Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ursuleti

Stiti si voi cum incepe o poveste minunata. Cu „a fost odata”… A fost odata o mogaldeata, cheala si negricioasa :)) care ne-a umplut inimile de bucurie.
Cei 2 ani ai Amirei au trecut in mare graba, perioada de bebelusie e undeva departe in urma. Acum e o domnisorica in toata regula, care ne uimeste de la o zi la alta cu realizarile ei.

Filmuletul asta e doar ca sa ma laud…:))


La multi ani draga noastra! Sa fii sanatoasa si drumul vietii sa-ti fie presarat numai cu bucurii.

Initial am vrut sa fac un urs mare pe tort, dar mai apoi mi-am dat seama ca nu am loc in frigider. :)) Asa ca am facut 2 mai mici. Prea mici pentru rabdarea mea pentru detalii, dar important e ca si-a dat seama ca sunt ursuleti. :))

Ingrediente

  • Salam de biscuiti:
  • 250 g biscuiti obisnuiti
  • 350 ml lapte condensat
  • 50 g unt
  • 20 g cacao neagra
  • 100 g nuca
  • Blat:
  • 9 oua
  • 225 g zahar
  • 110 g faina
  • 40 g amidon
  • vanilie
  • Crema de ciocolata:
  • 6 oua
  • 270 g zahar
  • 225 g ciocolata amaruie
  • 300 g unt
  • Glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Blanita de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Ursuletii i-am facut din compozitie de salam de biscuiti.

Biscuitii i-am macinat cu cacao si nuca.

Am adaugat untul topit si laptele condensat. Compozitia trebuie sa fie moale, dar destul de ferma incat sa poata fi modelata.

Pentru baza tortului am facut reteta de tort Dobos a Narniei.

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si vanilia pana se albesc si devin ca o crema. Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare. Se adauga la compozitia de galbenusuri si se amesteca usor, cu miscari de sus in jos, cu o lingura de lemn.

Urmeaza apoi faina, amestecata cu amidonul.

Foile le-am copt intr-o tava de 25/35 cm, tapetata cu hartie de copt. Se pune cate un strat subtire de aluat, se intinde cat mai uniform si se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru 5 minute, pana incepe sa se rumeneasca.

Foile sunt moi si se rup usor, asa ca trebuie manevrate cu grija. Nu se pun una peste alta, altfel se lipesc.

Cel mai indicat ar fi sa se prepare mai intai crema, apoi pe masura ce se scot foile din cuptor sa fie „construit” tortul. Cand se scoate o foaie din cuptor, cea racita se pune pe tort.

Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Se pune vasul pe bain-marine si se fierb pana compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se fierbe in continuare pana crema devine groasa si lipicioasa.

Se lasa la racit, timp in care se freaca untul spuma.

In spuma de unt se adauga cate o lingura din compozitia de ciocolata racita si se omogenizeaza.

Peste foile umplute cu delicioasa crema de ciocolata,

am turnat o glazura de ciocolata preparata astfel:

Ciocolata se topeste impreuna cu frisca si untul, se omogenizeaza si se lasa la racit. Se toarna pe tort cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase.

Am ornat cu frisca si nuca de cocos colorata. Ursuletii i-am imbracat intr-o delicioasa blanita de ciocolata :)) preparata asa:

Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am lasat la racit. Dupa racirea completa, am mixat pana am obtinut o crema pufoasa.

O portie pentru doritori…:)

Mi-a mai ramas destul din aceasta crema si ceva compozitie de salam de biscuiti, din care am improvizat o rulada pentru copilasi.

LA MULTI ANI IUBITA MEA DRAGA!

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

27 Comentarii

  1. La multi ani!!!Sa aveti parte de impliniri si bucurii!Tortul este superb!

  2. La multi ani, Amira, fetita vesela si ochioasa!!! Sa ai noroc in viata si sa fii iubita!!

  3. la muti ani,amira,fata desteapta si frumoasa!mult noroc si sanatate!
    miha,tortul e superb!

  4. La multi ani!
    La fel ca fratele ei a luat ochii
    mamei.Este o draguta.Felicitari pentru tort.

  5. La multi ani, Amira frumoasa si isteata!
    Sa fiti fericiti cu totii multi, multi ani inainte, Miha!

  6. LA MULTI ANI PUI DE GOSPODINUTA!
    Sa cresi mare si sanatoasa si sa mostenesti ce e mai bun de la parintii tai adaugand insa si farmecul tau personal;)
    multi ani frumosi fetita frumoasa!
    o pap toata cat de frumos numara:))))
    am auzit si vocea modovencei mele dragi insa..e o voce frumoasa si cada..nu cum cred multi ca noi vorbim cu accentul pe I:))))))))

  7. La multi ani, Amira ! Sa cresti mare, sanatoasa si norocoasa, ochioasa mica ! Cuscra, io vreau un ursulet, nu ma multumesc cu o feliuta… Pupici la sarbatorita mica !

  8. La Multi Ani, frumusete mica si desteapta! Sa fii sanatoasa si fericita, si sa nu uitam, sa mostenesti harul mamicutei tale harnicute, sa faci si tu papa bun si frumos! Felicitari, Miha pentru frumusetea de copilas!

  9. La multi ani, Amira! Sa cresti mare!
    Miha, felicitari pentru tort!

  10. La multi ani, Amira!
    Tocmai m-a salvat ideea ta cu figurine din „salam de biscuiti”. Ieri am experimentat cum se pot modela figurine din aluat de turta dulce si dupa reteta mea merge cam greu. Crezi ca pot face un Thomas din „salam de biscuiti”? NU am experienta intr-ale cofetaritului dar as vrea sa ii fac eu gazei un tort locomotiva….

  11. Judy, multumesc mult! O seara buna!

  12. petronele, multumesc mult de urari! La fel si voua! Pupici!

  13. Alison, multumesc.

    La multi ani si tie pentru astazi. Inca o data! 🙂

  14. Cuscra, daca as mai avea cu mare drag ti-as oferi. Lasa ca fac unul pentru cand voi veni in Elvetia! :)))

  15. Multumesc tare mult Daniela! Se mai vad ochii mei frumosi din spatele ochelarilor? :))

    Pup!

  16. Gratiela, multumesc!

    Pupici la strumfi!

  17. Gaby, eu vorbesc cu accent. De moldoveanca. :)) Si nu mi-e rusine cu asta. 😀

    Multumesc si…ti pup! :)))

  18. Betty draga mea, iti multumesc tare mult de urarile frumoase.

    Mi se umple inima de bucurie de la atatea urari minunate.

  19. Alexandrina, iti multumesc de urari si aprecieri!

  20. Ceska, din compozitia asta poti modela orice vrei. Orice vrei, pentru care ai rabdare si pricepere.

    Am facut si eu un Thomas (de fapt pe James, prietenul lui Thomas 😀 ) pentru aniversarea lui Robert. Nu ti se pare mai usor de executat cu metoda aceea?

  21. LA MULTI ANI!!! Sa-ti traiasca Printzesa frumoasa, sa fie sanatoasa si norocoasa si voi sa va bucurati din plin de ingerasii vostri iubiti!!!!

  22. La multi ani, Amira, mica! sa fii sanatoasa si plina de bucurie!

    tortul e delicios!:D

  23. La mulţi ani Amira! să creşti mare şi sănătoasă!
    Miha, să-ţi trăiască frumuseţea de fetiţă, cu ochişorii ca două mărgele.
    felicitări pentru tort.

  24. SA VA TRAIASCA SANATOASA PRINTESA VOASTRA! SA FITI FERICITI CU TOTII!

    tortul..minunat, cum ne-ai obisnuit!

  25. bravo mami ..si la multi ani puiului 😉

  26. Cu ce este ursul acoperit?
    Pentru urs, se poate folosi si altceva in loc de lapte condensat?

  27. Cristina, am scris si in reteta, i-am acoperit cu crema ganache de ciocolata. 😉 O blanita delicioasa. :))

    Se poate inlocui laptele condensat cu lapte normal, atat cat sa obtii o compozitie modelabila. Si sa mai adaigi ceva zahar, dupa gustul vostru.

    O seara buna!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Piscoturi cu crema mascarpone

Piscoturi cu crema mascarpone

N-ai sa gasesti un desert mai simplu si mai rapid decat aceste piscoturi cu crema mascarpone. Acest desert il veti mai gasi sub diverse denumiri, Eclere false sau Mini Tiramisu. Pentru astazi eu am ales varianta cea mai simpla, dar se pot face combinatii fel de fel 🙂 Alte retete […]

Chec pufos

Chec pufos

N-as putea spune ca este altceva decat un chec pufos cu cacao ce l-am mai facut deja, dar am simtit eu asa ca trebuie sa va aduc o idee de desert ieftin, rapid si gustos 🙂 Mod de preparare Chec pufos: Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune […]

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Cheesecake cu cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Milk

Pentru o dimineata cu adevarat speciala, alaturi de cei dragi, nu poate fi nimic mai incantator decat o cafea aburinda si o felie de cheesecake cu cafea – Espresso Cheesecake. Astazi va aduc aceasta reteta minunata pentru a va prezenta espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, un aparat de cafea care imi […]

Negresa pufoasa cu marshmallow

Negresa pufoasa cu marshmallow

Pentru aceasta reteta de Negresa pufoasa cu marshmallow am pornit de la reteta mea preferata de negresa pufoasa cu ciocolata, la care am adaugat un strat de marshmallow, acele bezele moi si delicioase. Un deliciu absolut, mai ales cat e calda si bezeaua moale si lipicioasa 🙂 Mod de preparare […]

%d blogeri au apreciat: