Prajitura cu crema de vanilie si nuca

de Miha
274079 vizualizări
Prajitura cu crema de vanilie si nuca

Reteta Prajitura cu crema de vanilie si nuca

Va povesteam zilele trecute despre o crema de vanilie pentru prajituri absolut minunata! Atat de buna ca am facut portie dubla 😉 O parte am folosit-o pentru prajitura de azi, urmeaza sa va arat inca un deliciu in zilele ce urmeaza. Asadar, daca esti in cautarea unei prajituri delicioase pentru weekendul care vine iti recomand din suflet sa incerci aceasta prajitura cu crema de vanilie si nuca

Prajitura cu crema de vanilie si nuca

Prajitura cu crema de vanilie si nuca

Va povesteam zilele trecute despre o crema de vanilie pentru prajituri absolut minunata! Atat de buna ca am facut portie dubla 😉… Prajituri prajitura cu crema de vanilie European Printează
Porții: 4 Timp de preparare: Timp de gătire:
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.9/5
( 76 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat pufos cu nuca:
  • 5 oua
  • 2 linguri ulei
  • 150 g zahar
  • 150 g faina
  • 150 g nuca macinata
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Crema de vanilie cu mascarpone:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 450 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • esenta de vanilie si lamaie

NOTE

Prajitura se taie mai bine si mai frumos a doua zi

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si nuca:

Crema de vanilie cu mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza, turnand si laptele. Se amesteca usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi, cum crezi ca iti este mai usor si comod.

Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca bine cu telul, pana se topeste si se incorporeaza in crema fiarta. Se da deoparte, se lasa se racoreasca putin si se pune esenta de vanilie si putina zeama de lamaie (sau esenta de lamaie)

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Crema racita se mixeaza putin, cat se se “desfaca”, se adauga mascarponele si se mixeaza pana la incorporare.

Blat pufos cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Amestecam galbenusurile cu uleiul si esentele si turnam peste bezea.

  • personal, imi place ca la blaturile cu nuca sa pun foarte putina esenta de migdale, 1-2 picaturi. Daca nu aveti sau nu va place puteti sa nu puneti

Mixam usor, la viteza cea mai mica a mixerului, pana la omogenizare. Adaugam nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava (20/25 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25 de minute, pana blatul se rumeneste usor si este ferm la atingere. Se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Asamblare Prajitura cu crema de vanilie si nuca:

Asamblam prajitura in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Blatul racit se taie in 3, crema se imparte in 2 si se repartizeaza uniform intre blaturi. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Prajitura se rastoarna pe un platou, se acopera cu un strat de frisca batuta si se presara cu miez de nuca tocat cu cutitul. Se portioneaza dupa dorinta, cuburi mai mari, numai bune de mancat cu lingurita ori bucati mai mici si subtiri, numai bune de-o imbucatura 🙂

  • in loc de frisca puteti folosi o parte din crema (dati deoparte 2-3 linguri)

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns