Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema mascarpone

Tort cu crema de mascarpone

Hristos a inviat!

Sper ca acest Paste v-a gasit sanatosi si Iepurasul a venit cu multe cadouri 🙂 Va doresc sa petreceti frumos in continuare si va multumesc din inima de urarile ce mi le-ati facut cu ocazia acestor sarbatori pascale. N-am apucat sa va raspund la fiecare in parte, dar am trimis gandul bun catre fiecare.

Acest tort cu nuca si crema mascarpone este unul dintre torturile ce le-am facut pentru masa de Paste. Am facut portii mici de dulciuri, sa pot satisface toate preferintele 🙂

Tort cu crema de mascarpone

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura zahar vanilat
  • Pentru nucile caramelizate:
  • 100 g zahar
  • 100 g miez de nuca
  • Pentru crema:
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 intaritor de frisca
  • 1 lingura zahar vanilat
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 50 ml apa
  • 50 g zahar
  • 1 lingura esenta de rom

Mod de preparare Tort cu nuca si crema mascarpone:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Incorporam galbenusurile amestecate cu ulei, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Se va face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Nuci caramelizate:

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga  nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Crema de mascarpone:

Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.

Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi incorporam frisca batuta si nucile caramelizate.

  • Pastram o parte din nucile caramelizate pentru decor.

Crema de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, lasam sa se raceasca, apoi dam la rece pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa si ciocolatoasa.

Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.

Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate puse deoparte.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

34 Comentarii

  1. Hristos a inviat!

  2. Foarte frumos tort!

  3. foarte frumos tortul! imi place combinatia din crema!

  4. Superbe ce gâteau j’adore la mascarpone, il doit être delicieux!

    Bisous

  5. Adevarat a Inviat!!! Tortul arata excelent!!!!

  6. Hristos a inviat , Miha !
    Minunat tort … ca deobicei .

  7. Hristos a Inviat!o combinatie perfecta.

  8. Nemes Andra says:

    Hristos a inviat!

    Pentru o tava cu diametrul de 26cm, trebuie triplate cantitatile?
    Am facut cu ocazia Pastelui prajitura cu piscoturi si mascarpone.E un deliciu.
    Multumesc anticipat,
    Andra

  9. Andra, cred ca doar dublate e suficient. 🙂

    • oana says:

      Nu est suficient, pt o tava de 26 cm trebuie minim 10 oua pt a avea 3 blaturi de grosimea celor din poza.Din 6 oua nu iese mai nimic.Eu nu stiu cum din 3 oua a iesit un blata asa inalt incat sa-l poti taia in 3…

      • Oana, eu te asigur ca din 3 oua iti iese un blat de 18 cm diametru, suficient de inalt incat sa fie taiat in 3.
        Valabil si pentru cel de 26 cm.
        Daca albusurile sunt batute foarte bine, apoi restul ingredientelor incorporate corect te asigur ca iese exact ca cel din poza

  10. Nuca si mascarpone…. Vreai sa ma faci sa lesin? Eu is la dieta!!!! Nuu, eu nu tre sa deschid pagina blogului tau… hahahah, ma ucizi altfel… :))))

  11. Nemes Andra says:

    Multumesc mult.
    Am sa revin cu impresii dupa ce-l fac.

  12. Am doar mascarpone, ca nucile costa un sac de bani, nu-mi vine sa maninc… Dar daca tot e gata tortuletul, servesc si eu de la tine… virtual, mi-ar ajunge vreo jumatate din el… Acum, ma enervezi rau de tot, cum poti sa maninci atitea bunatati dulci si sa nu te ingrasi, ca eu a trebuit sa alerg dimineata doua ore ca sa dau un gram jos de pe mine…

  13. Delicios! Abia astept sa-l pregatesc si eu! Multumesc pentru idee!

  14. O combinatie super delicicoasa!! Imi place la maxim!! Pupici!

  15. Hristos a inviat!!

    Ce tortura!! Chiar daca am burta impanata cu dulcegarii, tot mai vreau o feliuta si de la tine 😉 Pupici

  16. Hristos a inviat!
    Sunt o mare admiratoare a ta. Delicatesele pe care le postezi ma inspira si ma provoaca in acelasi timp. In semn de multumire iti trimit cadou prima mea postare pe blogul comoridelicioase:)

  17. Vai ce pofta mi-ai facut? Si cum arata??????!!!!!

  18. Adevarat a inviat !!! Tortul arata ffff bine !!!

  19. Arata excelent, Miha. Paste fericit!

  20. Un adevarat deliciu … o sa ma imbolnavesti !!! Arata super super bine !!!

  21. Hristos a inviat!!O mare nebunie de tort!!!

  22. Adevarat a inviat!
    Dragu’ de el, iti vine sa-l mananci :))

  23. Mihaela, tortul este absolut delicios! Mi-a placut foarte mult, si nu numai mie! Si nici foarte complicat de facut nu e!
    Multumesc!

  24. Lili says:

    Buna
    in imagine nu vad nici o crema de ciocolata , acea crema unde se foloseste ?

    • Buna Lili.
      In reteta am scris asa: „Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata” Fiind crema putina (din 50 g de ciocolata si 100 de frisca nici nu are cum iesi multa :D) blaturile doar se ung cu crema respectiva, deci stratul de crema de ciocolata va fi unul foarte subtire. Daca te uiti cu atentie se vede si acel strat. 😉

  25. Cristina says:

    Buna!
    Spune-mi te rog, ingredientele date cam pentru cate portii ar fi?

  26. elena says:

    am batut albusurile spuma tare si cand am pus zaharul s-a muita si nici nu s-a mai intarit. De ce oare?Nu trebuia pus zaharul de la inceput in albusuri?

  27. Roxi says:

    Am pregatit acest tort, a fost ff bun. Precizez ca am facut blatul din 3 oua, insa fara praf de copt. Am batut ff bine albusurile la robot, succes total!! Multumesc pentru retete!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Prajitura cu gem si bezea cu nuca

Nu putem incepe saptamana mai bine decat cu o prajitura cu gem si bezea cu nuca 🙂 Este o prajitura simpla, fara ingrediente sofisticate, o prajitura cu aluat fraged, umpluta cu gem si bezea crocanta cu nuca. E un deliciu! Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea cu nuca: […]

Chec pufos cu nuca la tava

Chec pufos cu nuca la tava

Ti s-au anuntat musafiri si vrei o idee de ceva bun si rapid? Copiii iti cer desert si nu prea ai chef de prajituri sofisticate? Iti propun sa incerci reteta de chec pufos cu nuca la tava, garantez ca te va scoate din incurcatura 🙂 Reteta este foarte versatila, se […]

Prajitura cu branza si budinca de visine

Prajitura cu branza si budinca de visine

Prajitura cu branza si budinca de visine de astazi este, de fapt, o reinterpretare la prajitura Fanta. Totul a pornit de la niste zeama ramasa de la un compot de visine pe care n-as fi vrut sa o arunc 🙂 Mod de preparare Prajitura cu branza si budinca de visine: […]

Prajitura cu visine si ciocolata

Prajitura cu visine si ciocolata

Dupa ce am incercat prajitura cu visine in fel si chip, prajitura cu visine si ciocolata s-a potrivit la fix poftelor noastre. Ciocolata si gustul acrisor al visinelor s-au combinat perfect, va recomand din suflet sa incercati si voi 🙂 Mod de preparare Prajitura cu visine si ciocolata: Crema de […]