Prajitura Tosca este o prajitura foarte buna si cu un aspect demn de toate „wow-urile” :))) Se va incadra cu succes in orice meniu de sarbatoare si va lua ochii la orice masa festiva.
INGREDIENTE
- # Pentru blatul 1 avem nevoie de:
- # 6 albusuri
- # 150 g zahar
- # 50 g mac
- # 2 linguri nuca de cocos
- # 3 linguri faina
- # 1/2 lingurita praf de copt
- # Pentru crema avem nevoie de:
- # 6 galbenusuri
- # 8 linguri zahar
- # 3 linguri amidon
- # 225 ml lapte
- # 200 g unt
- # vanilie
- # Pentru sirop avem nevoie de:
- # 100 ml apa
- # 100 g zahar
- # 1 lingura lichior de ciocolata
- # Pentru blatul 2 avem nevoie de:
- # 150 g biscuiti obisnuiti
- # Pentru glazura avem nevoie de:
- # 100 g ciocolata amaruie
- # 50 ml frisca lichida
- # 50 g unt
Mod de preparare Prajitura Tosca:
Blat:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam macul si nuca de cocos,
iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt.
Compozitia o turnam intr-o tava ( 20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mic pana se rumeneste usor deasupra.
Crema:
Galbenusurile le frecam cu 6 linguri de zahar pana devin albicioase. Adaugam amidonul si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Desfacem totul cu latele rece si punem pe aragaz la foc mic. Amestecam incontinuu pana se ingroasa compozitia. Lasam la racit.
Intre timp batem untul spuma cu cele 2 linguri de zahar ramase si cu vanilia si-l adaugam cate putin in crema de galbenusuri bine racita.
Crema obtinuta se repartizeaza uniform pe blatul cu mac.
Sirop:
Zaharul il caramelizam, apoi il „stingem” cu apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit si din cand in cand amestecam sa se topeasca zaharl caramel. Dupa racire adaugam si lichiorul.
Blat de biscuiti:
Biscuitii ii insiropam,
apoi ii aliniem frumos peste stratul de crema.
Glazura de ciocolata:
Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Se aduce compozitia pana la punctul de fierbere apoi se omogenizeaza. Se lasa la racit.
Cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase se toarna peste blatul de biscuiti.
Se da la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza.
67 comentarii
Foarte reusita prajitura, imi lasa apa in gura, trimite-mi cu prasitia o bucatica direct in balcon la mine :))
MIHA CE SA MAI ZIC ….:0 FACI NISTE PRAJITURI EXCELENTE …FELICITARI!!!
FF REUSIT SI SIGUR E BUN LA GUST
MERSI PT, COMENTRII 🙂 (SI NOU NE-A PLACUT NUAMI CA E IUTEEEEE 🙂 )
arata minunat!
mai Miha!
tu faci prajiturile perfecte,pe cuvant!:))
Ce bine arata si dupa ce contine trebuie sa fie tare de buna!
Te pup,un weekend placut!
mai ,esti o sursa inepuizabila de dulcegarii,te pup si un week-end minunat,nu mai ma uit la praji ca ma ademeneste rau!
looks very delicious….
Superba!
Arata super si imi inchipui ca e la fel de delicioasa! Felicitari! Te asteapta la mine 2 premii!Week-end placut!
am lipsit aseara de la chef, asa ca iti trimit un premiu. vino sa-l ridici. te puppp!
Prajitura asta mi-a atras atentia de cand am vazut-o la Diamond, o voi face cu siguranta, vad ca tu mi-ai luat-o inainte!
La mine pe blog te asteapta un premiu, cand poti si ai timp te astept sa-l ridici!
Am un premiu pentru tine!Iti doresc o saptamina frumoasa!XXX
Vicky, multumesc!
Unde gasesc prastie? :))
Anca, multumesc!
Intr-adevar o prajitura f buna si fina. Merita incercata. Si daca n-aveti pitici pofticiosi in jur poti face varianta lui Diamond, insiropata cu cafea. 😉
Gaby, ti-am mai zis ca esti o draguta? 🙂
Multumesc! Pup!
Carmen, o saptamana buna si tie! Pup!
Alison, o saptamana buna si tie! 🙂
Lista de asteptare cu dulciuri e luuungaaa…:))
Pup!
Eldivenlerim, thank you!
Nice name! 🙂
Ange, multumesc!
Mimita, multumesc de premii. Indata voi trece sa le ridic!
O saptamana buna!
Livia, multumesc! Acu vin! 🙂
Flori, n-ai pierdut nimic! :))
Vin imediat! Multumesc! Pup!
miha, ce frumoasa a iesit prajitura, acush a vazut!:D zi-mi repede ti-a placut? pe mine m-a dat pe spate cu totul!:D te pup, o zi faina!:D
Norocul meu a fost concursul de pe bucataras.ro, ca sa remarc aceasta prajitura. Numai ca am ramas salivand la tine pe blog admirand si multe alte preparate. Sunt la dieta, deci dulciuri cu moderatie. Am remarcat insa cat de deosebite sunt unele de aici si cat de bine prezentate. Sigur o sa mai trec, sa-mi clatesc ochii si sa ma mai inspir atunci cand fac dulciuri la ziua de Carbohidrati. Felicitari!
Elena, multumesc tare mult de aprecieri.
Si mai ales pentru votul de pe bucataras, daca mi-l vei da. :)))
Te mai astept pe la mine si sper sa gasesti aici intotdeauna ceea ce-ti doresti.
Pup si zi buna!
Diamond, dragamea, nu stiu cum se face de-am omis sa-ti raspund. N-a fost cu intentie. Iarta-ma.
Da, ne-a placut tare mult prajitura. O combinatie reusita! 🙂
Am facut si eu prajitura asta de Paste si a iesit delicioasa! Am avut mare succes cu ea! Crema e foarte fina si pufoasa si excelent combinata cu glazura de ciocolata! Yummyyy!
Lavida, sa o papati sanatosi. Ma bucur tare mult ca v-a placut. E intr-adevar o prajitura foarte buna si aspectuoasa. 🙂
Paste fericit!
cine poate sa mi spuna cu ce as putea inlocui amidonul?multumesc
Estera, poti inlocui cu faina.
Am incercat reteta si victorie,a fost un cadou frumos pentu fica mea Andreea,iti multumesc din suflet.Felicitari pentru retete divine
Violeta, ma bucur mult pentru reusita ta! Pupici!
servus miha,am si eu o intrebare;DACA AS FACE BLATURILE CU CATEVA ZILE INAINTE AR FI BUNE?
Sincer, n-am incercat niciodata sa fac blaturile cu cateva zile inainte. Dar ma gandesc ca 2-3 zile, pastrat la loc racoros si uscat, nu e bai.
Super praji!!! O aveam de ceva vreme in plan si acum i-a venit randul. Mi-a placut tare mult. Mi-ar fi placut sa insiropez biscuitii in cafea, dar na, asa e cu pitici 🙂 Pupici si un Craciun linistit!
E absolut fabuloasa. Am facut-o si de Revelion si de ziua sotului, si absolut toata lumea a fost cucerita de ea ! Mi-a iesit reteta din prima, de obiecei nu-mi ies retele noi, dar aceasta este minunata!
Felicitari, si multumesc pt reteta!
Ancuta, pupici! Mai aveam putin si ajungeam aici la Craciunul celalalt. :))) N-a fost cu rea intentie, te rog sa ma scuzi.
Irina, ma bucur tare mult pentru reusita ta. Este intr-adevar o prajitura delicioasa, usor de facut si foarte aspectuoasa.
Te imbratisez si te mai astept pe la mine. 🙂
Minunata.Totusi intreb,50 g mac sau 100,in imagine pare mai multicel.Astept un raspuns.Multumesc,o zi buna!
Mikaela, e exact cat am scris in reteta, 50 g. Pare multicel, dar macul fiind usor intra destul de mult in cele 50 g.
Daca ti se pare prea putin sau prea mult poti ajusta cantitatea in functie de preferinta. 😉
Daca mai ai si alte nelamuriri nu ezita sa ma intrebi.
O zi mununata.
E foarte bun reteta! Am facut-o de curand si s-a terminat intr-o zi , ceea ce e de apreciat pt niste „fitosi” la mancare !! Multumesc nespus pt reteta si pt multe altele depe acets blog >:D< !
Andra, sa va fie de bine. Ma bucur tare mult ca ti-ai impresionat mofturosii. Am si eu mofturosii mei acasa si stiu ce bucurie te incearca atunci cand ii vezi infulecand. :)))
Cat reprezinta 1 lingura faina in grame? Eu am o masura de la MP si are 6 g faina. La aceasta reteta considerand 6g/lingura mi se pare prea putin. N-as vrea sa gresesc reteta.Deci cat?
1 lingura de faina=25 de grame
Aici gasesti un tabel care poate fi util si in alte cazuri: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/12/unitati-de-masura-in-bucatarie.html
Buna.
M-ar interesa legat de glazura, pentru un tort cu diamentrul de 28 cm, cu un blat undeva la vreo 10 oua, cantitatile trebuie sa le dublez, sau imi ajunge cu cantitatile scrise de dvs . ? Si pe margini pot aranja glazura cu o racleta, un cutit, sau isi pierde consistenta ? Si, in final, o ultima intrebare..ar mai fii necesar sa acopar tortul cu crema inainte de glazura, sau nu ? Tin sa precizez, daca este necesar, ca am crema ganache.
Va multumesc mult.
O zi frumoasa in continuare!
Issa, daca vrei sa pui glazura si pe margini va trebui sa dublezi cantitatile.
Cat este inca lichida torni peste tort incepand din mijlocul blatului si lasi sa curga peste margini. E ok sa te ajuti de un cutit cu lama lata.
Nu este necesar sa ungi tortul cu crema. Glazura fiind moale cand o torni peste tort se lipeste bine de blat.
Daca mai ai ceva nelamuriri nu ezita sa ma intrebi. Aici sunt! 🙂
prajitura arata minunat si cred ca are un gust foarte bun
prajitura arate f bine si cred are un gust minunat
as avea o intrebare in legatura cu crema de ciocolata. frisca lichida e crema pe care o bati pana se face frisca? la fierbere nu se taie? multumesc frumos. prajitura e senzationala
Raluca
Raluca, frisca lichida este crema pe care o bati si se face frisca, da. Exista varianta vegetala (Hulala, Meggle…) si varianta naturala (La Dorna, Viam din Kaufland…)
Multumesc si iti doresc spor! :*
Reteta asta o am si eu de la mama mea soacra..numai k e putin..ff putin diferita..si anume la cantitati…iar biscutii iau picnik k absoarbe mult mai repede decat cei obisnuiti….si in loc sa ma chinui cu crema,k se mai prinde de fund,fac o budinca de vanilie..si totul iese k la carte..arata fff bn si gustul mmm..Yami YAmi ..nu te mai opresti.pe cuvantul meu
Biscuitii pot fi de oricare pana la urma, e chestie doar de preferinta. Mie nu-mi plac pentru ca se inmoaie prea tare, dar…repet…e chestie doar de gust.
Multumesc de vizita si te mai stept!
am facut o si eu ieri prajitura asta,e superr buunnnaaaaa!!!bravo Miha!felicitari!!
Felicitari! Ma bucur tare mult ca ti-a placut!
Interesanta prajitura!trebuie sa o incerc.
va rog sa-mi spuneti ce dimensiuni are tava pentru cantitatile din reteta? multumesc
Buna, Mihaela!
Am scris si in reteta, tava e de 20/30 cm. 😉
Buna ziua! Si daca nu am lichior de ciocolata nu merge de altceva?
Ba da…poti pune orice alta aroma iti place. Poti folosi lichior, coniac, whisky… sau esenta de rom sau vanilie… 😉
Multumesc mult!Va mai intreb ceva: iese asa de inalta?(ca asa imi si place)Iar biscuitii se inmoaie in acel sirop, cred…
Prajitura iese destul de inalta… de-o palma n-o fi, poate de vreo 3 degete :)) Biscuitii se inmoaie de la sirop, dar sa nu-i inmoi foarte tare, caci ei se mai inmoaie si de la crema 😉
Cand amestec untul cu zaharul mie mi se taie untul. Se umple de apa si nu iese nicio spuma. Care e secretul? Cum il fac? Nu mi-a iesit crema pentru ca s-a taiat untul …
Untul pe care il folosesti are prea multa apa. Ar trebui sa-l freci mai intai cu o lingura de lemn, scurgi apa lasata apoi amesteci cu zaharul. Sau… schimba marca de unt folosita 🙂
Buna seara, as avea si eu o întrebare legată de crema. Cand am început sa adaug untul spuma la crema după ceva timp mi s-a tăiat , am incorporat untul cu un tel manual ; unde am greșit????
Untul l-am lăsat vreo 2 ore la temperatura camerei si crema era aproape rece. Si inca ceva , se simte amidonul in crema e asa un pic nisipoasa crema; e normal???
Budinca trebuie sa fie bine racita, nu calduta.
Nu stiu din ce motiv ti s-a taiat crema, posibil din cauza untului care are prea multa apa, din cauza budincii care n-a fost bine racita, poate chiar si din cauza faptului ca folosind un tel ai amestecat in ea mai mult decat ai fi facut-o cu un mixer…
Daca se mai intampla poti pune vasul la baine marie si amestecand continuu o incalzesti pana incepe sa se lege.
Cat despre amidon… nu, n-ar trebui sa se simta in crema. Incearca data viitoare sa fierbi budinca pe baie de aburi si lingura de amidon sa nu fie cu varf
Ok, multumesc
Am reușit sa o repar pe abur, dat nu a ieșit asa pufoasa cum arată la dumneavoastră in poza. Multumesc inca o data
Super receta! Mulzumesc!
Si eu multumesc! 🙂