Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Prajitura cu blat pufos si crema de vanilie

Prajitura cu crema de vanilie si caramel este o prajitura de casa mega-delicioasa 😉 Desi atunci cand spui caramel gandul te duce la ceva bun, dar foarte dulce… prajitura aceasta are un gust echilibrat de dulce, nici nu-ti dai seama cand o dai gata 😀

Prajitura cu blat pufos si crema de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar (pudra)
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • coaja de lamaie Finesse
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 150 g unt
  • esenta de vanilie
  • putina zeama de lamaie
  • Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 100 g unt
  • Crema de frisca pentru ornat:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza Almette
  • 2 linguri zahar
  • 1 pliculet esenta de vanilie Finesse
loading...

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si caramel:

Blat:

Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de sus in jos.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata bine cu faina. Dam la cuptor la foc mediu (160 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca jumatate de ora, pana blatul se rumeneste usor deasupra si trece testul cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc, apoi se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor si punem vasul pe foc mic sau la baine marie. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se incorporeaza untul. Se lasa la racit, se pune zeama de lamaie si esenta de vanilie dupa gust si se amesteca bine.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun ?

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza, pana se aureste si devine lichid. Se da deoparte si turnam smantana pentru frisca (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, se fierbe pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

Blatul racit se taie in 3. Asamblam prajitura cu crema de vanilie si caramel in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Pe prima felie de blat punem jumate din cantitatea de caramel, apoi jumatate din cantitatea de crema de vanilie. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea blat. Acoperim cu cel de-al treilea blat, invelim totul in folie alimentara si dam la rece pentru cateva ore.

Crema de frisca pentru ornat:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Adaugam apoi zaharul pudra, crema de branza si esenta de vanilie Finesse. Mixam pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata peste prajitura cu crema de vanilie si caramel.

Pofta buna! 😉

Prajitura de casa cu vanilie si caramel

RETETA IN IMAGINI

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...
Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. olivia says:

    Cu siguranta,fina si delicioasa.

  2. Lorena says:

    Pare fff buna..as vrea sa o fac in cantitate mai mare,in tava de la aragaz ,pentru botezul fetitei mele.Imi poti spune te rog cu cat ar trebui sa maresc cantitatile?multumesc mult

    • Pentru tava mare de aragaz cred ca ar trebui sa un blat din 10-12 oua.
      O singura precizare as face… in tava de aragaz s-ar putea sa nu-ti iasa blatul atat de inalt incat sa-l poti taia in 3. Eu as face foile separat.

  3. Foarte delicioasa!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata

Prajitura cu branza se afla in topul preferintelor copiilor mei! Cu fructe sa nu fie, dar marmorata cu ciocolata?! Un succes garantat! 😉 Prajitura cu branza marmorata cu ciocolata pe care v-o aduc azi seamana la gust si textura mai degraba cu o budinca, nu este pufoasa, dar a fost […]

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Prajitura cu crema mascarpone si vanilie

Va spuneam la aceasta reteta ca, fie folosesti un blat de cacao, fie ca folosesti un blat simplu cu vanilie, crema este grozava si fie ca decizi sa faci o prajitura cu crema mascarpone, fie tort… garantat nu mai ramane nimic pentru a doua zi! 🙂 Mod de preparare Prajitura […]

Negresa – reteta simpla si ieftina

Negresa – reteta simpla si ieftina

Ori de cate ori mai „fac rost” de cate un borcan de dulceata, il valorific intr-o negresa – reteta simpla si ieftina. Sper ca acum, daca mi-am dezvaluit secretul, sa nu raman cu prajitura nemancata, dupa ce vor citi copiii ce am scris aici 😂😂 Reteta este, asa cum va […]

Prajitura cu gem de caise si frisca

Prajitura cu gem de caise si frisca

Sa ai in camara un borcan de gem de caise sau orice alt fruct este intotdeauna benefic 🙂 Ai pe ce pune mana cand ti se face pofta de ceva dulce si bun. Nu numai ca il poti savura pe-o felie de paine prajita cu unt, dar poti face si […]