Tort etajat cu ciocolata si afine

de Miha
9287 vizualizări
Tort etajat cu ciocolata si afine

Acest tort etajat cu ciocolata si afine a fost prima mea incercare de a face acest gen de tort. Nu am mai facut si cred ca imi era si teama sa incerc. Dar cum fetita careia ii era adresat imi este tare tare draga am vrut ca tortul sa fie asa cum si-l dorea. Si n-a fost greu de facut, de aceea va aduc si voua reteta in caz ca vreti un tort etajat cu care sa-i incantati pe cei dragi 😉

Tort etajat cu ciocolata si afine

Tort etajat cu ciocolata si afine

Acest tort etajat cu ciocolata si afine a fost prima mea incercare de a face acest gen de tort. Nu am mai… Torturi Tort etajat cu ciocolata si afine European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 200 g zahar (pudra)
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 g faina
  • 10 g praf de copt
  • esenta de vanilie si lamaie
  • Crema de ciocolata neagra:
  • 200 g ciocolata (52% cacao)
  • 200 ml smantana pentru frisca/ frisca lichida
  • Crema de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba cu fulgi de nuca de cocos
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • Crema de afine:
  • 500 g afine
  • 200 g zahar
  • 10 g gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • Pentru ornat:
  • 600 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • 3 linguri zahar pudra vanilat
  • 3 linguri mascarpone
  • colorant gel rosu
  • floricele si fluturasi pentru decor (din comert)

Mod de preparare Tort etajat cu ciocolata si afine:

Blaturi:

Mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, pana se deschid la culoare si devin ca o crema. Adaugam uleiul, laptele si faina amestecata cu praful de copt si mixam pana compozitia devine omogena.

Mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma tare. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand spuma este tare si lucioasa si nu se mai simt cristale de zahar. Bezeaua obtinuta o incorporam in 2-3 transe in compozitia de galbenusuri, amestecand usor, cu miscari circulare, de jos in sus.

  • in functie de tipul de faina folosit, daca aluatul este prea subtire se mai poate adauga putina faina. Trebuie sa avem o compozitia ca si cea de chec

Turnam compozitia intavile tapetate cu hartie de copt (22 cm, 16 cm si 10 cm diametru) si introducem in cuptor pentru cca 40-45 minute, pana blatul se rumeneste usor si trece testul scobitorii. Blaturile se pun la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.

Crema de ciocolata neagra:

Ciocolata rupta bucatele se pune la fiert cu smantana pentru frisca. Fara a da in clocot si amestecand continuu se fierbe pana ciocolata se topeste. Se lasa sa se racoreasca si se da la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Daca vreti sa scurtati timpul de racire puteti pune la congelator pentru cca 1 ora.

Crema de ciocolata racita se mixeaza pana devine pufoasa. In functie de preferinta se poate aroma cu vanilie sau rom.

Pentru crema de ciocolata alba se procedeaza la fel, asa cum am detaliat AICI

  • puteti folosi doar ciocolata neagra sau doar ciocolata alba

Crema de afine:

Gelatina se pune la inmuiat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Afinele si zaharul se pun intr-o craticioara si se fierb cateva minute, pana fructele se inmoaie, lasa sirop si zaharul se topeste. Fructele se paseaza cu blenderul vertical si se trec prin sita.

  • in loc de afine puteti folosi zmeura sau capsuni ori amestec de fructe de padure

Se adauga gelatina si se amesteca bine pana se topeste. Se da vasul la rece. In piureul de fructe bine racit se incorporeaza smantana pentru frisca batuta cu 1 pliculet de zahar vanilat. Se da din nou la rece pana la montarea tortului.

Asamblare Tort etajat cu ciocolata si afine:

Blaturile se vor asambla separat. Fiecare blat l-am taiat in 3 si am insiropat usor cu lapte indulcit cu zahar vanilat.

  • la o cana de lapte eu am pus o lingura de zahar pudra vanilat. Daca vreti mai dulce puneti mai mult zahar

Fiecare blat l-am asamblat in tava in care a fost copt, tapetata cu folie alimentara. La fiecare am pus cate un strat de crema de ciocolata si unul de crema de afine. Am invelit bine in folie si am dat la frigider peste noapte.

Pentru ornat am mixat smantana pentru frisca pana a inceput sa prinda consistenta. Am adaugat zaharul pudra cu mascarpone si am mixat pana frisca a devenit ferma si pufoasa.

Am pus blatul cel mai mare pe un platou si am uns partea de deasupra cu frisca. Am pus urmatoarele blaturi, dupa care am imbracat totul cu frisca. Am fixat blaturile cu bete de frigarui, infipte pana la platou. Frisca ramasa am colorat-o cu colorant alimentar rosu si am pus intr-un posh. Am ornat tortul, apoi din loc in loc am pus floricele si fluturasi pentru decor.

Sa va fie de folos! 😉

Tort etajat cu ciocolata si afine

RETETA IN IMAGINI

 

poate vă plac și rețetele

Lasă un răspuns