar usor si spun asta pentru ca atunci cand am facut-o nu prea aveam chef de facut prajituri de casa, dar avem pofta de ceva bun, dulce, dar nu prea dulce, cremos, dar sa aiba si ceva crocant…poate si putin acru… :))) Intelegeti ce spun? :))))
Eiii, ideea e ca daca am facut prajitura asta fara sa am un plan bine stabilit, fara sa stiu exact care a fi urmatorul pas, va asigur ca voi o puteti face mai repede si mai usor decat mine 😉

INGREDIENTE
- Pentru 2 foi:
- 10 albusuri
- 10 linguri zahar pudra
- 10 linguri nuca macinata
- 10 linguri pesmet de biscuiti
- esenta de migdale
- Pentru crema de mascarpone cu lamaie:
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 1 lingura amidon
- 250 ml lapte
- 125 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- zeama de lamaie, dupa gust
- Pentru crema de ciocolata
- 5 galbenusuri
- 100 g zahar pudra
- 1 lingura amidon
- 250 ml lapte
- 150 g ciocolata
- 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
- Pentru krantz:
- 100 g zahar
- miez de nuca
Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si lamaie:
Foi cu nuca pentru Prajitura cu crema mascarpone si lamaie:
- Se coc doua foi, astfel ca vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand compozitiile acestora. Daca vom prepara toata compozitia odata exista riscul ca pana se coace una din foi compozitia ramasa sa „se lase”.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si 2 picaturi esenta de migdale si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si consistenta. Punem apoi nuca macinata amestecata cu pesmetul de biscuiti. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
- Pesmetul de biscuiti l-am facut din biscuiti simpli, rasniti fin la robot
Rasturnam compozitia in tava mare de la aragaz (35/33 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru circa 15 minute. Cand este gata scoatem foaia cu nuca pe un gratar si o lasam sa se raceasca foarte bine. Nu scoatem hartia de copt decat in momentul asamblarii prajiturii.
Crema de mascarpone cu lamaie:
Galbenusurile se amesteca bine cu zahar si amidon. Se toarna laptele cate putin si amestecam bine cu un tel, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic (sau la bain-marie) si amestecand continuu se fierbe compozitia, fara a da in clocot, pana se ingroasa ca o budinca. Se da deoparte si se lasa la racit.
In budinca bine racita se incorporeaza mascarponele, mixand foarte bine compozitia. Separat se mixeaza smantana pentru frisca pana aceasta devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema de mascarpone. La sfarsit aromam dupa gust cu zeama de lamaie.
Crema de ciocolata:
Procedam intocmai ca la crema de mascarpone cu lamaie, doar ca inainte de a da deoparte de pe foc adaugam si ciocolata. Lasam la racit.
Separat se mixeaza smantana pentru frisca pana aceasta devine ferma si pufoasa. In crema de ciocolata bine racita se incorporeaza frisca batuta.
In tava in care am copt foile cu nuca, tapetata cu hartie de copt se rastoarna una din foi. Se desprinde usor si cu atentie hartia de copt. Punem crema de mascarpone cu lamaie si repartizam uniform. Acoperim cu cea de-a doua foaie (procedam ca si la prima, o rasturnam si desprindem hartia de copt) si acoperim cu crema de ciocolata.
Dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Eu am taiat-o imediat 😀 dar este buna, mult mai buna, a doua zi.
A doua zi, caramelizam zaharul. Cand devine lichid punem miezul de nuca si amestecam repede, astfel incat toata nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam sa se raceasca. Punem apoi intr-o punga mai groasa si zdrobim nucile caramelizate cu ajutorul unui ciocan.
Presaram nucile caramelizate pe toata suprafata prajiturii, apoi portionam.
Pofta buna! 😉
Mai multe retete de prajituri cu crema de mascarpone gasiti AICI
RETETA IN IMAGINI
24 comentarii
Vreau si eu… Cred ca e bestiala…
e foarte buna 😉
Cred ca-i buna de sa-ti bati copchiii :)) scz…
:)))))) De ce sa-i bat tu Diana? Ca mananca tot si nu-mi lasa si mie? :)))))))
Era doar o figura de stil , stii tu 🙂
Stiu Diana 😉 >:D<
🙂
Arata foarte bine!
Ma gandeam sa fac reteta asta pentru prietena mea insa am o intrebare: pot sa renunt la amidon? si daca da, cu ce il pot inlocui?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Poti renunta la amidon si il inlocuiesti cu faina 🙂
Plec dupa ingtediente. Revin maine cu un comentariu despre cum a iesit.
A iesit excelenta! Multumesc! E putin mai inalta decat in poza ta.
Ma bucur ca ti-a placut! Asteptam cu nerabdare verdictul :)))
Foile se mai „lasa” pe masura ce stau. Se inmoaie de la crema
Pofta buna! 😉
draga miha, ajutor!!!!!cremele sunt mult prewa moi…am facut ceva gresit…ai cumva o solutie ce-asputea face? sa le mai pun amidon si sa le mai dierb o data??? multumesc
Probabil ca n-ai fiert indeajuns crema cu amidon. E foarte moale? Da-o un pic la rece, poate se mai intareste.
Eu as pune un intaritor de frisca, nu as mai fierbe-o o data
s-a rezolvat… am facut alta:))ai dreptate…nu am fiert destul cremele…acum au iesit perfect si
prajitura a fost un succes!!! multumesc mult de raspuns si de minunatele retete!!!
Ma bucur ca s-a terminat cu bine!
Multumesc! >:D<
As dori sa prepar un tort cu cremele acestea, ce blat recomandati? Va multumesc frumos.
Poti face si foile aceastea si le coci in forma de tort. Sau poti face un blat simplu de tort cu cacao. Sau un blat de pandispan in care adaugi si cateva linguri de nuca…
Mulțumesc din suflet pt răspuns și pt minunatele retete!
❤
Ai putea sa ne spui ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul? MULTUMESC! 🙂
In reteta am scris asa: „Rasturnam compozitia in tava mare de la aragaz (35/33 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru circa 15 minute” 😉
Super buna ! Un tort excelent!
multumesc 🙂