Reteta Prajitura Alba ca Zapada
Prajitura Alba ca Zapada este prajitura copilariei mele, o prajitura ce nu ne lipsea niciodata de pe masa de Sarbatori, fie Craciun sau Paste. Este o prajitura ce se face relativ usor, doar ca necesita putin timp, apoi inca ceva timp pana cand foile se fragesc… dar si cand e gata nu te mai poti opri din mancat! :))
INGREDIENTE
- Pentru foi avem nevoie de:
- 5 linguri ulei
- 100 g zahar
- 2 oua
- 150 ml lapte
- 1 lingurita bicarbonat
- 4 cani faina
- Pentru crema avem nevoie de:
- 1 litru lapte
- 200 g zahar
- 10 linguri faina
- 3 oua
- 200 g unt
- 2-3 lamai
Mod de preparare Prajitura Alba ca Zapada:
Foi:
Ouale le mixam cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema. Adaugam uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Adaugam si laptele. In compozitia obtinuta adaugam faina. Daca mai e nevoie mai adaugam faina. Trebuie sa iasa un aluat consistent si nelipicios.
Impartim aluatul in 4 parti,pe care le intindem pe dosul tavii. Eu am copt pe o tava de 20/30 cm si mi-au iesit 5. Coacem in cuptorul incins la 180 de grade, in jur de 10 minute fiecare, pana marginile devin usor maronii.
Crema:
Ouale le mixam bine cu zahar. Cand au devenit ca o crema adaugam faina si mixam in continuare. Adaugam laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand continuu. Punem vasul la foc mic sau la baie de aburi, pana compozitia devine groasa ca o budinca. Lasam la racit.
Intre timp mixam bine untul, pana devine ca o crema fina.
Cand s-a racit crema, adaugam untul frecat, putin cate putin. La sfarsit adaugam zeama stoarsa de la cele 2 lamai.
Cu cat mai multe maini cu atat mai bine. :))
Se gusta, daca nu e indeajuns de acra, o adaugam si pe a treia. 🙂
Cu aceasta crema se umplu foile si se da la rece pana a doua zi, cand se portioneaza si se pudreaza cu zahar.
12 comentarii
Hmmm,fain ti-a iesit prajiturica,bravo!!!
Faci putin diferita crema,:)…trebuie sa o incerc si eu pe asta cu ouale si apoi pe foc,:)
Te pup dulce!!!
Multumesc Mirela!
Ai reteta la tine pe blog?Vreau sa vad si eu varianta ta!
Pup cu drag!
Mai da inalta mai este…Arata delicioasa, o sa incerc curind reteta ta. Am tot facut atitea de multe variante, dar a ta pare altfel .mersi si un sfirsir de saptamina bun ! Cami
Te rog sa treci pe la mine sa ridici niste premii. Cami
Si de la mine premiu 🙂 Revin si cu retetele de inghetata, promit, harnicuto 🙂 Pupici!
Miha,nu am trecut reteta pe blog,:)…sti tu din ce motive:))…acu’ca nu prea merge afacerea cred ca am sa incep sa trec si retetele,:)),sa vad,ca si lenea e cam mare,hihihih…dar daca vrei o scriu la bucatarie pe DC,la subiectul tau!!!
Te pup dulce!!
Multumesc mult Cami! Cu siguranta voi trece! 🙂
Gratiela,multumesc!
Abia astept retetel de inghetata.Stii ca suntem devoratori. :))
Pupici!
Mirela,poti sa scrii reteta unde vrei. E bine si pe DC,mai animam subiectul. 🙂
Pupici cu lipici!
M-am hotarat sa fac Alba ca zapada pentru Paste si am venit in vizita! Ce am gasit eu aici????? Prichindei frumosi si dragalasi! M-au convins, o sa ling si eu lamaia
Pardon, o sa fac si eu prajitura asta 😀
Bicarbonat de sodiu sau de amoniu?multumesc
de sodiu am folosit eu