Cozonac insiropat cu visinata – Babka

de Miha
15375 vizualizări
Cozonac insiropat cu visinata

Imi place cozonacul facut in casa, dar daca imi dai de ales cu siguranta voi alege o prajitura cu ciocolata sau o savarina sau o amandina sau un ecler… Insa, dupa ce am facut acesta reteta de cozonac insiropat cu visinata, cred ca voi cantari mai bine alegerile pe care le fac. Foarte, foarte bun a iesit… aromat, pufos si insiropat, e un deliciu!

Nu este foarte greu de facut, mai ales daca aveti un robot de bucatarie care sa va ajute la framantat. In schimb, prepararea se intinde pe o bucata buna de timp, dar la final, cand vei gusta prima bucata de cozonac nici nu mai conteaza asta. Eu nu am rezistat si l-am rupt imediat ce s-a racit, dar dupa o zi sau doua este senzational. In plus, se si mentine foarte bine, cateva zile bune l-am tinut feliat si neacoperit. La fel de bun pana la final.

Cozonac insiropat cu visinata

Cozonac insiropat cu visinata - Babka

Imi place cozonacul facut in casa, dar daca imi dai de ales cu siguranta voi alege o prajitura cu ciocolata sau o… Prajituri cozonac insiropat cu visinata, babka European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.2/5
( 9 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 g faina
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 oua
  • 3 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 5 g sare
  • 150 g lapte
  • 200 g unt
  • coaja de lamaie si portocale
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 50 g cacao
  • 150 g zahar
  • 3 albusuri
  • 100 ml lapte
  • 100 ml visinata
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 150 ml apa
  • 150 ml visinata
  • 175 g zahar

Mod de preparare Cozonac insiropat cu visinata:

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, astfel ca le vom scoate de la rece cu cateva ore inainte.

Aluat de cozonac:

Mai intai vom pregati maiaua: Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar, 2 linguri faina si putin lapte caldut, cat sa obtinem o pasta. Lasam la dospit cca 15 minute.

Intre timp, punem in vasul robotului de bucatarie cele 2 oua, 3 galbenusuri, aromele, sarea si zaharul. Mixam pana devin ca o crema si zaharul se topeste. Adaugam maiaua, restul de faina si cel de lapte. Framantam pana aluatul se omogenizeaza. Vom avea un aluat moale, care cade de pe carligul de framantare.

  • daca aluatul este prea gros, depinde de faina folosita, mai adaugati 1-2 linguri lapte

Untul trebuie sa fie moale si il taiem in bucati potrivite. Incepem sa-l adaugam in aluat, bucatica cu bucatica. Nu punem urmatoarea bucata de unt, pana cea dinainte nu este bine incorporata in aluat. Framantam in jur de 20 de minute, pana incorporam toata cantitatea de unt.

Aluatul obtinut este moale, fin si elastic. Practic, aluatul ar trebui sa nu se rupa atunci cand il intindeti intre maini. Daca se rupa, mai framantati putin, 5-10 minute. Il transferam intr-un bol uns cu ulei si acoperim cu folie alimentara. Lasam la temperatura camerei pentru cca 30 de minute, apoi dam la frigider pentru minim 2 ore. De preferat ar fi ca aluatul sa stea la dospit in frigider peste noapte.

Crema de nuca pentru cozonac:

Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate. Adaugam albusurile, laptele, visinata si esenta de rom si mixam pana la omogenizare. Daca mai este necesar, adaugati putin lapte cat sa se obtina o crema buna si usor de intins.

Sirop cu visinata:

Punem zaharul, apa si visinata intr-o craticioara. Fierbem in jur de 5 minute, ce cand incepe sa dea in clocot, pana zaharul se topeste si se evapora alcoolul din visinata. Dam deoparte si lasam la racit.

  • Atentie! Deschideti geamul si hota, altfel senzorul de gaz va porni alarma 😀

Daca nu aveti copii carora sa le dati din acest cozonac, puteti adauga visinata abia la sfarsit, sa nu i se evapore alcoolul 😉

Modelare Cozonac insiropat cu visinata:

Aluatul se imparte in 2 parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde pe masa usor infainata intr-o foaie subtire, de cca 30/40 cm. Foaie se unge cu jumatate din cantitatea de crema de nuca, dupa care se ruleaza pe latura mai scurta, cat mai strans posibil.

  • peste umplutura de nuca puteti adauga visine din visinata sau din compot, bucatele de ciocolata sau fructe confiate

Cele 2 rulouri obtinute se pun pe un platou uns cu putin ulei, se acopera cu folie alimentara si se dau la congelator pentru cca 30 de minute sau 1 ora la frigider.

Fiecarui rulou i se indreapta capetele, dupa care se taie pe lung, in jumatate, cu ajutorul unul cutit lat si bine ascutit. Cele doua bucati de rulou se aseaza in cruce, cu taietura in sus. Se impletesc avand grija ca umplutura sa fie intotdeauna in sus. Cozonacul se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se acopera cu folie alimentara si se pun din nou la dospit in frigider, pentru cca 10 ore.

Punem cozonacii in cuptorul oprit, iar dedesubtul lor punem o craticioara cu apa fierbinte. Se lasa la dospit pentru cca 30 de minute. Scoatem cozonacii din cuptor, incingem la 170 grade (cuptor electric cu ventilatie). Dam cozonacii la copt pentru cca 50-60 de minute.

Insiropare:

In loc de visinata puteti folosi rom sau coniac sau puteti face doar un sirop simplu cu zahar, aromat cu vanilie sau coaja de portocale sau lamaie.

Lasam cozonacii sa se racoreasca putin, cca 10 minute, dupa care ii punem pe un gratar. Ungem cozonacii de cateva ori cu siropul cu visinata, dupa care ii punem inapoi in tava. Se lasa la racit, timp in care se mai ung din cand in cand cu siropul ramas.

Cozonac insiropat cu visinata

O minunatie! De vis!

Cozonac insiropat cu visinata

Pofta buna! 😉

Cozonac insiropat cu visinata

RETETA IN IMAGINI

Cozonac insiropat cu visinataCozonac insiropat cu visinataCozonac insiropat cu visinata

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Adriana 27 aprilie 2022 - 8:44

Delicios 😉

Răspuns
Miha 1 mai 2022 - 15:17

Asa este 😉
Multumesc

Răspuns

Lasă un comentariu