Prăjitura Smântânița

de Miha
914 vizualizări
Prajitura Smantanita cu ciocolata

O alta reteta de prajitura din cartea de bucate a bunicii… 🙂 O prajitura de casa ce ne aduce aminte de copilarie

Prajitura Smantanita

Ingrediente

  • Pentru foi avem nevoie de:
  • 250 g faina
  • 200 g zahar
  • 1 ou
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 3 linguri smantana
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar (cred ca merge si mai putin, mie mi s-a parut un pic cam prea dulce)
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • esenta de rom

Mod de preparare Prajitura Smantanita:

Foi:

Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat elastic.

preparare aluat pentru prajitura smantanita

Se imparte in 3 parti egale din care se intind 3 foi ce se coc pe dosul tavii (20/30 cm) in cuptorul incins la 180 grade pentru 10 minute.

  • Eu le-am intins direct pe fundul tavii,mi s-a parut mai usoara operatiunea,chiar daca s-au lipit un pic.

Foi pentru prajitura smantanita

Dupa ce se coace foaia se despinde cu grija cat inca e calda. Cand se racesc foile devin casante.

Crema:

Laptele rece se amesteca impreuna cu faina apoi se pune la fiert la foc mic,pana se ingroasa.

Preparare crema pentru prajitura smantanita

Untul se topeste,dar nu de tot.Sa mai ramana bucati netopite.

Crema pentru prajitura smantanita

Se mixeaza pana devine ca o crema,adaugam zaharul si mixam in continuare.

Crema pentru prajitura de casa

Cate putin se adauga in compozitia de lapte racita.Dupa omogenizare se imparte crema in 2 parti : in una se adauga vanilia si in cealalta cacaoa.

Crema cu vanilie si cacao

Glazura:

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca,adaugam si esenta de rom,omogenizam si dam la rece.

Peste prima foaie se intinde crema cu cacao,se aseaza a doua foaie si se pune crema de vanilie,ultima foaie si glazura.
Se lasa la rece pana a doua zi.Eu n-am avut rabdare,asa ca am taiat-o din seara asta. :))

Prajitura Smantanita cu ciocolata

poate vă plac și rețetele

13 comentarii

JocoK 15 martie 2009 - 1:47

Hmmm..cred ca e fff buna!!!Multumim pentru toate retetele oferite!!Ce bine ca exista net..bloguri..situri….

Răspuns
Miha 15 martie 2009 - 12:12

Cu mare placere JocoK!Cu mare drag impart cu voi,prietenii mei virtuali.Si nu numai! :))

Răspuns
Marcela S. 15 martie 2009 - 16:54

Interesanta reteta si f. “rich”. Multumim de reteta. Pupici.

Răspuns
Miha 15 martie 2009 - 17:00

Da,ai dreptate Marcela…e foarte “rich”…:))
Pupici

Răspuns
Danelutza 15 martie 2009 - 19:20

Frumoasa, aratoasa, dulce si caloroasa… Deci, iau o feliuta de la tine si astept o ocazie mai speciala ca sa o fac, sau momentul cind cintarul va arata ca am voie, hi, hi…
Felicitari si pentru pozele pas cu pas… Pupici !

Răspuns
Miha 15 martie 2009 - 19:33

Multumesc draga cuscra! Si iti doresc ca acel moment sa fie cat mai aproape! :)) Pupici!

Răspuns
Simona in bucatarie 27 februarie 2010 - 5:58

M-a captivat blogul tau.As vrea sa incerc toate prajiturile.Incep cu “smantanita” dar as vrea sa stiu dimensiunile tavii daca se poate.

Răspuns
Miha 27 februarie 2010 - 15:06

Simona, bun venit la mine si in blogosfera. 😉

Tava e de 20/30 cm.

Răspuns
Simona in bucatarie 27 februarie 2010 - 19:08

Multumesc Miha.Am adaptat reteta la tava mea mai mare.A iesit foarte buna,dar a ta arata mai bine.

Răspuns
Anonymous 29 decembrie 2010 - 21:49

e f.buna aceasta prajitura

Răspuns
Anonymous 27 martie 2011 - 7:10

am sa incerc si eu reteta

Răspuns
Lidiasavin 11 decembrie 2016 - 1:37

Îmi place mult felicitari de

Răspuns
Miha 11 decembrie 2016 - 9:15

multumesc 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: