Dupa ce m-am gandit… dupa ce m-am razgandit…si apoi iar m-am gandit :))) iata ca am acceptat provocarea Danone de a deveni BlogChef. Nu, departe de mine gandul de a avea pretentii de Chef, pentru asta nu e de ajuns sa ai doar pasiune si placere pentru gatit… Pentru asta iti trebuie si alte calitati, pe care eu, fara falsa modestie, recunosc ca nu le am. Dar, daca voi ajunge in marea finala, pot macar incerca sa fiu Chef pentru cateva ore. :))
In alta ordine de idei, dedic prajitura asta surorii mele care azi isi sarbatoreste ziua de nastere. 😉 Dedicatia nu este intamplatoare, pentru ca ei ii place foarte mult acest gen de prajituri. Daca o pun sa aleaga vreo reteta de prajitura de pe blog, mai intai alege un cheesecake…apoi se mai gandeste. :))))
La multi ani surioara! Sanatate, ca-i mai buna decat toate, intelepciune si mult noroc! <3
Ingrediente
- Pentru blat:
- 250 g biscuiti obisnuiti
- 2 linguri cacao
- 1 lingura zahar pudra
- 50 g ciocolata amaruie
- 150 g unt de cocos
- Pentru umplutura:
- 2 galbenusuri
- 2 linguri zahar
- 2 linguri lapte
- 100 g ciocolata alba
- 10 g gelatina
- 200 ml smantana pentru frisca
- 140 g iaurt Danone
- 250 g mascarpone
- ~50 g ciocolata amaruie
- 2 pliculete zahar vanilat
- Pentru glazura:
- 100 g ciocolata amaruie
- 200 ml smantana pentru frisca
- In plus:
- ~100 ml lichior Sheridan’s
Mod de preparare prajitura cu iaurt si ciocolata:
Blat:
Untul de cocos il punem intr-o craticioara si-l topim pe baie de aburi. Dam deoparte, adaugam zaharul, amestecam bine si lasam sa se raceasca.
Biscuitii rupti bucatele si ciocolata tocata grosier cu cutitul le punem in robot. Adaugam si cacaoa si mixam pana obtinem un pesmet fin. Turnam untul de cocos racit si omogenizam.
Rasturnam compozitia intr-o tava (18 cm diametru) . Repartizam pe toata suprafata tavii, cat si pe peretii acesteia, apoi tasam bine cu mana si la final cu fundul unul pahar, astfel incat sa obtinem un blat egal si bine nivelat. Dam la frigider pana pregatim crema cu iaurt.
Crema cu iaurt:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece. Punem atata apa cat sa o acopere.
Galbenusurile le frecam bine cu zahar pana devin ca o crema si se albesc. „Desfacem” crema cu cele 2 linguri de lapte si punem vasul pe baie de abur, pana crema se ingroasa si zaharul se topeste. Adaugam ciocolata alba rupta bucatele si ametecam continuu pana ciocolata se topeste si compozitia devine omogena. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget, moment in care adaugam gelatina. Lasam sa se raceasca foarte bine.
Intr-un castrom mixam iaurtul cu mascarpone si partea alba din lichiorul Sheridan’s. Batem samantana pentru frisca cu cele 2 plicuri de zahar vanilat. Nu e necesar ca frisca sa stea bat, e de ajuns sa o batem atat cat sa devina putin pufoasa. Adaugam crema cu iaurt peste compozitia cu ciocolata racita si la sfarsit incorporam frisca si ciocolata tocata marunt sau data pe razatoare.
Rasturnam crema peste blatul de biscuiti si dam la frigider pana se intareste.
Intre timp preparam glazura de ciocolata. Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca, pe foc mic sau la microunde. Omogenizam, aromam cu restul de lichior (partea maro) si dam vasul la congelator pentru vreo ora, pana crema ajunge la punctul de inghet. Omogenizam din nou, amestecand putin cu mixerul, punem intr-un posh si ornam prajitura. 😉
Se da la frigider pana in momentul servirii. E mult mai buna si se taie mult mai bine a doua zi. 😉
38 comentarii
Buna,aceste retete pt.dulciuri sunt fenomenale,numai citindu-le imi imaginez cum pot fi de delicioase!!!Felicitari Miha,abia aspept sa bucataresc!!! Sanatate surioarei de ziua ei!!!
Multumesc Ionela! >:D<
Minunata reteta, arata super! La multi ani sorei tale!
multumesc frumos Sara! >:D<
Un tort minunat.Multa bafta!
multumesc Rocsi. Sa fie! 😉
Arata exceptional ! 🙂 Multa bafta !
multumesc Mirela. Asa sa fie! >:D<
E minunata!
multumesc Mariana, esti tare draguta! >:D<
Felicitari e un tort bun si racoros si eu am retete grozave de torturi dar ….e deosebit.
Multumesc >:D<
Felicitari! Arata „intr-un mare fel” si sunt convinsa ca este si foarte gustoasa. Untul de cocos, se poate inlocui cu unt normal?
Multumesc Luminita! >:D< Da, poti folosi si unt normal. Eu acum am vrut doar sa incerc ceva nou 😉
wow, ce frumos, nunumai gustos! eee, alta viata de acum inainte, mama draga, acum prajitura cu iaurt va fi mai interesanta de facut, iti spun eu.
si cred ca numai de la motzushtele aste cu ch se trage 🙂
altfel, tot timpul ma surprinzi cu dulcele.
0 intrebare, gelatina este praf sau foi? pot sa folosesc agar agar, ca eu sunt mica nu stiu nimica
multumesc Aurelia! Ma bucur mult ca-ti place! 😉
Eu am folosit gelatina granulata (praf), dar poti folosi si foite. Din pacate nu stiu sa-ti spun nimic de agar-agar, caci n-am folosit niciodata. Dar cred ca se poate folosi, de ce nu? Ca doar are acelasi rol ca si gelatina…
Retetele tale au incetat sa ma mai surprinda. Impecabila ca de fiecare data! In seara asta” purced” la lucru ca maine sa fie numai buna pentru degustare.
Multumesc Oana!
Ma bucur ca vei incerca prajitura. 😉
Minunat arata prajitura ta! Are o tinuta foarte eleganta. Gustul cred ca e divin! Pupici si multa bafta!
Multa sanatate surioarei!!! Iar prajitura… e tort in toata regula, si inca ce tort :). Duminica frumoasa!
Tare frumoasa mai este motata asta!
Foarte frumos arata! Bafta la concurs!
E minunat!!! Ti-am mai zis-o si-o repet :))
Bafta multa!
Superb, superb, superb! Multa bafta!
Ohhh My Gooood, cum arataaaa…. :))
Felicitari draga Miha si multa bafta sa ai!
Pupici
off.nu mai zic nimica ca-mi ploua rau :)))) succes pop week.placut
Multumesc Speranta! >:D<
Minunat.Felicitari din partea mea.
Sincer,nu mai am cuvinte,toate retetele tale sint MINUNATE !!!! Dumnezeu ti-a dat un Dar minunat sa stii sa faci asa ceva !! Felicitari si toate cele Bune !!!
Multumesc frumos! 🙂
like&share, imi place
felicitari,arata super si precis este si buna,numai bine in continuare
Multumesc >:D<
imi place mult prajitura cum arata, as dori sa o fac acum de paste dar nu am lichiorul respectiv ; cu ce il pot inlocui ?
Se poate inlocui cu orice alta aroma iti place… whisky, coniac, esenta de rom sau vanilie… La fel de bine poti renunta daca vrei 😉
Spor!
multumesc pt raspuns si pt,,spor,, … sa fie ca astazi sunt contracronometru, ca noi toate cele care stam prin bucatarie !
Am citit de mai multe ori reteta si la blat nu stiu ce sa fac cu zaharul pudra,il pun cu biscuitii si ciocolata cand ii maruntesc?
Am corectat, multumesc de atentionare 🙂