Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac fara framantare

 

Cozonac fara framatare

Ingrediente

  • Aluat:
  • 525 g faina
  • 100 g unt
  • 300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • coaja de portocale Finesse
  • Umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • coaja de portocale Finesse
  • lapte, cat nuca sa devina legata, ca o pasta
  • In plus:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
loading...

De Sarbatori mai toata lumea cauta solutii de eficientizare a timpului alocat pentru pregatiri. Retete simple, rapide, cu ingrediente la indemana si cat mai gustoase. Reteta de cozonac fara framantare poate fi acea reteta care iti salveaza mult timp si munca, in toiul pregatirilor pentru Sarbatori. Poate aveti retineri in ceea ce priveste aceasta metoda, va inteleg pentru ca si eu am avut 🙂 Dar va spun ca nu aveti de ce, cozonacul iese la fel de bun si pufos ca si cel framantat mult si bine.

Mod de preparare Cozonac fara framantare:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare.

Separat, intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o gropita in mijloc si turnam amestecul lichid. Amestecam cu o spatula pana aluatul devine omogen, moale si usor lipicios. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit, pana isi dubleaza volumul. O ora, poate o ra si jumatate va fi timpul de dospie, in functie de cat este de cald in incapere.

Daca nu aveti cuptorul ocupat cu alte bunatati puteti scurta timpul de dospire punand castronul cu aluat in cuptorul incalzit la 40 grade.

Cand aluatul este dospit il mutam in frigider, pentru minim 12 ore. Daca va sta mai mult nu e nicio problema.

Pentru umplutura, amestecam nuca macinata cu zahar, cacao si coaja de portocale. Turnam apoi lapte fierbinte, putin cate putin, pana nuca devine legata ca o pasta.

Umplutura se poate aromatiza cu orice aroma va place: rom, vanilie, scortisoara sau lamaie. Se pot adauga stafide sau rahat, dupa preferinta.

Cum se face Cozonac fara framantare:

Aluatul dospit se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde in foaie subtire pe masa usor infainata. Foaia se unge cu nuca, lasand libera o margine de cca 2-3 cm, apoi se ruleaza cat mai strans. Se procedeaza intocmai si cu a doua parte de aluat. Cele 2 suluri obtinute se impletesc si se pun in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt.

Lasam din nou la crescut, la temperatura camerei pana cozonacul creste putin. Se unge cu galbenusul de ou „desfacut” cu lapte si se da la cuptor la 150 grade (cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 50 de minute. Cozonacul trebuie sa fie bine rumenit. Faceti proba cu scobitoarea. Daca scobitoarea nu iese curata acoperiti cozonacul cu o bucata de hartie de copt si mai dati la cuptor pentru cca 10-15 minute, cat mai este necesar ca sa fie bine copt.

Vom avea o minunatie de cozonac fara framantare, rumenit si pufos. Il lasati sa se raceasca, apoi il taiati felii.

Pofta buna! 😉

Cozonac fara framantare

RETETA IN IMAGINI

Alte retete de cozonac gasiti si AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Tags: , , , ,

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. Georgiana says:

    Buna ziua!
    Am încercat si eu reteta ,dar coca are un gust acru.
    De ce?
    La frigider a stat aprox 24 h.

  2. Tare rau imi pare ca nu am gasit aceasta reteta inainte de Craciun, m-ar fi salvat de o febra musculara ingrozitoare :))

  3. Cristina says:

    Miha, mi-a fost pofta de cozonac (😊) si am facut reteta ta. A iesit foarte gustos, multumesc mult, am mai pus doar putin ulei si 50 g de zahar, doar ca a crapat la copt. Stii cumva care ar fi cauza? La cuptor obisnuit am pus la 180 grade.
    O sa l-l mai fac. Numai bine, 🤗😘

    • Sunt mai multe cauze din cauza carora cozonacii crapa:
      -prea multa umplutura, foaia de aluat intinsa prea subtire..
      -uneori si calitatea fainii conteaza
      Mi s-a intamplat si mie sa se mai crape, dar atata timp cat a fost gustos zau! ca nu a mai contat 🙂
      Toate cele bune si tie! 😘

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu afine

Rulouri cu afine

V-am mai povestit eu despre ai mei si pofta lor nestavilita pentru gogosi 🙂 Zilele trecute le-am facut din nou, cedand insistentelor, dar trebuie sa recunosc ca am trisat putin. Am dat deoparte o bucata de aluat si am facut pentru mine si numai pentru mine aceste minunate rulouri cu […]

Cornuri pufoase cu rahat

Cornuri pufoase cu rahat

De cele mai multe ori, atunci cand fac cornuri pufoase trebuie sa fac din minim 1 kg de faina. Si fac si cu ciocolata, fac si cu nuca… sa fie pentru toata lumea. De aceasta data am incercat si varianta de cornuri pufoase cu rahat. Absolut delicioase! Mod de preparare […]

Baigli cu nuca

Baigli cu nuca

Ne place cozonacul si intotdeauna le-am facut alor mei cozonac moldovenesc, asa cum ne facea mama acasa. Pufos, cu multa umplutura de nuca si cacao. Baigli cu nuca n-am facut niciodata, nu stiu din ce motive, desi mai tot timpul m-am intalnit cu reteta. Asa ca mi-am zis, daca tot […]

Placinte Poale-n brau

Placinte Poale-n brau

O placinta cu branza la noi in familie nu se refuza niciodata. Daca se intampla sa ramana vreo 2 zile pe platou in bucatarie sunt atentionata ferm „nu care cumva sa le arunci, ca le mananc” 🙂 De obicei prefer varianta de placinta cu branza sub forma de „chifla” pentru […]