Cozonac de post

de Miha
63676 vizualizări
Cozonac de post

Continuam cu retetele de post… Pentru azi v-am pregatit un cozonac de post, la fel de bun si pufos ca si cel facut cu lapte si oua. In principiu, aluatul este ca si cel de la gogosi de post, doar ca am inlocuit apa cu suc de portocale proaspat stors. Pe langa faptul ca aluatul a avut o aroma deosebita a si capatat o culoare foarte frumoasa. 😉

Cozonac de post

Cozonac de post

Continuam cu retetele de post… Pentru azi v-am pregatit un cozonac de post, la fel de bun si pufos ca si cel… Prajituri de post cozonac de post European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.4/5
( 18 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • 500 g faina
  • 250 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 100 ml ulei
  • 7 g drojdie uscata
  • 80 g zahar
  • 1/2  lingurita sare
  • esenta de portocale
  • Pentru umplutura:
  • 100 g ciocolata amaruie

Mod de preparare Cozonac de post:

Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat sucul de portocale si esenta si framantam pana obtinem un aluat omogen. Turnam si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.

  • aluatul se poate prepara si la masina de paine
  • in functie de preferinta voastra dar si de cat de dulci sunt portocalele puteti sa mai adaugati 1-2 linguri zahar

Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei, il framantam sa scoatem aerul, il impartim in 2 parti pe care le intindem cu mana unsa cu ulei pana ajung la o grosime  de cca 0.5 cm. Presaram ciocolata rasa si rulam.

cozonac de post

Cele 2 suluri obtinute le impletim si punem intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei.

cozonac de post

Lasam la loc caldut vreo 15-20 de minute, ungem cu putin ulei, apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 50-60 de minute, in functie de cuptor. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata facem un sirop din 1 lingura de miere si 1-2 linguri de apa si ungem cozonacul.

Cozonacul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se portioneaza.

Pofta buna si sa va fie de folos aceasta reteta!

cozonac de postMa gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

28 comentarii

Ghiocel07 9 aprilie 2013 - 16:58

Daca am facut gogosile trebuie sa fac si cozonacul 🙂

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:37

Ma bucur tare multca-ti place! :*

Răspuns
Rocsy Ciobanu 9 aprilie 2013 - 18:21

Foarte pufos si sigur e foarte aromat.Bravo!

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:37

Multumesc Rocsi! >:D<

Răspuns
ramo 9 aprilie 2013 - 18:53

Mi-ai dat o idee buna te pup Miha.

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:36

Pup si eu Ramo! >:D<

Răspuns
Buburuza Bubu 10 aprilie 2013 - 14:06

Pentru un cozonac de post este tare pufos!

Răspuns
Miha 11 aprilie 2013 - 13:35

Si bun! 😉

Răspuns
maria mihalache 11 aprilie 2013 - 18:03

Ce frumos a crescut.
Ma servesc si eu cu o portie pentru micul dejun de maine.
Seara minunata sa ai!

Răspuns
alina dobre 18 noiembrie 2013 - 17:06

Arata bn.eu nu am facut niciodata cozonaci dar am sa incerc reteta .

Răspuns
mosa elena 6 martie 2014 - 20:34

Pufos , gustos si usor de facut,multumim!!!!

Răspuns
Miha 7 martie 2014 - 8:51

Si eu multumesc de vizita! >:D<

Răspuns
Corina 15 martie 2014 - 12:38

Abia astept sa-l incerc! 😡

Răspuns
Mery 29 martie 2014 - 9:15

Arată foarte bine !! O sa-l încerc si eu.

Răspuns
Ana 4 martie 2015 - 8:09

Se poate inlocui sucul de portocale cu lapte? Modifica cu ceva aluatul?

Răspuns
Miha 4 martie 2015 - 9:38

poti pune si lapte, doar ca nu va mai fi de post 😉

Răspuns
olika 5 martie 2015 - 1:14

Salut, m-a fascinat mult acest cozonac,l-am facut shi se lipea foarte multa dupa ce am pus uleiul se rupea bucatele shi nu puteam sa il framint, nu stiu la ce am gresit, in orice caz acum e in cuptor sunt sigura ca o sa fie foarte gustos, uleiul trebuie pus treptat putin cite putin sau nu are importanta?

Răspuns
Miha 5 martie 2015 - 8:24

Nu are importanta cum il pui, important este sa framanti aluatul pana se incorporeaza uleiul. Este totusi mai usor de framanatat daca il pui treptat
Eu sper sa fi reusit si pana la urma sa-ti fi iesit un cozonac de post foarte bun 😉

Răspuns
sinuta 22 martie 2015 - 15:36

salut,
oare pot pe langa ciocolata sau in aluat sa pun si cubulete de
portocala confiata? Avem o petrecere de 5 ani intr-o saptamana si vreau sa gasesc cat mai multe bunatati de post pot pentru ca nu stiu cine tine post si cine nu. Asa ca incerc sa gasesc retete gustoase dar in acelasi timp suficient de aspectoase pentru un bufet de petrecere de copii.
multumesc

Răspuns
Miha 22 martie 2015 - 16:58

Da, poti pune si portocala confiata, e chiar o idee foarte buna 😉
Cred ca ar fi la fel de bun si cu rahat, stafide si/sau nuci

Răspuns
sinuta 23 martie 2015 - 2:24

Multumesc, abia astept sa incerc.

Răspuns
Madalina 13 decembrie 2015 - 18:33

Buna Miha, am facut cozonacul si a iesit excelent. Mie nu prea imi ies cei standard, iata ca mi-a iesit asta! 🙂 l-am umplut cu rahat si e de o pufosenie! 🙂 multumesc pt reteta, faza cu sucul proaspat de portocale a facut totul si am framantat max 10 min.

Răspuns
Miha 14 decembrie 2015 - 8:00

ma bucur din suflet ca a fost pe placul tau! 😉

Răspuns
Inga 13 aprilie 2016 - 21:19

Bună Mihai , te rog frumos sa-mi răspunzi pot pune în loc sucul de portocala și esenta de portocala apa și esență de vanilie, mulțumesc din suflet

Răspuns
Miha 13 aprilie 2016 - 22:42

Buna Inga!
Da, poti folosi si apa. Nu va fi asa aromat, dar va fi bun 😉

Răspuns
Inga 13 aprilie 2016 - 22:52

Mulțumesc

Răspuns
Nina Maria 20 noiembrie 2016 - 21:20

Ce e facut cu drag, pentru cei dragi, totul este minunat! Incercati, exercitiul este mama……..gatitului! Sa aveti spor si pofta, va spune un om cu experienta de ,,Bunica lui CODRIN”

Răspuns
Nela 15 martie 2019 - 13:38

Pare interesanta rețeta cu suc de portocale o să încerc să prepar și eu pentru sfârșit de săptămână . mulțumesc pentru rețetă.😘😘😘

Răspuns

Lasă un răspuns