Negresa de post

de Miha
3029 vizualizări

negresa de post

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 cani faina
  • 100 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 cana ulei
  • 300 g dulceata de trandafiri
  • Pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de rom

Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare 🙂 Si uite-asa voi incepe cu o prajitura negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…

Mod de preparare Prajitura Negresa de post:

Blat pentru prajitura negresa de post:

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.

  • folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
  • se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.

Glazura pentru prajitura negresa de post:

Punem cacaoa  intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.

Cand glazura este calduta,  o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

prajitura negresa de post

Iti recomand sa incerci si Chec de post (reteta aici)

Pentru mai multe recomandari te astept si pe pagina de Facebook (AICI)

poate vă plac și rețetele

78 comentarii

Delicias Baruz 8 aprilie 2013 - 10:13

Se hace la boca agua, qué bocado más exquisito. Un abrazo, Clara.

Răspuns
Miha 8 aprilie 2013 - 12:25

>:D< multumesc

Răspuns
ilda76 8 aprilie 2013 - 11:24

Arata divin!!!
Si e cu dulceata de trandafiri…to do, must do!:))

Te imbratisez, Miha!
Ilda
lavender Thouhghts

Răspuns
Miha 8 aprilie 2013 - 12:26

Pupici Felicia! Ma bucur ca-ti place!

Răspuns
Rocsy Ciobanu 8 aprilie 2013 - 12:00

Prajiturile de post sunt foarte bune.Iau o bucatica de negresa!

Răspuns
Miha 8 aprilie 2013 - 12:27

Rocsi, serveste cate doresti! :)))

Răspuns
ramo 8 aprilie 2013 - 12:15

Ce dulceata pot sa pun in loc de cea de trandafiri?

Răspuns
Miha 8 aprilie 2013 - 12:28

Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.

Răspuns
daniela 8 aprilie 2013 - 14:01

unde se gaseste dulceata de trandafiri de cumparat??

Răspuns
Miha 8 aprilie 2013 - 14:24

Eu am avut adus de o prietena din Republica Moldova, dar am vazut zilele trecute si in Auchan. Posibil sa fie in orice supermarket.

Răspuns
Paula Gafitescu 9 aprilie 2013 - 5:13

Arata minunat!!!! Miha, fur si e o portie, bine? 🙂

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:12

poti fura si doua, Paula! :))

Răspuns
Oana 9 aprilie 2013 - 8:21

Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:11

multumesc >:D<

Răspuns
Diana 10 aprilie 2013 - 5:46

Delicata si f aratoasa .

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:36

Multumesc Diana :*

Răspuns
Anca 10 aprilie 2013 - 7:28

Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:35

Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.

Răspuns
Georgiana Alina 10 aprilie 2013 - 12:16

Putem sa folosim miere de albine in loc de dulceata/gem?

Răspuns
Miha 10 aprilie 2013 - 12:32

Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<

Răspuns
Raluca 12 aprilie 2013 - 14:24

Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:11

Multumesc Raluca! Ma bucur mult ca va place! >:D<

Răspuns
Mgd 12 aprilie 2013 - 17:25

Hei..:-)..daca nu am nuca pot sa o inlocuiesc cu altceva.??:).ms

Răspuns
Miha 12 aprilie 2013 - 18:47

hmmmm…poti incerca cu nuca de cocos 😉

Răspuns
teodora 23 aprilie 2013 - 16:46

foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!

Răspuns
Miha 23 aprilie 2013 - 17:58

si eu multumesc! Ma bucur ca va place, sa mancati cu placere!

Răspuns
andreea 25 aprilie 2013 - 11:27

eu o incerc chiar acum…o fac cu nuca de cocos si dulceata de visine!!

Răspuns
Miha 25 aprilie 2013 - 18:32

buna combinatie ai ales 😉

Răspuns
andreea 27 aprilie 2013 - 16:57

a iesit ff buna!!!multumesc pt reteta

Răspuns
Alina Paduraru 26 aprilie 2013 - 17:31

tocmai am bagat si eu la facut prajiturica! multumesc de reteta!

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:07

si eu multumesc! >:D<

Răspuns
Emilia 16 mai 2013 - 20:59

Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:10

ma bucur mult ca ti-a placut, Emilia.
Salutari si de la noi! >:D<

Răspuns
Raluca Nitu 27 iunie 2013 - 16:10

Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:09

si eu multumesc de aprecieri! >:D<

Răspuns
Andreea 28 iunie 2013 - 14:42

As vrea sa stiu cate portii ies, daca pun atat cat scrie in reteta?

Răspuns
Miha 28 iunie 2013 - 15:09

Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati 😉

Răspuns
gabi 19 iulie 2013 - 19:57

este la cuptor sper sa-mi iasa am pus dulceata de zmeura!,multumim pt. reteta.

Răspuns
gabi 19 iulie 2013 - 20:42

a iesit o prajitura minunata! multumim!

Răspuns
Miha 19 iulie 2013 - 22:47

Ma bucur ca va place! >:D< Multumesc

Răspuns
ileana 21 iulie 2013 - 15:20

intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!

Răspuns
Miha 22 iulie 2013 - 15:09

si eu multumesc! >:D<

Răspuns
nico 31 iulie 2013 - 16:46

buna….cat timp de coacere necesita ?

Răspuns
Miha 10 august 2013 - 11:17

Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta “dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<

Răspuns
Catalina 10 septembrie 2013 - 23:08

Hello,
Ai uitat sa pui romul 🙂

Spor!

Răspuns
Miha 10 septembrie 2013 - 23:14

Asa este. Am adaugat acest detaliu in reteta 😉 Multumesc!

Răspuns
FLORINA 2 noiembrie 2013 - 11:36

E BUNA RETEA SI CHIAR IMI PLACE

Răspuns
emanuela 16 noiembrie 2013 - 15:56

daca am doar tava pentru aragaz???? e ok?

Răspuns
Miha 17 noiembrie 2013 - 12:26

E ok, dar ar trebui sa maresti cantitatile…

Răspuns
Raluca 21 noiembrie 2013 - 12:58

Daca vreau sa nu fac varianta de post inlocuiesc apa minerala cu lapte, nu?

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 13:02

Da, poti inlocui cu lapte!

Răspuns
madalina teodorescu 29 noiembrie 2013 - 15:02

foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa

Răspuns
Miha 30 noiembrie 2013 - 18:27

La multi ani bunicii tale! >:D< Si tie felicitari pentru reusita!

Răspuns
lena 29 noiembrie 2013 - 16:03

a fost delicioasa

fooarte

Răspuns
Gabriella 30 noiembrie 2013 - 15:43

Am facut si eu de 2 ori aceasta prajitura care mi-a iesit un deliciu

Răspuns
Miha 30 noiembrie 2013 - 18:24

Ma bucur ca v-a placut! Sa o papati cu placere! 😉

Răspuns
Silica 3 decembrie 2013 - 14:40

Foarte buna reteta, multumesc

Răspuns
Mariana 31 ianuarie 2014 - 22:13

Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
Felicitari pentru reteta!

Răspuns
vera 9 martie 2014 - 19:05

Nu mi-a iesit. E cruda. De ce?

Răspuns
Miha 10 martie 2014 - 17:56

Pai… daca e cruda cred mai trebuia sa o tii la cuptor…

Răspuns
stama elena 7 noiembrie 2014 - 19:33

buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? 😀 glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
multumesc!

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2014 - 19:51

Nu gresesti cu nimic, asta este cea mai buna modalitate de a taia orice prajitura cu glazura de ciocolata 😉

Răspuns
stama elena 10 noiembrie 2014 - 17:41

ok, foarte tare! 🙂 multumesc ca mi-ai raspuns!

Răspuns
Miha 11 noiembrie 2014 - 8:48

cu drag >:D<

Răspuns
emi b 27 noiembrie 2014 - 18:52

Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
Multumim pt.reteta 🙂

Răspuns
Miha 28 noiembrie 2014 - 11:41

si eu multumesc 🙂

Răspuns
Cristina 16 martie 2015 - 20:06

Draga Miha, am facut si eu prajitura, dar cu gem de prune, a iesit o nebunie. Multumesc mult, la cat mai multe retete minunate!

Răspuns
Miha 19 aprilie 2015 - 20:03

Multumesc frumos Cristina!
Ma bucur mult ca ti-a placut!

Răspuns
doina 4 aprilie 2015 - 15:57

super am facut si mia placut

Răspuns
Miha 19 aprilie 2015 - 20:02

Bravo!
Ma bucur ca ti-a placut! 😉

Răspuns
roxana 19 aprilie 2015 - 17:46

Pot sa nu pun nuci , apa minerala o pot inlocui cu apa ?

Răspuns
Miha 19 aprilie 2015 - 20:01

Nuca poti sa nu pui, dar apa minerala nu cred ca o poti inlocui. Aceasta ajuta blatul sa iasa pufos

Răspuns
Florentina S 3 martie 2017 - 11:24

Daca nu pun gem deloc, se modifica reteta? As fi vrut sa nu iasa cleioasa. Reusesc fara gem/dulceata?

Răspuns
Miha 4 martie 2017 - 19:18

Merge si fara dulceata, dar cred ca ar trebui sa mai adaugi putin zahar.

Răspuns
Irina 24 februarie 2018 - 14:15

In blat nu se pune praf de copt…bicarbont..ceva?

Răspuns
Miha 24 februarie 2018 - 14:34

eu am pus 1 praf de copt, asa cum am scris la ingrediente. Poti inlocui cu bicarbonat, stins cu otet sau zeama de lamaie

Răspuns
Cristina R 5 decembrie 2018 - 13:41

Am facut-o. Delicioasa. Multumim!

Răspuns
Miha 7 decembrie 2018 - 12:58

Ma bucur ca a fost pe placul vostru.
Si eu multumesc!

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: