Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

de Miha
693 vizualizări
Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

A fost… a trecut! A fost o frumoasa zi de toamna in care puiul meu drag a implinit 9 ani. 🙂 Da, au trecut anii…parca nici nu-mi vine sa cred ca am “baiat mare” de-acum… In anii din urma aveam emotii inainte de ziua lui, pentru ca de fiecare data ma provoca sa-i fac tort cu masinute, trenulete si alte minunatii. Anul acesta a zis ca vrea doar un tort bun si frumos :)) Cred ca am reusit sa-i indeplinesc dorinta pentru ca am primit 10 pe linie, de la mic la mare :))) Daca mi-ar fi atat de usor sa-i indeplinesc si restul dorintelor as fi cea mai fericita mamica din lume!

La multi ani puiul meu drag!

Tort spirala cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 5 oua (medii, ca marime)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Blat maro:
  • 3 oua (medii, ca marime)
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • cateva picaturi esenta de rom (sau orice alta aroma va place)
  • Crema cu mascarpone:
  • 100 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita intaritor de frisca (daca este absolut necesar)
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca

Mod de preparare Tort spirala cu ciocolata si mascarpone:

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca apoi dam la frigider pentru cateva ore, timp in care compozitia se va raci foarte bine si va capata consistenta.

Mixam compozitia pana obtinem o compozitie ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de rom.

Blat alb:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Rasturnam compozitia in tava mare de aragaz (tava standard din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana blatul se aureste usor deasupra si este ferm la atingere.

Lasam blatul sa se raceasca foarte bine pe un gratar, fara a-i scoate hartia de copt.

Pentru ca trebuie sa avem niste fasii drepte si egale, indreptam marginile, apoi masuram si taiem fasii egale.

  • Marimea fasiilor o stabiliti voi, in functie de cat de inalt vreti tortul, avand in vedere ca mai aveti si blatul maro. Eu le-am taiat de 5 cm.

Blat de tort

Ungem fiecare fasie cu crema de ciocolata. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Dam la frigider pana pregatim si celalalt blat.

Blat rulada cu ciocolata

Blat maro:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaoa si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. La sfarsit incorporam nuca macinata.

Rasturnam compozitia intr-o tava (23 cm diametru) unsa bine cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine il taiem in 2 parti si le insiropam.

  • Atentie! Marimea blatului maro trebuie sa coincida cu marimea spiralei pregatita anterior

Pentru sirop: caramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand a devenit lichid si auriu la culoare turnam apa deasupra (atentie la aburi!) si lasam deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema cu mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca apoi dam la frigider pentru cateva ore.

Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi amestecam cele 2 compozitii (crema de ciocolata alba o turnam deasupra si mixam bine). In cazul in care crema nu va deveni ferma se adauga un intaritor de frisca.

  • Gustati! Daca o sa considerati ca nu e suficient de dulce pentru gustul vostru mai adaugati zahar.

Impartim crema obtinuta in 2 parti. Punem o parte din crema peste spirala cu crema de ciocolata si nivelam bine. Punem deasupra unul din blaturile maro.

Luam un alt platou (cel in care vom servi tortul) si-l punem peste blatul maro, apoi cu o miscare ferma intoarcem tortul pe platou. Ungem cu restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat maro.

Crema cu mascarpone

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Imbracam tortul in frisca, finisand bine marginile si ornam dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

Cam atat am mai putut salva din tort pentru sedinta foto. :)) E cam “zburlita” draga de ea, dar tot buna a fost! :))

Felie de tort spirala cu ciocolata si mascarpone

 

 

poate vă plac și rețetele

24 comentarii

Alina Vicu 20 noiembrie 2013 - 11:00

La multi ani cu sanatate si bucurii puiului tau!
Cat despre tort… arata FANTASTIC si tare as vrea o feliuta. 🙂

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 11:49

multumim Alina >:D<

Răspuns
Rocsy Ciobanu 20 noiembrie 2013 - 11:07

La multi ani si sa fie sanatos. Tortul este de nota 20 ca de obicei!

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 11:49

multumesc Rocsi, esti o draguta! >:D<

Răspuns
Adriana 20 noiembrie 2013 - 11:21

La mulţi ani puiuţului tău! Si de data aceasta ai reuşit să-i faci un tort minunat.

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 11:50

multumesc frumos Adriana! >:D< Ma stradui de fiecare data sa-mi iasa ceva bun si frumos. Daca voi considerati ca am reusit nu pot decat sa ma bucur! 🙂

Răspuns
Ancuta 20 noiembrie 2013 - 11:42

La multi ani!!! Sa creasca mare si sa va aduca numai bucurii!!!

Cu asa un tort nici nu-i de mirare ca ai luat 10 pe linie :X. Pupici!

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 12:57

Multumesc frumos Ancuta! Numai bine si voua! >:D<

Răspuns
maria 20 noiembrie 2013 - 14:46

La multi ani puiului scump! Tortul se va executa, curand 🙂

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 12:58

multumesc Maria! >:D< Ma bucur ca-ti place si ca-l vei incerca! 😉

Răspuns
Simona 20 noiembrie 2013 - 15:46

La Multi Ani, puiului tau drag si scump!! Nu-i spun decat atat: sa-i dea Dumnezeu tot ce-si doreste mami ptr el!! 🙂
Cat despre tort… MINUNAT!!!!

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 12:59

Multumesc frumos Simona! >:D< Sa dea Dumnezeu asa sa fie!

Răspuns
Diana 21 noiembrie 2013 - 10:23

Si azi ,, LA MULTI ANI ” , barbatelului Robert!
Tortul este pe masura maiestriei tale , furnicuto .
Sa te bucuri de puiul tau si sa ne chemi si la majorat ….. si tot asa :d

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 13:00

Multumesc Diana! >:D<
Cu siguranta asa voi face! :)))

Răspuns
adrianna 21 noiembrie 2013 - 11:35

Arata ok. Dar seamana fooooarte , dar foarte mult cu cel din revista Good Food.Era dragut daca ar fi fost mentionata sursa, poate ca cineva vrea sa faca varianta lor, cu portocale si glazura de ciocolata.

Răspuns
Miha 21 noiembrie 2013 - 11:44

Nu e nici primul si nici ultimul tort spirala pe care-l fac, asa ca nu stiu de ce ar fi trebuit sa mentionez Good Food-ul ca sursa. Nu se aseamana nici blaturile, modul de asamblare, nici crema, nici glazura… deci nu vad legatura.

Oricum, multumesc de ok. 😉

Răspuns
Diana 21 noiembrie 2013 - 13:17

HA , HA … ti-a lasat si ea comm :))

Răspuns
Cristina 24 noiembrie 2013 - 0:19

Nu doar revista Good Food a publicat reteta de tort spirala. Sunt o gramada de site-uri/bloguri care prezinta acest gen de tort. Deci, care de la care a preluat? 😀
In alta ordine de idei, tortul arata foarte bine! Oscilez daca sa-l fac pe acesta sau pe cel cu nuca si crema mascarpone de ziua sotului meu. Am aceeasi intrebare: reteta pe care ai dat-o cam cate portii include?

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 14:57

Multumesc Cristina! >:D< Tortul il poti taia in 8 felii bunicele 😉

Răspuns
Liana Toma 24 noiembrie 2013 - 15:34

La multi ani puiului tau drag, sa fie sanatos!! Foarte elegant si frumos tortul, imi place maxim!!! puup

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 14:58

multumesc Liana! >:D<

Răspuns
Nico 24 decembrie 2013 - 19:50

Draga mea la blatul maron sa stii ca ai uitat sa treci praful de copt ca ingredient.Pe moment nu mi-am dat seama dar cand am ajuns sa fac blatul….

Răspuns
Miha 26 decembrie 2013 - 11:05

Multumesc frumos de atentionare. Am rectificat! Sarbatori cu bine! >:D<

Răspuns
Refinder 9 ianuarie 2014 - 13:56

uau superb arata tortul, felicitari

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: