Intr-o oarecare zi din aceasta primavara rasfoiam o revista cu retete culinare si am dat peste prajitura Krantz, prajitura copilariei multora dintre noi. Asa o pofta mi s-a facut si napadita de amintiri din copilarie am pornit catre bucatarie. Pana la urma mi-a iesit altceva :)) dar va asigur ca e o prajitura buna. Nu spun grozava, va las pe o voi sa o faceti si sa-mi spuneti cum vi se pare :)))
Ingrediente
- Pentru blat:
- 100 g cicolata amaruie
- 100 g unt
- 100 g zahar
- 1 lingura cacao neagra
- 5 oua
- 150 g faina
- 120 g nuca macinata
- 1 praf de copt
- esenta de rom
- Pentru crema:
- 250 g mascarpone
- 3 linguri lapte condensat indulcit
- 50 ml smantana pentru frisca
- 1 lingurita zahar vanilat
- 2 plicuri intaritor de frisca
- Pentru krantz:
- 100 g zahar
- 100 g miez de nuca
Mod de preparare Prajitura cu nuca crocanta:
Blat:
Ciocolata o topim la foc mic sau la microunde impreuna cu untul. Adaugam zaharul si esenta de rom si mixam compozitia pana se racoreste bine. Adaugam galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare, apoi faina amestecata cu cacaoa, nuca macinata si praful de copt. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare si le incorporam in compozitie, in 2-3 transe.
Turnam compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30-40 de minute. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema:
Mixam mascarponele cu laptele condensat, zaharul vanilat si smantana pentru frisca lichida. Punem si intaritorul de frisca si mixam pana crema devine ferma.
Krantz:
Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid si de culoarea chihlimbarului se adauga miezul de nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel.
Rasturnam repede pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.
Peste blatul bine racit punem crema si nivelam. Acoperim cu nucile caramelizate si dam la frigider pentru (macar) 1 ora, apoi se portioneaza dupa dorinta.
21 comentarii
Waaaw! De-a dreptul spectaculoasa prajitura ta.
Multumesc Cristina. :*
MIE MI SE PARE GROZAVA! 🙂
vai ce tort super! ador tortul acesta dar fara mascarpone :). te pup si weekend minunat!
Foarte apetisanta prajitura. Ador prajiturile cu nuci, asa ca am inclus-o in wish list 🙂
Am gasit la cine sa vin in week-end la desert..delicios..pup!
Fina,faina,faina……………………weekend placut!
Am servit o felie….o dupamasa frumoasa.
Arata super Miha,iar gustul sigur e bun la ce ingrediente are:)Pupici!
Arata super si sunt convinsa ca e delicioasa!
Uite krantzul meu http://sotiefericita.blogspot.com/2011/05/tort-krantz.html poate incerci si reteta mamei mele! 😉
Iar ai mincat fara mine, eu sint fan krantz, dar n-am nuci… Copii reteta, o pun la pastrare, iar cind am sa o fac, am sa o maninc toata, toata, iar tie am sa-ti arat o bucatica mica de poza, da ?! Te pupicesc apasat, ca sa simt macar gustul krantului…
Arata minunat si sunt convinsa ca e un deliciu. Lingurita e totala 🙂
Ador nuca!Prajitura asata e pe gustul meu!
Minunata!! Si-mi place platoul tare mult! Pupici
Mi-ai facut o pofta teribila! Arata minunat!
waw.mama facea chiar din copilarie mai era dobos,carpati parca.dar krantu era moartea mea ca si acum.bun.chiar o idee.ms.pop week.placut si pofta.pop
Arata foarte bine si la gust cred ca e excelenta o duminica placuta iti ador blogul de nenumarate ori am incercat retete si sunt mortal de bune pup
Ce fain arata! Si ce pofta mi-ai facut!
arata minunat abia astept sa-l fac si eu, multumesc pentru reteta
Super! Îmi puteți trimite retete la mail ul stancucrystyna@ Yahoo.com ? V as fi fff recunoscatoare! Dar si pentru mâncare nu numai desert. Multumesc!
Cristina, te poti abona la postari si vei primi pe mail tot ce se posteaza aici pe blog. Te poti abona accesand din bara orizontala din capul paginii sectiunea „Abonati-va”
Multumesc!