Retete de prajituri / Torturi

Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

A fost… a trecut! A fost o frumoasa zi de toamna in care puiul meu drag a implinit 9 ani. 🙂 Da, au trecut anii…parca nici nu-mi vine sa cred ca am „baiat mare” de-acum… In anii din urma aveam emotii inainte de ziua lui, pentru ca de fiecare data ma provoca sa-i fac tort cu masinute, trenulete si alte minunatii. Anul acesta a zis ca vrea doar un tort bun si frumos :)) Cred ca am reusit sa-i indeplinesc dorinta pentru ca am primit 10 pe linie, de la mic la mare :))) Daca mi-ar fi atat de usor sa-i indeplinesc si restul dorintelor as fi cea mai fericita mamica din lume!

La multi ani puiul meu drag!

Tort spirala cu ciocolata

Ingrediente

  • Blat alb:
  • 5 oua (medii, ca marime)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Blat maro:
  • 3 oua (medii, ca marime)
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • cateva picaturi esenta de rom (sau orice alta aroma va place)
  • Crema cu mascarpone:
  • 100 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita intaritor de frisca (daca este absolut necesar)
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca
loading...

Mod de preparare Tort spirala cu ciocolata si mascarpone:

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca apoi dam la frigider pentru cateva ore, timp in care compozitia se va raci foarte bine si va capata consistenta.

Mixam compozitia pana obtinem o compozitie ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de rom.

Blat alb:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Rasturnam compozitia in tava mare de aragaz (tava standard din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana blatul se aureste usor deasupra si este ferm la atingere.

Lasam blatul sa se raceasca foarte bine pe un gratar, fara a-i scoate hartia de copt.

Pentru ca trebuie sa avem niste fasii drepte si egale, indreptam marginile, apoi masuram si taiem fasii egale.

  • Marimea fasiilor o stabiliti voi, in functie de cat de inalt vreti tortul, avand in vedere ca mai aveti si blatul maro. Eu le-am taiat de 5 cm.

Blat de tort

Ungem fiecare fasie cu crema de ciocolata. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Dam la frigider pana pregatim si celalalt blat.

Blat rulada cu ciocolata

Blat maro:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaoa si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. La sfarsit incorporam nuca macinata.

Rasturnam compozitia intr-o tava (23 cm diametru) unsa bine cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine il taiem in 2 parti si le insiropam.

  • Atentie! Marimea blatului maro trebuie sa coincida cu marimea spiralei pregatita anterior

Pentru sirop: caramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand a devenit lichid si auriu la culoare turnam apa deasupra (atentie la aburi!) si lasam deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema cu mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca apoi dam la frigider pentru cateva ore.

Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi amestecam cele 2 compozitii (crema de ciocolata alba o turnam deasupra si mixam bine). In cazul in care crema nu va deveni ferma se adauga un intaritor de frisca.

  • Gustati! Daca o sa considerati ca nu e suficient de dulce pentru gustul vostru mai adaugati zahar.

Impartim crema obtinuta in 2 parti. Punem o parte din crema peste spirala cu crema de ciocolata si nivelam bine. Punem deasupra unul din blaturile maro.

Luam un alt platou (cel in care vom servi tortul) si-l punem peste blatul maro, apoi cu o miscare ferma intoarcem tortul pe platou. Ungem cu restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat maro.

Crema cu mascarpone

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Imbracam tortul in frisca, finisand bine marginile si ornam dupa preferinta.

Pofta buna! 😉

Tort spirala cu ciocolata si mascarpone

Cam atat am mai putut salva din tort pentru sedinta foto. :)) E cam „zburlita” draga de ea, dar tot buna a fost! :))

Felie de tort spirala cu ciocolata si mascarpone

 

 

loading...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

24 Comentarii

  1. La multi ani cu sanatate si bucurii puiului tau!
    Cat despre tort… arata FANTASTIC si tare as vrea o feliuta. 🙂

  2. La multi ani si sa fie sanatos. Tortul este de nota 20 ca de obicei!

  3. La mulţi ani puiuţului tău! Si de data aceasta ai reuşit să-i faci un tort minunat.

    • multumesc frumos Adriana! >:D< Ma stradui de fiecare data sa-mi iasa ceva bun si frumos. Daca voi considerati ca am reusit nu pot decat sa ma bucur! 🙂

  4. La multi ani!!! Sa creasca mare si sa va aduca numai bucurii!!!

    Cu asa un tort nici nu-i de mirare ca ai luat 10 pe linie :X. Pupici!

  5. maria says:

    La multi ani puiului scump! Tortul se va executa, curand 🙂

  6. La Multi Ani, puiului tau drag si scump!! Nu-i spun decat atat: sa-i dea Dumnezeu tot ce-si doreste mami ptr el!! 🙂
    Cat despre tort… MINUNAT!!!!

  7. Diana says:

    Si azi ,, LA MULTI ANI ” , barbatelului Robert!
    Tortul este pe masura maiestriei tale , furnicuto .
    Sa te bucuri de puiul tau si sa ne chemi si la majorat ….. si tot asa :d

  8. adrianna says:

    Arata ok. Dar seamana fooooarte , dar foarte mult cu cel din revista Good Food.Era dragut daca ar fi fost mentionata sursa, poate ca cineva vrea sa faca varianta lor, cu portocale si glazura de ciocolata.

    • Nu e nici primul si nici ultimul tort spirala pe care-l fac, asa ca nu stiu de ce ar fi trebuit sa mentionez Good Food-ul ca sursa. Nu se aseamana nici blaturile, modul de asamblare, nici crema, nici glazura… deci nu vad legatura.

      Oricum, multumesc de ok. 😉

  9. Cristina says:

    Nu doar revista Good Food a publicat reteta de tort spirala. Sunt o gramada de site-uri/bloguri care prezinta acest gen de tort. Deci, care de la care a preluat? 😀
    In alta ordine de idei, tortul arata foarte bine! Oscilez daca sa-l fac pe acesta sau pe cel cu nuca si crema mascarpone de ziua sotului meu. Am aceeasi intrebare: reteta pe care ai dat-o cam cate portii include?

  10. La multi ani puiului tau drag, sa fie sanatos!! Foarte elegant si frumos tortul, imi place maxim!!! puup

  11. Nico says:

    Draga mea la blatul maron sa stii ca ai uitat sa treci praful de copt ca ingredient.Pe moment nu mi-am dat seama dar cand am ajuns sa fac blatul….

  12. uau superb arata tortul, felicitari

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Pentru o dimineata cu adevarat speciala, alaturi de cei dragi, nu poate fi nimic mai incantator decat o cafea aburinda si o felie de cheesecake cu cafea – Espresso Cheesecake. Astazi va aduc aceasta reteta minunata pentru a va prezenta espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, un aparat de cafea care imi […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

Rulouri cu nuca de cocos

Rulouri cu nuca de cocos

Reteta de rulouri cu nuca de cocos este o reteta simpla, pe care o puteti face cu usurinta pentru cei dragi. Aluatul este pufos si aromat, iar nuca de cocos aduce un plus de aroma si savoare. Mod de preparare Rulouri cu nuca de cocos: Aluat: Intr-un castron amestecam drojdia […]

%d blogeri au apreciat: