Prajitura cu foi si crema mascarpone

de Miha
36240 vizualizări
prajitura cu foi si crema mascarpone

Dupa ce am facut prajitura Dobos parca a inceput sa-mi placa sa fac foi de pandispan pentru prajituri 🙂 Nu sunt greu de facut, chiar daca foile se coc separat. Si imi doream sa incerc o prajitura cu foi si crema mascarpone, inspirata de celebra prajitura Petre Roman, pe care unii nici macar nu vor s-o incerce din cauza numelui 😀

prajitura cu foi si crema mascarpone

Prajitura cu foi si crema mascarpone

Dupa ce am facut prajitura Dobos parca a inceput sa-mi placa sa fac foi de pandispan pentru prajituri 🙂 Nu sunt greu… Prajituri prajitura cu foi, prajitura cu crema mascarpone European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 3.4/5
( 12 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru 3 foi:
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar (pudra)
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 250 g mascarpone
  • Pentru caramel:
  • 400 g zahar
  • 50 ml apa
  • 2 linguri otet
  • o bucatica de unt (cca 25 g)

Mod de preparare Prajitura cu foi si crema mascarpone:

Foi de pandispan:

Preincalziti cuptorul la foc mediu (180 grade sau 160 grade cuptor electric cu ventilatie)

Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea lucioasa, care face tepi atunci cand scoateti paletele mixerului din bol. Separat, galbenusurile se amesteca cu ulei si esenta de vanilie, dupa care se toarna peste bezea. Se amesteca usor, ori cu spatula, ori cu mixerul la viteza cea mai mica. Cernem faina deasupra si amestecam usor cu spatula, cu miscari circulare, de jos in sus.

Compozitia se cantareste si se imparte in 3. Fiecare parte de compozitie se intinde in tava ( cca 25/35 cm) tapetata cu hartie de copt in strat subtire si uniform. Tava se da la cuptor pentru cca 10 minute, pana foaia se rumeneste usor si nu mai este lipicioasa deasupra. Foaia coapta se scoate pe un gratar, cu tot cu hartia de copt si se lasa la racit.

Foile se pot suprapune, dar numai dupa ce s-au racit foarte bine

Crema mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza alternand cu laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune vanilia si putina zeama de lamaie.

  • Zeama de lamaie este optionala, dar va accentua aroma de vanilie si crema va avea un gust mai bun

Crema se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.

Crema racita se mixeaza putin, apoi se adauga mascarponele si se mixeaza pana la omogenizare.

Caramel:

Punem zaharul intr-o craticioara si turnam apa si otetul deasupra. Lasam sa fiarba la foc mic, pana zaharul devine lichid si se caramelizeaza. Adaugam untul si amestecam bine.

Turnam caramelul peste foile de pe care am scos hartia de copt.

In aceasta etapa este bine sa aveti totul pregatit dinainte si sa va miscati cat de repede se poate, pentru a nu se intari prea tare caramelul. De asemenea, MARE ATENTIE la intins caramelul, sa nu va ardeti asa cum am patit eu. Din neatentie, am atins un deget de caramelul fierbinte, motiv pentru care a treia foaie a ramas neunsa cu caramel. Am fost asa de suparata ca nici nu mai voiam sa postez prajitura, dar e atat de buna, ca nu merita sa se astearna praful peste reteta din cauza neatentiei mele 😀

Turnam caramelul peste foaie si il intidem in strat uniform cu o spatula metalica unsa cu unt.

  • ma gandesc ca ar fi foarte bine si data viitoare asa voi face, sa turnati caramelul in fir subtire de-a lungul si de-a latului foii si lasat asa, fara sa mai folositi spatula

Asamblare Prajitura cu foi si crema mascarpone:

Punem o foaie in tava tapetata cu folie alimentara si intindem in strat uniform jumatate din crema. Acoperim cu a doua foaie de pandispan, intindem si restul de crema si acoperim cu ultima foaie. Invelim in folie si dam la frigider pentru cateva ore sau de seara pana dimineata, timp in care caramelul se inmoaie si „insiropeaza” foile.

Prajitura se poate orna cu frisca batuta, dar este foarte buna si asa.

Pofta buna! 😉

Prajitura cu foi si crema mascarpone

RETETA IN IMAGINI

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL 

 

 

poate vă plac și rețetele

2 comentarii

Victoria 19 decembrie 2020 - 18:56

Buna seara,
Reteta mi se pare interesanta dar nu am inteles montarea prajiturii. Pe fiecare foaie se pune intai caramelul si apoi crema mascarpone, sau caramelul se pune doar deasupra ultimei foi?

Răspuns
Miha 19 decembrie 2020 - 18:58

caramelul se pune pe fiecare foaie

Răspuns

Lasă un răspuns