Prajitura Tavalita

de Miha
3413 vizualizări
Tavalita

Reteta Prajitura Tavalita

Prajitura Tavalita cu nuca de cocos, Tavalita cu nuca macinata… niciodata nu ma pot hotari, asa ca le fac pe amandoua 🙂

Tavalita

Prajitura Tavalita

Prajitura Tavalita cu nuca de cocos, Tavalita cu nuca macinata… niciodata nu ma pot hotari, asa ca le fac pe amandoua 🙂… Prajituri prajitura tavalita European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 2 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 50 g unt sau margarina
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura bicarbonat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 250 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri cacao
  • esenta rom
  • Pentru tavaleala 🙂 avem nevoie de:
  • 250 g nuca de cocos sau nuca macinata

Mod de preparare Prajitura Tavalita:

Blat:

Se amesteca bine intr-un castron zaharul, ouale, mierea si untul/margarina, pana obtinem un amestec spumos. Se adauga faina, cate putin si cate putin lapte in care s-a dizolvat bicarbonatul, amestecand mereu. Obtinem un aluat moale, ca o smantana groasa.

Aluatul se toarna într-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 170 grade primele 15 minute, apoi se coboara temperatura cuptorului la 150 grade si se lasa înca 10 minute.

Dupa ce s-a racit il taiem cubulete, la marimea dorita.

Glazura:

Punem la foc mic pentru a se topi zaharul, cacaoa, laptele amestecat cu esenta si untul/margarina. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Luam cate un cub si-l dam prin glazura apoi il tavalim generos prin nuca sau cocos.

Sursa

poate vă plac și rețetele

18 comentarii

Danelutza 29 ianuarie 2009 - 17:24

Am facut si eu iarna asta tavalite cu cocos, dar a trebuit sa ma sacrific ca nu a mincat familionul. Tura viitoare o sa le tavalesc prin nuca. Bune rau si astea si ingrasa… nu mai spun cit.

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2009 - 17:26

Cu un coniac inainte nu ingrasa deloc deloc…:))

Răspuns
Mirela 29 ianuarie 2009 - 22:26

Da,da,Danelutza,ai dreptate,ingrasa tare,dar sunt bune rau:))…Miha,are insa mai mare dreptate..cu coniacul..hihihih…felicitari Miha pt bunataturile care le faci!!!

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2009 - 22:42

Multumesc Mirela!
Tu ce-ai mai prajiturit? Merge treaba? 😉

Răspuns
ereena 25 februarie 2009 - 8:07

Mai facusem ceva de genul , cu toate ca nu era exact aceeasi compositie, dar pe atunci nu m-am gandit sa le dau prin nuca. Sunt delicioase asa. Poate ar trebui sa scrii si ce exercitii de gimnastica am putea face sa ardem caloriile :-))))

Răspuns
Miha 25 februarie 2009 - 14:10

Ereena,le poti da prin nuca macinata,nuca de cocos sau ciocolata rasa. 😉
Exercitii de ardere a caloriilor nu stiu…is prea putoare ca sa mai invat si de astea. :)))

Răspuns
FALINA 8 februarie 2010 - 22:04

Miha si eu am facut retzeta asta si intradevar este ffff buna. Am luat retzeta de la Maya. cand nu te cunosteam pe tine inca… este foarte usor de facut si nu mai spun de cat de delicioasa mai este. Te pupic.

Răspuns
Alina 16 februarie 2011 - 17:37

Buna! As dori sa stiu ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?

Răspuns
Miha 16 februarie 2011 - 17:41

Alina, 20/30 cm.

Răspuns
Alina 17 februarie 2011 - 19:14

Multumesc!

Răspuns
cami 14 iulie 2011 - 13:00

Buna ! Vreau da stiu si eu trebuie neaparat bicarbonat ??

Răspuns
Miha 14 iulie 2011 - 13:03

Cami, poti inlocui cu praf de copt.

Răspuns
Anonymous 31 martie 2012 - 11:26

hola! am zis sa incerc si eu…dar am schimbat 3 tavi pana am ajuns sa pun in tava de cozonac acum e la cuptor si numi iese e inca moale.In schimb glazura mi-a iesit multa pt o portie dubla,cred ca ar trebui sa rectifici reteta.

Răspuns
Miha 31 martie 2012 - 12:26

Nu inteleg din comentariul tau ce anume nu-ti iese, aluatul sau blatul copt?

Daca blatul e moale inseamna ca mai trebuie copt, timpul de coacere depinde de fiecare cuptor in parte.

Daca aluatul e prea moale mai trebuie faina. Sunt diferite tipuri de faina, unele absorb mai mult, altele mai putin lichid.

Tava de cozonac nu este cea potrivita pentru aceasta reteta. Trebuie o tava de 20/30 cm. Probabil ca o sa ti se para putin aluat, dar nu este asa, el va creste si va deveni pufos dupa coacere.

De rectificat nu am ce sa rectific la reteta, este intocmai asa cum am facut-o. Si nu sunt singura, daca ai sa te uiti pe sursa o sa-ti dai seama de asta.

Imi pare rau de nereusita ta, dar daca aveai vreo nelamurire ma puteai intreba de la bun inceput si gaseam solutia impreuna. Am mai spus-o si o repet, formularul acesta de comentarii nu este numai pentru a primi critici (nefondate, ca alea constructive sunt binevenite), asa cum nu este numai pentru a primi laude. Este si pentru a lamuri eventualele dificultati intampinate in prepararea unei retete.

Iti doresc o zi buna si te astept cu lamuriri, daca ai sa vrei sa mai faci reteta.

Răspuns
geo23 30 noiembrie 2013 - 20:32

Mi-a iesit!! nu asa inalta cum e a ta, ca am facut-o intr-o tava mai intinsa.dar mi-a iesit si e delicioasa!!!multumesc pentru reteta:X:X

Răspuns
Geanina 22 decembrie 2014 - 12:33

Salut. Mi.a iesit perfect. Multumesc pentru reteta. Vreau doar sa adaug ca glazura a fost suficienta, nu mi.a ramas. Apreziez foarte mult ca retetele tale sunt probate mai intai de tine. Absolut orice reteta facuta dupa dozele si indicatiile tale mi.a iesit. Din acest motiv, te recomand cu drag si cand am nevoie de inspiratie esti „baza” 🙂 Craciun fericit tie si familiei si fiti binecuvantati! Geanina

Răspuns
Miha 22 decembrie 2014 - 12:44

Multumesc frumos Geanina! >:D< Sarbatori fericite si voua!

Răspuns
Georgiana 31 decembrie 2015 - 14:45

Excelenta reteta mai ales pentru cei indragostiti de combinatia ciocolata-nuca.

Răspuns

Lasă un răspuns