O alta reteta de prajitura din cartea de bucate a bunicii… 🙂 O prajitura de casa ce ne aduce aminte de copilarie
Ingrediente
- Pentru foi avem nevoie de:
- 250 g faina
- 200 g zahar
- 1 ou
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 3 linguri smantana
- 1 praf de sare
- Pentru crema avem nevoie de:
- 200 g unt
- 200 g zahar (cred ca merge si mai putin, mie mi s-a parut un pic cam prea dulce)
- 250 ml lapte
- 3 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 plic zahar vanilat
- Pentru glazura avem nevoie de:
- 100 g ciocolata
- 50 g unt
- 50 ml frisca lichida
- esenta de rom
Mod de preparare Prajitura Smantanita:
Foi:
Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat elastic.
Se imparte in 3 parti egale din care se intind 3 foi ce se coc pe dosul tavii (20/30 cm) in cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute.
- Eu le-am intins direct pe fundul tavii,mi s-a parut mai usoara operatiunea,chiar daca s-au lipit un pic.
Dupa ce se coace foaia se despinde cu grija cat inca e calda. Cand se racesc foile devin casante.
Crema:
Laptele rece se amesteca impreuna cu faina apoi se pune la fiert la foc mic,pana se ingroasa.
Untul se topeste,dar nu de tot.Sa mai ramana bucati netopite.
Se mixeaza pana devine ca o crema,adaugam zaharul si mixam in continuare.
Cate putin se adauga in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte crema in 2 parti : in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.
Glazura:
Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca,adaugam si esenta de rom,omogenizam si dam la rece.
Peste prima foaie se intinde crema cu cacao,se aseaza a doua foaie si se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
Se lasa la rece pana a doua zi.Eu n-am avut rabdare,asa ca am taiat-o din seara asta. :))
13 comentarii
Hmmm..cred ca e fff buna!!!Multumim pentru toate retetele oferite!!Ce bine ca exista net..bloguri..situri….
Cu mare placere JocoK!Cu mare drag impart cu voi,prietenii mei virtuali.Si nu numai! :))
Interesanta reteta si f. „rich”. Multumim de reteta. Pupici.
Da,ai dreptate Marcela…e foarte „rich”…:))
Pupici
Frumoasa, aratoasa, dulce si caloroasa… Deci, iau o feliuta de la tine si astept o ocazie mai speciala ca sa o fac, sau momentul cind cintarul va arata ca am voie, hi, hi…
Felicitari si pentru pozele pas cu pas… Pupici !
Multumesc draga cuscra! Si iti doresc ca acel moment sa fie cat mai aproape! :)) Pupici!
M-a captivat blogul tau.As vrea sa incerc toate prajiturile.Incep cu „smantanita” dar as vrea sa stiu dimensiunile tavii daca se poate.
Simona, bun venit la mine si in blogosfera. 😉
Tava e de 20/30 cm.
Multumesc Miha.Am adaptat reteta la tava mea mai mare.A iesit foarte buna,dar a ta arata mai bine.
e f.buna aceasta prajitura
am sa incerc si eu reteta
Îmi place mult felicitari de
multumesc 🙂