Sa incepem saptamana cu o prajitura de casa, zic! 😀
Reteta de azi e genul acela de reteta culinara la care poti valorifica orice fel de fructe ai in casa, fructe pe care le tot muti de ici colo in speranta ca le va manca cineva, dar pana la urma nu le mananca nimeni :)) Noi vara nu prea mancam banane, prefaram cate un pepene galben sau verde, piersici, prune… Totusi, sotul meu se tot incapataneaza sa cumpere banane, pentru ca sunt „bune si sanatoase”. Sunt intrutotul de acord cu el, dar cu toate astea bananele tot in cate o prajitura isi gasesc sfarsitul :))
Daca o sa pregatiti aceasta prajitura cu banane caramelizate, neaparat sa aveti pregatite o portie de inghetata si o cafea buna. O sa impresionezi si cel mai aprig critic culinar 😀
Ingrediente
- Blat:
- 2 oua
- 100 g zahar
- 9 linguri de ulei
- 9 linguri de lapte
- 10 linguri de faina
- 1 praf de copt
- esenta de vanilie
- Banane caramelizate:
- 2-3 banane
- 4 linguri zahar
- 100 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare Prajitura cu banane caramelizate:
Intr-o tigaie punem zaharul la topit. Cand a devenit lichid adaugam smantana pentru frisca si fierbem la foc mic pana se topeste caramelul. Adaugam bananele taiate pe lungime si le acoperim bine cu caramel. Rasturnam cu atentie intr-un vas termorezistent.
Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul si esenta de vanilie si mixam pana obtinem o spume consistenta. Adaugam uleiul treptat, apoi faina amestecata cu praful de copt, alternand cu lapte. Vom obtine o compozitie ca o smantana.
Compozitia pentru blat o turnam in vas peste bananele caramelizate. Dam vasul la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minte, pana blatul trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se racoreasca putin, se pune un platou peste vas si cu o miscare ferma vom rasturna prajitura. O lasam sa se raceasca foarte bine, apoi portionam dupa dorinta.
Pofta buna! 😉
PS: nu uitati de inghetata si cafea! 😛
17 comentarii
Asa este, bananele nu-si prea au rostul vara, cand sunt atatea fructe pe piata dar si eu cumpar, din cand in cand, pentru ca imi cer copiii 🙂 Prajitura ta arata demential, iar eu ador caramelul, asa ca la prima ocazie cand mai cumpar banane o sa pun deoparte 2-3 bucati ca sa prepar minunatia asta 🙂
Multumesc Simona. Ma bucur mult ca-ti place! >:D<
Arata divin ! Dar as vrea si o reteta dietetica pentru cei care isi doresc sa mai slabeasca putin 🙂 ~
Din pacate dulciurile mele nu prea ii ajuta pe cei ce vor sa slabeasca 🙂
Cred ca este foarte buna aceasta prajitura, ca toate cele facute cu banane caramelizate. Felicitari pentru toate retetele de pe acest blog.
Super buna a iesit, multumesc!
Si eu multumesc 🙂
Nu se poate face prajitura in tavA?
Se poate si in tava 😉
Buna,
arata f bine 🙂
Smantana pentru frisca la caramelizare tb sa fie rece sau la temperatura camerei?
Multumesc,
Ella
eu o folosesc rece
Spune-mi te rog daca pot folosi lichid pentru frisca de la Hulala? Ca nu stiu sigur ca e smantana.. Si vasul in care ai copt, ce volum are? Merci
Buna Bianca.
Poti folosi Hulala in locul smantanii pentru frisca.
Vasul are o capacitate de 1,2 litri Teoretic, vasul e de 26 cm diametru, dar baza e un pic mai mica
Nu ar ieși mai bne dacă ouălele s-ar separa albușurile de gălbenușuri?
Zic eu ca iese foarte bine si asa, nu e nevoie 🙂
Pot face si intr-o tava cu pereti detasabili pt tort?trebuie pusa hartie de copt?
poti face si in tava detasabila, dar sa pui hartie de copt. Sa o tapetezi astfel incat sa nu-ti curga caramelul