Desi Craciunul e aproape inca nu am facut nici o lista cu retete de prajituri. Sunt multe prajituri ce le-as face, sunt multe ce-mi plac… Ce este sigur e ca voi face fursecuri, pentru a putea respecta traditia de a-l astepta pe Mos cu bunatati si lapte. 😀 Si pe langa acestea voi face si acest chec cu ciocolata si vanilie, nu neaparat pentru ca are asa un aer festiv, ci pentru ca a placut tare mult piticilor. 😉
Ingrediente
- Pentru checul cu ciocolata:
- 100 g unt
- 100 g ciocolata amaruie
- 100 g zahar
- 2 linguri cacao neagra
- 200 g faina
- 5 oua
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Pentru checul cu vanilie:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 50 g ciocolata alba
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
Mod de preparare Chec cu ciocolata si vanilie:
Chec cu ciocolata:
- Cantitatile pentru checul de ciocolata sunt pentru o portie generoasa. Ce ramane se poate servi ca atare, piticii cu iaurt sau lapte, cei mari cu cafea. :)) Sau se pot face prajituri pe bat. 😉
Topim untul si ciocolata intr-un vas, la foc mic sau la microunde. Mixam compozitia pana aceasta devine cremoasa. Adaugam apoi zaharul si dupa ce acesta s-a topit adaugam un praf de sare, esenta de rom dupa gust si ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Tunam compozitia in tava mare de la aragaz tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute. Blatul va fi lucios si ferm la atingere. Se lasa la racit apoi se decupeaza formele dorite.
Chec cu vanilie:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se freaca bine cu ulei si esenta de vanilie dupa gust. Adaugam zaharul in spuma de albusuri si mixam pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Adaugam emulsia de galbenusuri si amestecam usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu praful de copt si ciocolata alba rasa pe razatoarea cu ochiuri mici.
In tava de chec unsa cu ulei si tapetata turnam o parte din compozitia alba, apoi pe mijlocul tavii punem un rand de stelute, unele langa altele.
Turnam deasupra si restul de compozitie alba si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora.
Se lasa la racit apoi se feliaza.
34 comentarii
ce frumos e! faina idee ;;)
multumesc! :*
foarte frumos arata checul!!! faina ideea cu stelutele!!
multumesc Diana! :*
Ce idee grozava!
multumesc Ancuto! :*
super idee!!!
multumesc Melinda! :*
super ideeee!am sa-l fac si eu!!
ma bucur ca-ti place Raluca! Sa ma chemi si pe mine cand il vei face! :))
Doamne de unde-ti vin toate ideile astea minunate? Arata superb.
Multumesc Ghiocel! :*
Superba idee ,felicitari !
Cate checuri ies ? Sigur voi incerca reteta , este prea tentanta.
Multumesc Adriana!
Iese un singur chec, copt intr-o tava mare de 30 cm.
OK ,multumesc si eu Miha !
Am sa-l fac intr-una din tavile in care coc de obicei cozonacul.
Grozava e ideea asta!! Chiar eram curioasa cum l-ai facut 😛
Geniala !!!
Multumiri pt reteta
Ce super arata!! Faina tare ideea!
draga miha ai idei minunate cu ocazia asta ne inspiri si pe noi de ficare data ne aduci noi secrete din buc ta nu le ti doar pt tine si pt asta iti multumesc din suflet ca ni le imprtasesti si noua…te pup
arata bn o sa-l fac de craciun
Tare bine arata!
Super tare ideea cu steluta! Cred ca incerc si eu 🙂
Ce chec interesant ! 🙂
foarte tare idea,imi place la nebunie
Bravo,ai idei geniale!!!!
foarte frumoas arata,fac si eu ,multumesc pt idee,felicitari…
multumesc >:D<
Interesant rau de tot …
O idee doarte buna .Maine o sa-l fac si eu, sper ca este delicios la cum arata.
Felicitari. esti o desteapta
Interesant!, am fost curioasa sa intru pe reteta mai mult pentru a vedea cum se face steluta. O idee grozava! Felicitarile mele!
Multumesc frumos! 🙂
Miha, ești cea mai tare!
Da? :)))
Multumesc!