Covrigi polonezi

de Miha
534 vizualizări
Covrigi insiropati

S-a deschis de curand la noi in cartier o brutarie. Si zilnic, in drumul spre parc, dam cu nasul in mirosul innebunitor de paine proaspata. Desi fac periodic paine de casa, intr-o seara am cazut prada mirosului si am intrat sa cumpar o paine. Nu conta de care, proaspata sa fie. :))) Pe langa paine am mai cumparat si doi covrigi polonezi, ca au vrut piticii. Asa mult le-au placut si cu atata pofta au mancat, ca mi-am zis “maine fac si eu. Ce poate fi asa de greu?”

Si n-a fost greu, ba chiar dimpotriva. Mai ales ca aluatul l-am facut impreuna cu prietena mea, masina de paine. :))

Covrigi insiropati

Covrigi dulci polonezi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 10 g drojdie uscata
  • 75 g zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • ~550 g faina
  • In plus:
  • 50 g unt
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 100 ml apa

Mod de preparare Covrigi polonezi:

  • Proportia ingredientelor pentru sirop ar trebui sa fie de 1:1, dar eu am pus asa cum am crezut eu ca e potrivit de dulce. 🙂 Se poate face si mai mult sirop daca doriti covrigii foarte insiropati.

Untul il topim,apoi turnam deasupra laptele si zaharul. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina amestecata cu sarea si drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Framantam aluatul crescut, sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 2 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se unge bine cu untul ce l-am lasat la temperatura camerei si l-am amestecat cu zaharul aromat.

Indoim foaia de aluat, apoi taiem fasii de cca 2 cm latime. Fiecare fasie o taiem in 2, lasand un capat netaiat (ca un V de la “victorie” :)) ) Cele 2 fasii subtiri astfel formate le infasuram una in jurul celeilalte, apoi formam covrigul, unind capetele la mijlocul fasiei.

Punem covrigii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte

Dam la cuptor la foc mediu pana cand se rumenesc usor.

Intr-o craticioara punem mierea si apa si punem pe foc. Tinem atat cat sa se incalzeasca bine apa si sa se dizolve mierea.

Scoatem tava din cuptor si turnam deasupra lor siropul.

Covrigi polonezi insiropati

RETETA IN IMAGINI

Invalid Displayed Gallery

Sursa de inspiratie

poate vă plac și rețetele

19 comentarii

Emily 1 septembrie 2012 - 7:31

super deliciosi si frumosi :*

Răspuns
Cherry Queen 1 septembrie 2012 - 7:57

arata delicios si pare chiar simplu de facut… poate incerc si eu 😀

te-am adaugat in blogroll…:D
si eu mai gatesc… mai mult prajiturele… astazi vreau sa fac un post cu savarine.. 😀

xoxo
D.

Răspuns
AlinaS. 1 septembrie 2012 - 8:01

Ce bine arata; trebuie sa fie foarte gustosi. Pe culinar scrie un mare NU cu unt; vad ca tu ai pus unt (si eu as pune tot unt) a fost ok asa? Zi frumoasa sa aveti!

Răspuns
Miha 1 septembrie 2012 - 8:05

Alina, de obicei folosesc unt. La fel am facut si la acesti covrigi, care au fost foarte buni. Poate cu margarina vor fi si mai buni? Nu stiu…

Răspuns
Miha 1 septembrie 2012 - 8:06

Multumesc Cherry Queen! :*

Răspuns
Miha 1 septembrie 2012 - 8:07

Multumesc Emily! Ca de obicei, esti tare tare draguta! :* :*

Răspuns
Anonymous 1 septembrie 2012 - 11:17

Imi permit un sfat pentru sirop. Pentru insiropari se pot folosi intre 4-8 linguri de miere (90-180 g) la 100 ml apa. Astfel vom avea o concentratie de 16-20 grade Baume. Daca se foloseste zahar in loc de miere, se reduce cantitatea de zahar cu 1/5. Precizez ca 1 lg rasa de miere are 22,5 g iar 1 lg rasa de zahar 13,3 g. Pentru exemplificare 16 grade Baume reprezinta siropul din 100 ml apa si 190 g zahar sau 228 g miere si se foloseste la conserve fructe. Pentru insiropari blat tort, intre 56-140 g zahar la 100 ml apa. Mult succes si sa auzim de bine.

Răspuns
Fancy Cake 2 septembrie 2012 - 15:05

Hmmmm! Ce buni!

Răspuns
Anonymous 2 septembrie 2012 - 15:59

De-ai stii Miha de cand ma gandesc sa fac niste covrigi polonezi…imi aduc aminte de copilarie…erau preferatii mei…ti-au iesit fantastic!

Răspuns
Anonymous 2 septembrie 2012 - 15:59

Ah…am uitat sa ma semnez…Ruxy! Pup cu mare drag!

Răspuns
Haplea 2 septembrie 2012 - 17:59

Deliciosi acesti polonezi!!!!

Răspuns
Licuta Marin 3 septembrie 2012 - 18:30

Mmm, nu am mai mancat de mult polonezi!!!Arata perfect!Pup!

Răspuns
Ancuta 3 septembrie 2012 - 19:28

Tocmai mi-am cumpart o covata pentru framantat aluatul si acum stiu cu ce reteta o voi incerca 😉

Răspuns
Rocsy Ciobanu 4 septembrie 2012 - 8:38

Un covrig cald de la tine ar fi minunat!!

Răspuns
andrea dea 15 octombrie 2012 - 12:26

cam cati covrigi ies din compozia asta de aluat??

Răspuns
Miha 15 octombrie 2012 - 15:14

8 sau 10, nu mai stiu exact.

Răspuns
Silvia 31 octombrie 2012 - 8:32

Arata demential dar…vezi ce faci?Acum trebuie sa ma apuc de facut covrigi polonezi..ntzzntzzntzzz..:)Oricum,daca imi ies macar pe jumatate asa bine ca tie,se merita!:)

Răspuns
Miha 31 octombrie 2012 - 9:12

Multumesc Silvia.
O sa-ti iasa, ai sa vezi. Nu-s greu deloc de facut! 😉

Răspuns
vio 22 februarie 2013 - 19:33

Arata super deliciosi. Felicitari!!! I-mi puteti da si mie un sfat ? Facand covrigi umpluti cu gem, nu stiu care ar fi motivul…dar dupa ce se racesc, devin cauciucati. Multam fain.

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: