Prajitura cu 2 blaturi si crema de lamaie

de Miha
797 vizualizări
Prajitura cu crema de lamaie si blat cu nuca

Prajitura O noapte la Venetia mi-a fost punctul de plecare in realizarea acestei retete. As fi putut sa coc doua blaturi separate, dar de ce sa ma mai lungesc daca iese foarte bine si asa? 😀

Prajitura cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Pentru blatul cu cacao:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • un varf lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • 1 lingura cacao
  • Pentru blatul cu nuca:
  • 5 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri nuca macinata
  • 5 linguri pesmet de biscuiti
  • 2 picaturi esenta de migdale
  • Pentru crema de lamaie:
  • 5 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt
  • zeama de lamaie, dupa gust

Mod de preparare Prajitura cu 2 blaturi si crema de lamaie:

Blat cu cacao:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Blat cu nuca:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Deasupra acesteia punem compozitia cu cacao, niveland usor cu o spatula. Se coace la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor. Se lasa la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema de lamaie:

Galbenusurile, zaharul si amidonul se amesteca bine, pana se obtine o crema omogena. Turnam laptele putin cate putin amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu cu un tel se fierbe compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. In crema fierbinte punem untul taiat cubulete. Se amesteca bine pana la omogenizare. Dam vasul deoparte, lasam putin sa se racoreasca, punem zeama de lamaie dupa gust, apoi dam la rece.

Blatul il taiem in 3 fasii egale ca marime. Crema o impatim de asemenea in 3 parti si o punem intre blaturi. Dam prajitura la rece pentru (macar) o ora, apoi se feliaza.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu crema de lamaie si blat cu nuca

poate vă plac și rețetele

17 comentarii

Bacos 26 august 2015 - 14:39

MAAAAAAMĂ, ȘI EU SUNT LA DIETĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂĂ… :(((((((((((((

Răspuns
alinacoralia 13 octombrie 2015 - 17:10

Buna ! Cata cacao trebuie ?
Multumesc.

Răspuns
Miha 13 octombrie 2015 - 17:13

1 lingura. Poti pune si doua daca vrei blatul mai inchis la culoare

Răspuns
rodica 23 octombrie 2015 - 11:36

Arata super bine. Sper sa o fac diseară. Felicitări ptr tot care realizati

Răspuns
Eugenia 23 octombrie 2015 - 19:24

dupa experiența mea blatul de albușuri este mult mai pufos decât cel cu cacao , oare il poate susține sau se întrepătrund ?

Răspuns
daniela 18 decembrie 2015 - 16:48

ma intereseaza cantitatile in grame,nu in linguri. De exemplu eu am 2 feluri de linguri si nu stiu pe care sa le folosesc pe cele mai mari, pe cele putin mai mici. Asa ca cel mai indicat ar fi sa dati reteta in grame.

Răspuns
Miha 18 decembrie 2015 - 16:54

Intr-adevar exista mai multe marimi de linguri, dar intotdeauna intr-o reteta se va folosi lingura standard, cea de 15 g 🙂
Uite aici un articol, poate iti va fi de ajutor: https://www.dulciurifeldefel.ro/unitati-de-masura-in-bucatarie/

Răspuns
alina 21 decembrie 2015 - 2:40

care blat se taie? cum adica in trei fasii egale

Răspuns
Miha 21 decembrie 2015 - 9:04

Compozitiile pentru blat se pun una peste cealalta in tava si se coc impreuna. La sfarsit vei avea un blat mare in doua culori pe care il tai in fasii (dreptunghiuri), nu felii ca la tort. Cum am facut si aici: https://www.dulciurifeldefel.ro/prajitura-piramida-cu-ciocolata/

Răspuns
Doc 18 august 2016 - 23:05

Si pe mine m ar interesa cantitatile in grame dar e mai util in linguri… sincer.

Răspuns
Kriss 4 septembrie 2016 - 22:26

Maine vreau sa fac prajitura dar crezi ca as putea coace blaturile separat? Oare cel cu nuca, fiind fara faina, va iesi bine? Sunt incepatoare in prajituri :D.

Răspuns
Miha 4 septembrie 2016 - 22:35

Blaturile se pot coace si separat, dar atunci va fi altceva 😉
La blatul cu nuca pesmetul de biscuiti inlocuieste faina. Daca bati albusurile foarte bine trebuie sa iasa

Răspuns
gabi 29 decembrie 2016 - 20:53

eu am pus faina in loc de pesmet , ca nu aveam si mi-a iesit super baltul . maine sa fac crema si sa vad daca e bun . multumesc , o rp. usoara si aspectuasa.

Răspuns
corina 11 aprilie 2017 - 17:37

unde gasesc ingredientele la aceasta prajitura ?

Răspuns
Miha 13 aprilie 2017 - 23:30

am rezolvat, acum se vad si ingredientele
Multumesc 🙂

Răspuns
corina 11 aprilie 2017 - 19:15

spune-mi te rog frumos ingredientele sau da-mi link-ul ca nu stiu de unde sa le iau

Răspuns
Miha 13 aprilie 2017 - 23:28

Acum se vad si ingredientele.
Multumesc 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: