Aluat dulce / Briose si checuri / Retete de prajituri

Briose „Flori de cires”

Briose din aluat de cozonac cu nuca

Copiii si-au exprimat dorinta de a manca niste cozonac. Ei bine, si cum aveam in cap de mai multa vreme reteta de briose de la Ancuta, mi-am zis ca acum e momentul 🙂 Pentru aluat am facut reteta de cozonac, pe care o fac de obicei.

Briose din aluat de cozonac

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g cicolata amaruie
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 50 g unt
loading...

Mod de preparare Briose „Flori de cires”:

Aluat:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, putin lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron daca se framanta manual, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Umplutura:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul, ciocolata tocata si scortisoara.

Aluatul se rastoarna pe masa unsa cu putin ulei si se intinde sub forma de dreptunghi, de cca 0.5 cm grosime. Se unge cu untul moale, apoi se presara amestecul de ciocolata cu nuca. Se ruleaza foaia pe latura scurta, cat mai strans posibil. Intindem din nou aluatul in foaie dretunghiulara si il rulam din nou, tot pe latura scurta.

Taiem felii de 2-3 cm grosime, cu un cutit bine ascutit sau cu o bucata de ata. Fiecare felie se cresteaza apoi din loc in loc cu o forfeca, formand astfel petalele. Se aseaza in tava de briose tapetata cu hartiute speciale.

briose cu nuca si ciocolata

Se lasa putin la dospit, la loc caldut, apoi se da tava la cuptor pentru cca jumatate de ora, la foc mediu.

Briose din aluat de cozonac cu nuca

loading...
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

23 Comentarii

  1. O bunatate!! sunt superbe aceste,, flori,, si cu siguranta delicioase. Pupicei!

  2. Très belle réalisation et bonne imagination, Bravo beaux travail!

    Bisous

  3. ce minunatie …

  4. Multumesc dragelor! :*

  5. Cat de minunate sunt! Nu te-as putea refuza niciodata cu deserturile tale!

  6. Raluca says:

    Cat sunt de frumoase!:)

  7. Multumesc Ruxy! :*

  8. Multumesc Raluca! :*

  9. Ce idee minunata! Au iesit absolut superbe!

  10. Arata super bine! Delicioase!

  11. Tare frumoase!

  12. Tare bune sunt!!!Yummy!Pupici!

  13. Ce frumoase sunt!

  14. Sunt tare dragalase!!!!!
    Pup

  15. Sunt super frumoase…si cu siguranta si bune :). pup

  16. Foarte simplu de facut si cand le vezi crezi ca sunt f complicate 😛

  17. Imi plac si mie! Toate dulciurile facute de tine imi plac!

  18. Ce frumoase ti-au iesit. Piticii cred ca au fost incantati.
    Pupici si o zi frumoasa!

  19. Minunate:X!!!!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Rulouri cu afine

Rulouri cu afine

V-am mai povestit eu despre ai mei si pofta lor nestavilita pentru gogosi 🙂 Zilele trecute le-am facut din nou, cedand insistentelor, dar trebuie sa recunosc ca am trisat putin. Am dat deoparte o bucata de aluat si am facut pentru mine si numai pentru mine aceste minunate rulouri cu […]

Cornuri pufoase cu rahat

Cornuri pufoase cu rahat

De cele mai multe ori, atunci cand fac cornuri pufoase trebuie sa fac din minim 1 kg de faina. Si fac si cu ciocolata, fac si cu nuca… sa fie pentru toata lumea. De aceasta data am incercat si varianta de cornuri pufoase cu rahat. Absolut delicioase! Mod de preparare […]

Baigli cu nuca

Baigli cu nuca

Ne place cozonacul si intotdeauna le-am facut alor mei cozonac moldovenesc, asa cum ne facea mama acasa. Pufos, cu multa umplutura de nuca si cacao. Baigli cu nuca n-am facut niciodata, nu stiu din ce motive, desi mai tot timpul m-am intalnit cu reteta. Asa ca mi-am zis, daca tot […]

Placinte Poale-n brau

Placinte Poale-n brau

O placinta cu branza la noi in familie nu se refuza niciodata. Daca se intampla sa ramana vreo 2 zile pe platou in bucatarie sunt atentionata ferm „nu care cumva sa le arunci, ca le mananc” 🙂 De obicei prefer varianta de placinta cu branza sub forma de „chifla” pentru […]