Continuam cu retetele de post… Pentru azi v-am pregatit un cozonac de post, la fel de bun si pufos ca si cel facut cu lapte si oua. In principiu, aluatul este ca si cel de la gogosi de post, doar ca am inlocuit apa cu suc de portocale proaspat stors. Pe langa faptul ca aluatul a avut o aroma deosebita a si capatat o culoare foarte frumoasa. 😉
INGREDIENTE
- 500 g faina
- 250 ml suc de portocale (proaspat stors)
- 100 ml ulei
- 7 g drojdie uscata
- 80 g zahar
- 1/2 lingurita sare
- esenta de portocale
- Pentru umplutura:
- 100 g ciocolata amaruie
Mod de preparare Cozonac de post:
Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat sucul de portocale si esenta si framantam pana obtinem un aluat omogen. Turnam si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana aluatul isi dubleaza volumul.
- aluatul se poate prepara si la masina de paine
- in functie de preferinta voastra dar si de cat de dulci sunt portocalele puteti sa mai adaugati 1-2 linguri zahar
Dupa ce aluatul a dospit suficient, il scoatem pe masa unsa cu putin ulei, il framantam sa scoatem aerul, il impartim in 2 parti pe care le intindem cu mana unsa cu ulei pana ajung la o grosime de cca 0.5 cm. Presaram ciocolata rasa si rulam.
Cele 2 suluri obtinute le impletim si punem intr-o tava de cozonac bine unsa cu ulei.
Lasam la loc caldut vreo 15-20 de minute, ungem cu putin ulei, apoi dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 50-60 de minute, in functie de cuptor. Cu vreo 10 minute inainte de a fi gata facem un sirop din 1 lingura de miere si 1-2 linguri de apa si ungem cozonacul.
Cozonacul se scoate pe un gratar si se lasa la racit, apoi se portioneaza.
Pofta buna si sa va fie de folos aceasta reteta!
Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL
28 comentarii
Daca am facut gogosile trebuie sa fac si cozonacul 🙂
Ma bucur tare multca-ti place! :*
Foarte pufos si sigur e foarte aromat.Bravo!
Multumesc Rocsi! >:D<
Mi-ai dat o idee buna te pup Miha.
Pup si eu Ramo! >:D<
Pentru un cozonac de post este tare pufos!
Si bun! 😉
Ce frumos a crescut.
Ma servesc si eu cu o portie pentru micul dejun de maine.
Seara minunata sa ai!
Arata bn.eu nu am facut niciodata cozonaci dar am sa incerc reteta .
Pufos , gustos si usor de facut,multumim!!!!
Si eu multumesc de vizita! >:D<
Abia astept sa-l incerc! 😡
Arată foarte bine !! O sa-l încerc si eu.
Se poate inlocui sucul de portocale cu lapte? Modifica cu ceva aluatul?
poti pune si lapte, doar ca nu va mai fi de post 😉
Salut, m-a fascinat mult acest cozonac,l-am facut shi se lipea foarte multa dupa ce am pus uleiul se rupea bucatele shi nu puteam sa il framint, nu stiu la ce am gresit, in orice caz acum e in cuptor sunt sigura ca o sa fie foarte gustos, uleiul trebuie pus treptat putin cite putin sau nu are importanta?
Nu are importanta cum il pui, important este sa framanti aluatul pana se incorporeaza uleiul. Este totusi mai usor de framanatat daca il pui treptat
Eu sper sa fi reusit si pana la urma sa-ti fi iesit un cozonac de post foarte bun 😉
salut,
oare pot pe langa ciocolata sau in aluat sa pun si cubulete de
portocala confiata? Avem o petrecere de 5 ani intr-o saptamana si vreau sa gasesc cat mai multe bunatati de post pot pentru ca nu stiu cine tine post si cine nu. Asa ca incerc sa gasesc retete gustoase dar in acelasi timp suficient de aspectoase pentru un bufet de petrecere de copii.
multumesc
Da, poti pune si portocala confiata, e chiar o idee foarte buna 😉
Cred ca ar fi la fel de bun si cu rahat, stafide si/sau nuci
Multumesc, abia astept sa incerc.
Buna Miha, am facut cozonacul si a iesit excelent. Mie nu prea imi ies cei standard, iata ca mi-a iesit asta! 🙂 l-am umplut cu rahat si e de o pufosenie! 🙂 multumesc pt reteta, faza cu sucul proaspat de portocale a facut totul si am framantat max 10 min.
ma bucur din suflet ca a fost pe placul tau! 😉
Bună Mihai , te rog frumos sa-mi răspunzi pot pune în loc sucul de portocala și esenta de portocala apa și esență de vanilie, mulțumesc din suflet
Buna Inga!
Da, poti folosi si apa. Nu va fi asa aromat, dar va fi bun 😉
Mulțumesc
Ce e facut cu drag, pentru cei dragi, totul este minunat! Incercati, exercitiul este mama……..gatitului! Sa aveti spor si pofta, va spune un om cu experienta de ,,Bunica lui CODRIN”
Pare interesanta rețeta cu suc de portocale o să încerc să prepar și eu pentru sfârșit de săptămână . mulțumesc pentru rețetă.😘😘😘