Baclava – reteta cu nuca si fistic

de Miha
68 vizualizări
Baclava cu nuca si fistic

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta
  • 200 g unt
  • ~300 g nuca macinata
  • ~100 g fistic
  • 500 ml apa
  • 300-350 g zahar
  • 2 linguri miere
  • zeama de la o 1/2 de lamaie
  • 1 lingura coaja rasa de portocale

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa.

Mod de preparare Baclava:

Sirop:

Apa si zaharul se pun la fiert, pentru cca 10-15 minute, pana se formeaza un sirop. Se da deoparte si se adauga zeama de lamaie si coaja de portocale. Dupa ce se mai racoreste se adauga mierea.

  • se stie ca baclavaua este un desert foarte dulce, cantitatea se zahar fiind egala cu cea de apa, uneori chiar si mai mare. Eu am adaptat dupa gustul nostru, zic eu ca asa e cea mai buna 🙂

Asamblare Baclava:

Foile de placinta le-am taiat in 2, obtinand astfel 28 de bucati, pentru o tava de 20/25 cm. Se impart in 4 (cate 7 foi pentru fiecare strat)

Nuca pe care mai intai am prajit-o usor intr-o tigaie se macina la robot, eu am lasat si bucati mai mari.

  • nu este absolut necesar sa prajiti nuca, dar cu siguranta gustul va fi mai bun
  • pentru diverse arome se pot folosi in maestec cu nuca: scortisoara, cardamon, nucsoara sau ienibahar

Untul se topeste.

  • untul se poate inlocui cu ulei, dar gustul va fi diferit

Foaie de placinta se aseaza pe rand in tava si se ung cu unt topit, cu ajutorul unei pensule. FIECARE foaie se unge foarte bune cu unt. Se presara nuca macina in strat uniform. Se repeta procesul de preparare pana se termina toate foile.

Baclavaua se taie cu ajutorul unui cutit bine ascutit sub forma de patrate (sau romburi). Se da la cuptor la foc mediu (180 grade cuptor electric) pentru cca 25-30 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Peste baclavaua fierbinte se toarna siropul racit si se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Inainte de servire se presara cu fisticul tocat.

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI

 

 

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: