Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema de lamaie

Tort cu crema de lamaie

Pentru aniversarile copiilor de luna trecuta am facut cate un tort cu ciocolata, pentru ca da…ne place ciocolata 😀 si asta se poate vedea si in listele cu retete de prajituri din blog. 😉

Dar dupa aniversarea de 6 ani a Amirei a urmat Sfantul Andrei, zi in care am sarbatorit din nou, Robert puiul meu cel mare fiind si Andrei. Si chiar daca ne place ciocolata, ce-i mult e mult :))) asa ca am optat pentru un tort simplu cu crema de lamaie, sa ne mai revigoram dupa atata ciocolata :))

Tort cu crema de lamaie

Ingrediente

  • Blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie confiata
  • Crema:
  • 2 linguri amidon
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie confiata
  • 450 ml lapte
  • 200 g unt
  • zeama de la o lamaie
loading...

Mod de preparare Tort cu crema de lamaie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, ca pentru bezele. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei, ca pentru maioneza, in care am adaugat si coaja de lamaie confiata. Se omogenizeaza amestecand usor. La final incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cca 30 de minute, pana blatul se rumeneste usor deasupra. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Amestecam zaharul cu amidonul. Turnam laptele incet si amestecam constant, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baine-marie si se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Dam deoparte, adaugam coaja de lamaie confiata, omogenizam si lasam la racit. Din cand in cand amestecam, sa nu se formeze pojghita.

Untul moale, la temperatura camerei, il mixam pana devine pufos.

  • Daca o sa considerati ca nu e destul de dulce pentru gustul vostru puteti adauga 1-2 linguri de zahar pudra in unt atunci cand il mixati.

In budinca racita adaugam untul putin cate putin, mixand bine dupa fiecare transa pusa. La sfarsit punem zeama de lamaie. Eu am pus zeama de la o lamaie, dar voi puteti pune cat va place.

Blatul bine racit se taie in 3 parti. Pe unul din blaturi punem jumatate din crema, acoperim cu cel de-al doilea blat, urmeaza restul de crema si cel de-al treilea blat.

  • Blatul nu l-am insiropat pentru ca noua asa ne place, dar daca voi preferati prajiturile insiropate il puteti insiropa.

Se orneaza cu frisca si felii de lamaie.

Felie de tort cu crema de lamaie

loading...
Tags: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

35 Comentarii

  1. Diana says:

    Pfffffffffffffffff , iar m-ai inebunit … parca nu eram destul :))
    L-as executa si io , da’ n-am lamaie confiata 🙁 , cu ce-as putea inlocui ? Ms frumos !
    PS La multi ani micului R , ptr. onomastica !

    • Diana, multumim frumos de urari! 😀

      Coaja de lamaie confiata o poti inlocui cu coaja de lamaie proaspat rasa, cu esenta de lamaie sau nu pui deloc si pui vanilie. 😉

      • Diana says:

        Ms frumos , Miha ! Wk frumos si mergi sa pregateste-ti ghetutele , ca vin Mosu’ …

  2. Crema de lamaie este preferata mea. Excelent arata tortul!

  3. zamfirescu says:

    Arata foarte bine , am sa fac si eu de craciun. Multumesc si sarbatori fericite!

  4. mariana says:

    ador orele petrecute in bucatarie preparand prajituri si torturi. de craciunu asta voi prepara tortul cu lamaie. va fi bucuria celor 2 baietei ai mei. spor la treaba tuturor gospodinelor.

  5. mariana says:

    arata excelent chiar acum o sa prepar si eu unu pt ca e ziua lu fiica-mea , felicitari Mija si sarbatori fericite

  6. alina says:

    inca o reteta pe gustul meu, as dori folosi aceasta crema pt a umple foi, spune-mi , te rog, daca se simte mult gustul margarinei? multumesc

    • Alina, am folosit unt nu margarina. Si…nu, nu se simte gustul de unt, e chiar o crema usoara. Daca nu-ti place cu unt, poti inlocui cu frisca si vei avea astfel o crema si mai usoara 😉

  7. Tina says:

    Miha, am incercat sa salvez in PDF sau sa printez reteta. La cele mai multe din retet nu functioneaza pdf-ul sau print. Nu se incarca ingredientele. Poti sa ne dai o mana de ajutor?

  8. Alina says:

    Buna Miha !
    Am o intrebare : daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? 🙂

  9. Alina says:

    Buna Miha !
    Am o intrebare daca folosesc faina in loc de amidon la crema are ceva ? 🙂

  10. gabi says:

    merge facut tortul asta si pe caldurile astea

  11. Dana says:

    Foarte bun tortuletul!L-am incercat si eu,la aniversarea de 3 luni a baietelului meu.Eu in loc de frisca,l-am decorat cu ciocolata alba topita si a iesit foarte bun.Il voi incerca si cu frisca data viitoare.Multumim pentru reteta.

  12. gabi says:

    excelent tortul

  13. elena says:

    Buna,
    Eu o sa fac blatul la tort cum stiu eu……si o sa incerc crema de lamaie impreuna cu o crema de vanilie,ptrca cumnatului meu ii place crema de lamaie si eu sunt cea care fac tortul de Craciun pe care-l petrec de 26 de ani la mama-soacra.
    Numai bine,tuturor!
    Sarbatori fericite !

  14. elena says:

    Frumoase si linguritele,,,,,,o sa-mi iau si eu un set.

  15. Daniela says:

    Am facut si noi acest tort.
    A devenit preferatul familiei mele, in opinia noastra este cel mai lejer si savuros tortulet.
    Plus foarte simplu de facut.
    Multumim pentru reteta!!

  16. Marina says:

    Buna! As vrea sa fac si eu tortul asta sambata, insa as vrea sa stiu daca ar merge chiar si cu lapte de cocos! Merci frumos si felicitari!

    • laptele de cocos l-am folosit in alte combinatii si nu la creme de genul acesta, dar cred ca merge. N-ar avea ce sa iasa rau 🙂

  17. Delia says:

    Mie mi s-a taiat crema cand am pus untul desi era la temperatura camerei. Vreun sfat sa o mai pot salva?

  18. Pe o tava de 24 de cm ar merge ingredientele prezentate de dumneavoastra? Sau ar iesi prea subtire…. nu ar ajunge crema… ceva sfaturi? Pupici

    • Ingredientele sunt pentru un tort micut, de 18-20 cm.
      Pentru o tava de 24 cm eu as dubla cantitatile 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe rețete...

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Choux a la creme cu crema de cafea preparata la Espressor Melitta Solo&Perfect Milk

Un desert perfect pentru cei ce iubesc cafeaua in toate formele ei. Crema fina de cafea cu mascarpone este absolut delicioasa si cu siguranta o voi mai folosi si la alte deserturi. Cafea am preparat la espressorul Melitta Solo&Perfect Milk, doua portii, una pentru mine si una pentru reteta de […]

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Placinte cu branza din foietaj rapid de casa

Am folosit pentru aceste placinte cu branza aluatul de foietaj rapid pe are il folosesc de obicei pentru cornuri pufoase. Este un aluat foarte usor de facut, pufos si aromat, cu gust intens de unt. Este minunat si va recomand cu drag sa-l incercati! Mod de preparare Placinte cu branza […]

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Baclava – reteta cu nuca si fistic

Pentru aceasta reteta de Baclava am folosit nuca pentru umplutura si fistic pentru presarat deasupra, dar se poate face si o combinatie intre cele doua. Pentru foi am folosit foi de placinta din comert, e mai simplu si mai comod asa. Mod de preparare Baclava: Sirop: Apa si zaharul se […]

Briose pufoase cu portocale

Briose pufoase cu portocale

Reteta de Briose pufoase cu portocale este perfecta pentru atunci cand va raman portocale in cosul de fructe si nu le mai vrea nimeni. Puteti adapta in functie de fructele ce le aveti la dispozitie, eu am mai facut si cu un amestec de citrice (portocale, lamaie, mandarine). Reteta de […]

%d blogeri au apreciat: