Pentru aniversarile copiilor de luna trecuta am facut cate un tort cu ciocolata, pentru ca da…ne place ciocolata 😀 si asta se poate vedea si in listele cu retete de prajituri din blog. 😉
Dar dupa aniversarea de 6 ani a Amirei a urmat Sfantul Andrei, zi in care am sarbatorit din nou, Robert puiul meu cel mare fiind si Andrei. Si chiar daca ne place ciocolata, ce-i mult e mult :))) asa ca am optat pentru un tort simplu cu crema de lamaie, sa ne mai revigoram dupa atata ciocolata :))
Ingrediente
- Blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- un varf de lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita coaja de lamaie confiata
- Crema:
- 2 linguri amidon
- 4 linguri zahar
- 1 lingurita coaja de lamaie confiata
- 450 ml lapte
- 200 g unt
- zeama de la o lamaie
Mod de preparare Tort cu crema de lamaie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei, ca pentru maioneza, in care am adaugat si coaja de lamaie confiata. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Amestecam zaharul cu amidonul. Turnam laptele incet si amestecam constant, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte, adaugam coaja de lamaie confiata, omogenizam si lasam la racit. Din cand in cand amestecam, sa nu se formeze pojghita.
Untul moale, la temperatura camerei, il mixam pana devine pufos.
- Daca o sa considerati ca nu e destul de dulce pentru gustul vostru puteti adauga 1-2 linguri de zahar pudra in unt atunci cand il mixati.
In budinca racita adaugam untul putin cate putin, mixand bine dupa fiecare transa pusa. La sfarsit punem zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la o lamaie, dar voi puteti pune cat va place.
Blatul bine racit se taie in 3 parti. Pe unul din blaturi punem jumatate din crema, acoperim cu cel de-al doilea blat, urmeaza restul de crema si cel de-al treilea blat.
- Blatul nu l-am insiropat pentru ca noua asa ne place, dar daca voi preferati prajiturile insiropate il puteti insiropa.
Se orneaza cu frisca si felii de lamaie.
35 comentarii
Pfffffffffffffffff , iar m-ai inebunit … parca nu eram destul :))
L-as executa si io , da’ n-am lamaie confiata 🙁 , cu ce-as putea inlocui ? Ms frumos !
PS La multi ani micului R , ptr. onomastica !
Diana, multumim frumos de urari! 😀
Coaja de lamaie confiata o poti inlocui cu coaja de lamaie proaspat rasa, cu esenta de lamaie sau nu pui deloc si pui vanilie. 😉
Ms frumos , Miha ! Wk frumos si mergi sa pregateste-ti ghetutele , ca vin Mosu’ …
Crema de lamaie este preferata mea. Excelent arata tortul!
multumesc Valentina! >:D<
Arata foarte bine , am sa fac si eu de craciun. Multumesc si sarbatori fericite!
Sarbatori fericite si voua! 🙂
ador orele petrecute in bucatarie preparand prajituri si torturi. de craciunu asta voi prepara tortul cu lamaie. va fi bucuria celor 2 baietei ai mei. spor la treaba tuturor gospodinelor.
Sarbatori fericite! 🙂
arata excelent chiar acum o sa prepar si eu unu pt ca e ziua lu fiica-mea , felicitari Mija si sarbatori fericite
Sarbatori fericite si voua! La multi ani fetitei! >:D<
inca o reteta pe gustul meu, as dori folosi aceasta crema pt a umple foi, spune-mi , te rog, daca se simte mult gustul margarinei? multumesc
Alina, am folosit unt nu margarina. Si…nu, nu se simte gustul de unt, e chiar o crema usoara. Daca nu-ti place cu unt, poti inlocui cu frisca si vei avea astfel o crema si mai usoara 😉
Miha, am incercat sa salvez in PDF sau sa printez reteta. La cele mai multe din retet nu functioneaza pdf-ul sau print. Nu se incarca ingredientele. Poti sa ne dai o mana de ajutor?
O sa incerc sa vad daca pot rezolva aceasta problema. Multumesc!
Buna Miha !
Am o intrebare : daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? 🙂
Poti folosi si faina, nu are nimic
Buna Miha !
Am o intrebare daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? 🙂
merge facut tortul asta si pe caldurile astea
Foarte bun tortuletul!L-am incercat si eu,la aniversarea de 3 luni a baietelului meu.Eu in loc de frisca,l-am decorat cu ciocolata alba topita si a iesit foarte bun.Il voi incerca si cu frisca data viitoare.Multumim pentru reteta.
Si eu multumesc
excelent tortul
multumesc
Buna,
Eu o sa fac blatul la tort cum stiu eu……si o sa incerc crema de lamaie impreuna cu o crema de vanilie,ptrca cumnatului meu ii place crema de lamaie si eu sunt cea care fac tortul de Craciun pe care-l petrec de 26 de ani la mama-soacra.
Numai bine,tuturor!
Sarbatori fericite !
Sarbatori fericite si voua! >:D<
Frumoase si linguritele,,,,,,o sa-mi iau si eu un set.
😉
Am facut si noi acest tort.
A devenit preferatul familiei mele, in opinia noastra este cel mai lejer si savuros tortulet.
Plus foarte simplu de facut.
Multumim pentru reteta!!
multumesc Daniela! Ma bucur ca va place! 😉
Buna! As vrea sa fac si eu tortul asta sambata, insa as vrea sa stiu daca ar merge chiar si cu lapte de cocos! Merci frumos si felicitari!
laptele de cocos l-am folosit in alte combinatii si nu la creme de genul acesta, dar cred ca merge. N-ar avea ce sa iasa rau 🙂
Mie mi s-a taiat crema cand am pus untul desi era la temperatura camerei. Vreun sfat sa o mai pot salva?
crema taiata se pune pe baie de aburi. O incalzesti amestecand continuu pana se leaga
Pe o tava de 24 de cm ar merge ingredientele prezentate de dumneavoastra? Sau ar iesi prea subtire…. nu ar ajunge crema… ceva sfaturi? Pupici
Ingredientele sunt pentru un tort micut, de 18-20 cm.
Pentru o tava de 24 cm eu as dubla cantitatile 🙂