Aveam niste albusuri ramase de la o crema de prajitura si ma tot gandeam ce sa fac cu ele, daca sa le pun la congelator sau sa fac o prajitura rapida. Pana la urma prajitura rapida a iesit invingatoare 😉 Am desfacut repede un borcan de compot de visine cu gandul la prajitura din albusuri cu visine ce-am facut-o prin vara, dar n-am mai apucat sa o postez pe blog. Asadar, pozele sunt mai vechi, dar gustul a fost acelasi: delicios! 😉
INGREDIENTE
- 5 albusuri
- 5 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- 1 lingura cacao neagra
- coaja de lamaie
- 1 lingurita praf de copt
- visine (proaspete sau din compot)
Mod de preparare Prajitura din albusuri cu visine:
Scoatem samburii visinelor si le lasam intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de zeama.
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul si coaja de lamaie si se omogenizeaza mixand usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Faina amestecata cu praful de copt se cerne peste albusuri si se incorporeaza cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.
In tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt se toarna uniform jumatate din compozitie. In compozitia ramasa se cerne cacaoa si se amesteca usor. Se pune in tava, deasupra compozitiei albe si se niveleaza. La sfarsit se pun visinele pe toata suprafata blatului
si se da la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana prajitura trece testul cu scobitoarea.
Prajitura din albusuri cu visine se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt. Se lasa la racit, apoi se portioneaza.
Pofta buna!
21 comentarii
Multumesc pentru reteta,este binevenita,deoarece am albusuri.
ma bucur ca e de folos 🙂
Am pus-o la cuptor :*
E super
multumesc 🙂
Acum o coc si eu.Sigur va fi buna.Multumesc ptr reteta.La multi ani.
La multi ani!
De multe ori aveam albusuri ramase si nu stiam ce sa fac cu ele.Reteta pare super. Am sa o incerc. Multumesc Miha
Cu drag.
Si eu multumesc 🙂
Ma gandeam ce prajitura as putea sa fac cu visinele din congelator si uite ca am gasit reteta potrivita.Multumesc,Miha…!
Si eu multumesc 🙂
Draga Miha, prajitura e delicioasa, in loc de visine am pus prune, a fost o nebunie :)! Multumesc, numai bine!
Si eu multumesc.
Ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Miha,o idee buna ar fi postarea gramajului, considerand ca „lingurile” nu au o marime standard in diferite tari.
Mai mult, cat de plina este lingura? (In North America sunt masuratori standard, i.e. 1 tb=15g si 1ts=5g) Cantarul este totdeauna de preferat.
Apreciez talentul si efortul pe care il pui in fiecare blog post. Multumesc.
Tot 15 grame are si lingura standard de la noi. Banuiesc ca e la fel peste tot 🙂
Multumesc
Neasteptat de buna prajitura. Am completat cu niste coacaza neagra printre visine. Multumesc pentru reteta. O curiozitate: daca tot se bat bine albusurile, nu ar creste si fara praf de copt? Multumesc
Teoretic, ar trebui sa creasca. Eu n-am incercat 🙂
Ma bucur ca ti-a placut si multumesc.
Acum am pus prăjitură in cuptor fara praf de copt(nu am avut) și nu a crescut!
Eu am pus si praf de copt si tot nu a crescut. Din contra, cand am scos-o din cuptor, s-a aplatizat
Probabil ca nu ai batut albusurile suficient
Acum făcut și eu o tai și vă spun mâine cum a fost! Albușurile sau bătut super!