Desi fac dulciuri fel de fel, ca asa mi-a ramas si numele :)))) de foarte putine ori i-am auzit pe pui scotand sunete de incantare urmate de rugaminti „sa ne mai faci” Azi pe cand mesteream la poze, Robert a vazut prajitura si m-a atentionat ca am uitat de rugamintile lor. :))) Deci dragii mei… eu ce sa va mai zic? E buna prajitura asta, e „buna rau di tat” si merita sa o incercati. Zic eu sa-i faceti loc acolo pe lista cu retete de Pasti! 😉 Asadar, prajitura cu crema de vanilie sa fie! 😉
INGREDIENTE
- Blat:
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- 1 zahar vanilat
- Crema:
- 6 galbenusuri
- 3 linguri zahar
- 3 linguri amidon
- 400 ml lapte
- 100 g frisca batuta
- esenta de vanilie
- Pentru decor:
- 50 g ciocolata amaruie
Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. Incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.
In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.
Punem crema peste blatul racit, nivelam si acoperim toata suprafata prajiturii cu ciocolata rasa. Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.
88 comentarii
E Raiul pe pamant asezat in aceasta prajitura!!!
Miha, toata admiratia…:)
Pupicei si-o imbratisare!
Ilda
Lavender Thoughts
multumesc draga mea! :*
Foarte fain arata!Cred ca-i buna di tat! : x
Divin arata!!! Fur si eu o feliuta dar numai virtuala, ma pregatesc sufleteste pentru Paste 😛 Te pup!
je vais arrêter de venir visiter ton blog, car je par d’ici toujours désidraté a force de saliver devant tes photos, une délice une vrai tuerie!
gros bisous
Am trecut-o pe lista deja! Iar acum ma pregatesc s-o printez 🙂
Super arata… la fix ptr gustul nostru si mai ales al mofturosului meu 🙂
Pupici
O trec si pe asta pe lista !:)
Minunat!
Blatul imi pare foarte cunoscut… sigur l-am testat intr-o reteta de pe blogul tau! E bun rau, de-aia l-am tinut minte! O fi de la snickers? Cu mai putina nuca?
Are exact blat ce imi place, crema excelenta, topping de ciocolata, ce sa imi mai doresc mai mult decat sa o fac cat mai repede? Felicitari pentru reteta si blog!
BUNA MIHA FOARTE BINE ARATA O FAC ACUM DE PASTI .FELICITARI PT RETETA SUNT SIGURA CA E FOARTE BUNA ……
CEAU SPUNE-MI TE ROG IN LOC DE NUCA CE POT PUNE.
poti incerca cu nuca de cocos
pot sa inlocuiesc amidonul cu praful de copt? sau cu bicarbonatul?
amidonul il poti inlocui cu faina
Simpla si absolut delicioasa. Sotul meu s-a simtit rasfatat
Ma bucur tare mult! Multumesc! >:D<
mi-a apreciat cineva ac praji ca fiind cea mai buna prajitura din lune,e delicioasa
Wowww… asta da apreciere! :)) Multumesc din suflet! >:D<
nu am amidon si nici nu am gasit la magazin. (din pacate nu sunt in tara)..cu ce pot sa-l inlocuiesc?
Daca nu gasesti amidon poti inlocui cu faina. Cu amidon crema iese mai fina, dar e buna si daca e facuta cu faina.
Spor!
Cred ca acolo la tine amidonul arata cam asa: http://www.sutiklub.hu/images/stories/kemenyito.jpg Poate te ajuta 😉
ioana in ce tara esti?
?
Miha draga iar am mesterit o praji de pe blogul tau si m-a laudat toata lumea si pe mine si pe tine,dar e meritul tau in primul rand.Te pup.
Aura, nu pot decat sa ma bucur. Multumesc din suflet de aprecieri! >:D<
Buna! Am incercat si eu aceasta prajitura si intr-adevar este un deliciu dar crema de vanilie nu s-a intarit si a curs…cred ca din cauza friscii.Ce fel de frisca ai folosit mai exact? Multumesc
Ioana, probabil ca n-ai fiert budinca suficient. Aceasta trebuie sa fie ferma, bine inchegata, iar cu frisca adaugata ajunge la consistenta potrivita. Iar frisca se adauga numai atunci cand budinca este bine racita.
De obicei folosesc frisca lichida de la Pilos, cumparata de la Lidl.
Buna! Sint in cautare de prajituri bune si m-am oprit la asta si …. nu-mi pare rau! 🙂 Mi-a placut la nebunie! Eu si toti cei carora le-am dat sa guste, sintem de parere ca este suuuuuperbuna! Multumim!
Si eu multumesc! Ma bucur tare, tare mult ca v-a placut! 😉
Azi am facut si eu prajitura asta!! O bunatate!!!!
Multumesc Miha! Pupici
Sa va fie de bine Simona! Si eu multumesc! >:D<
Vai de mine! Am facut crema! cred ca nu apuc sa o pun in tort! E foarte buna. Am pus si nuci in blatul de tort pe care l-am facut. Te iubesc. Mai ales ca am mai incercat o data crema asta. Cred ca fara amidon.Nu stiu.. nu iesise!Acum nu am facut exact prajitura asta, dar cred ca gustul e cam acelasi. 🙂
cat de mult ma bucur cand cititorii incearca retetele si sunt multumiti!!!
Imi place cum arata, ma inspir din retetele tale, nu in totalitate dar pot spune ca am fost mulțumita de rezultat de fiecare dată. Iti multumesc ca impartasesti aceste rețete cu noi toți!
Multumesc si eu Gabriela de cuvintele tale incurajatoare. Ma bucur tare mult daca pot fi sursa de inspiratie 😉
>:D<
am folosit si eu frisca de la lidel (pilos)si nu am reusit sa o bat. Sa taiat , brinzit. Nu stiu care-I cauza
am luat si eu de la pios frisca nu mi sa batut s-a . Nu stiu care-I cauza .
S-a branzit fiindca ai batut-o prea mult.
Smantana trebuie sa fie foarte rece si atunci cand o torni din cutie taie cutia si scoate si grasimea ce ramane acolo lipita. Fara grasimea aia e cam „apa chioara” si nu are cum sa se bata.
Bati smantana rece pana incepe sa capete consistenta, ii adaigi 1 lingura de zahar pudra si mai mixezi 1-2 minute. In acest timp ar trebui sa se intareasca. Daca nu vrea „ajut-o” cu un intaritor de frisca, dar nu insista prea mult cu mixatul.
astazi am facuto si eu ,sunt multumita de rezultat 🙂
Super! Ma bucur tare mult! >:D<
tava mea este de 25/35 are ceva daca este mai mare?
Va iesi blatul o idee mai subtire. Daca nu te deranjeaza poti lasa asa sau poti mari un pic cantitatile… sa faci cu 7 albusuri etc , de exemplu…;)
Foarte buna si usoara
ma bucur ca-ti place! >:D<
Buuuuna rau!Iubitul meu e nebun dupa dulciuri facute in casa si cu asta l am lasat lat:X
Asta suna tare bine! :))))
Ma bucur tare mult ca v-a placut!
SUPER RETETA !! Am facuto deja de 2 ori iar azi a treia oara dar i-am adaugat peste crema de vanilie mar calit cu unt si scortisoara si am insiropat blatul cu un sirop din zahar ars si putina crema de whiski.
Gustul e demential.Deeasupra am pus ciocolata rasa.
Multumesc din suflet ptr reteta .:*
Multumesc si eu Gabriela.
Buna ideea ta cu marul calit, cred ca a fost foarte foarte buna! >:D<
vreau si eu o reteta de sant un fel de gogosi mici cu crema de vanilie la mijloc dar nu stiu cum se face coca
Poate reteta asta iti va fi de folos: http://www.dulciurifeldefel.ro/choux-a-la-creme/
O sa-l incerc si eu, atat de bine arata…hmmm…SUPER!!!!!
😉 Multumesc.
Daca pun in crema si o budinca de vanilie ar avea ceva?
Nu are nimic, doar ca v-a trebui sa maresti cantitatea de lapte 🙂
Cam cat lapte sa pun nu o sa fie prea multa crema.Nu o sa se taie crema din cauza budincii cand adaug frisca sau nu are nimic.Mersi mult
Corina, daca nu vrei mai multa crema zic eu sa nu mai pui budinca. Sau prepari budinca conform instructiunilor de pe plic si sari peste etapa prepararii cremei.
N-am inteles de ce vrei sa adaugi praful de budinca, ca sa pot sa-ti spun exact cum sa faci.
Am crezut ca o sa fie putina crema si de aia mam gandit sa pun si o budinca,de faptam am vazut pe net la o alta reteta si de aia mam gandit sa pun si eu.
Eu zic ca e suficienta crema, atat cat prajitura sa „alunece pe gat” :))) Daca tie ti se pare putina..poti sa mai maresti cantitatile la crema. Plicul de budinca il pastrezi pentru alta reteta de prajitura 😉
Asa o sa fac.Mersi mult.Frisca pot sa pun de oricare nu numai pilos nu?
Da, bineinteles. Poti folosi orice fel de frisca. 😉
Eu nu am asa tava mica pot sa pun in care am trebe sa maresc si gramajul nu?
Da. Prajitura nu este una foarte inalta, daca pastrezi aceleasi cantitati pentru o tava mai mare va iesi si mai subtire.
Si daca maresc gramajul are ceva.Daca pun in loc de 6 oua pun 8 si din fiecare ingredient cu o lingura sau doua in plus ca tava mea e putin mai mare ar avea ceva.Nu vrau sa fie nici prea subtire nici prea groas blatul.
Depinde de cat e de mare tava… Daca nu e cu mult mai mare e ok sa folosesti 8 oua 😉
Am masurat tava 26\37 o sa fie mult din 8 oua.Atunci si restul compozitiei le marescnu?Zahar pun cate oua am nu?si faina cat sa pun 4-5 linguri.Maresc si compozitia la crema nu?
E ok sa pui 8 oua, apoi restul ingredientelor le calculezi dupa regula de 3 simpla. 😉
8 albusuri
8 linguri zahar
5.5 linguri faina (~140 grame)
3 linguri nuca macinata
1 lingurita (mai cu varf) praf de copt
Aceeasi regula si pentru crema 😉
Buna Miha am vrut in primul rand sa iti multumesc pentru aceasta minunata reteta pe care aseara am si facut o de obicei nu las comentarii dar vizavi de aceasta prajitura nu m am putut abtine sa nu iti spun cat de delicioasa a iesit este o prajitura foarte usoara ma refer ca nu are grasimi dar tot atat de usoara la preparat eu am incercat sa ma orientez la tava mea care se pare ca este imensa pe langa tava care ai folosit o tu la acele cantitati si am dublat reteta dar am constatat pe cand am pus o in tava ca si asa era putina compozitie asa ca m am apucat repede sa mai fac inca o compozitie dar de data asta am adaugat si doua linguri de cacao si am pus o peste cealalta compozitie blatul a iesit superb apoi m am apucat sa fac crema din 18 galbenusuri unde si de aceasta data am adaugat 15 linguri de zahar in loc de 9 a iesit cum nu se putea mai delicioasa am uitat sa ti spun ca eu totusi am insiropat blatul putin desi foarte greu permite siropul dar totusi s a siropat am avut un succes fantastic cu ea eu chear fac foarte multe dulciuri incluzand amandinele care nimeni nu le face ca mine aici in zona oricum daca doresti sa vezi ce torturi fac eu iti pot da un site unde le poti vedea nu am retete caci eu nu stiu sa fac retetele sau sunt putin mai puturoasa eu nu am cantitati exacte le potrivesc mai mult din ochi si nu vreau ca nimeni sa ma injure ca si a stricat materialul cu reteta mea si nu a iesit. Eu iti multumesc inca odata pentru reteta esti o fata minunata si faci un lucru extraordinar . Aici ai website http://www.corahaines.sunphoto.ro in albumul cora vei gasi torturile si daca iti face placere poti vizita si celelalte albume care contin obiecte facute de mine incluzand bijuteriile . Te pup si iti doresc sarbatori fericite si LA MULTI ANI pe noul an . Cora
Buna, Cora.
Ma bucur tare mult ca mi-ai scris. Ma bucur de asemeanea ca ti-a placut prajitura. Adaptarile pe care le-ai facut nu pot fi decat fericite, ai fost inspirata si astfel a iesit o prajitura pe gustul vostru. 😉
Am vazut pozele cu creatiile tale. Arata foarte bine toate si cu siguranta sunt delicioase.
Iti multumesc frumos de vizita, iti multumesc de cuvintele frumoase si de urari. Iti urez si eu toate cele bune si La multi ani!
Multumesc mult.Sarbatori fericite iti doresc.
Buna Miha iti multumesc deasemeni pentru urari si sper ca toata lumea sa intampine noul an cu mai multe bucurii si realizari.Iti scriu si azi tot atat de entuziasmata ca si alaltaieri ca m am apucat sa fac dinnou prajitura in aceeas tava imensa dar de data asta am facut o din 24 de oua initial asta cred ca era reteta adecvata tavii mele la crema sa stii ca am folosit mai putin lapte am pus doar 1,400 L si zahar am pus tot atatea linguri cate galbenusuri adica 24 insa de data asta am facut eu frisca din frisca lichida care nu era indulcita si a iesit perfect este total delicioasa sa nu crezi ca noi mancam in casa chear asa multe dulciuri dar deja s a abonat si sora mea cu prietenele ei si dintr o tava imi ies cam 24 de prajituri asa ca uite ma facand deja a doua runda este extraordinar de buna prajitura pe cat de mult imi place sa le fac pe atat de putin sunt inebunita dupa dulciuri dar aceasta prajitura m a convins si am mancat si eu deja . Curaj dragele noastre gospodine faceti aceasta prajitura de neuitat La Multi Ani tuturor
Aprpo sti la mine aici nu am stiut care este amidonul nici nu stiam daca au asa ceva sau cum ii spune in engleza si am tradus pagina in engleza si am aflat ca defapt CORN STARCH este amidonul si spre bucuria mea ca aveam asa ceva in casa caci foloseam la rahat turcesc am facut aceasta remarca in ideea ca poate cineva mai intampina aceeas situatie. Te pup si tine o tot asa si pe noul an Cora
te rog sa imi explici cand ai timp cum ai reusit sa razi/toci in acest fel ciocolata de deasupra.
eu am incercat cu razatoarea si cu un cutit cu o fanta pentru taiat felii subtirele de legume dar ciocolata se zdrobeste marunt, nu iese in fire
cred ca depinde de marca ciocolatei sa fie mai moale!??? iti mai aminteti aici ce marca de ciocolata ai folosit? vreau sa obtin deci carlionti sau fire de ciocolata 🙂
multumesc pt. raspuns!
Am folosit un curatitor de legume, ceva de genul asta: http://www.megaokazie.ro/picmic/curatator-legume-Bergner-3218-megaokazie-ro.jpgbig.jpg350x350.jpg
Ciocolata trebuie sa fie tinuta la temperatura camerei, sa nu fie rece de la frigider. Daca e moale poti sa faci si carlionti, se rade foarte frumos 😉
De obicei folosesc ciocolata Kuvertura de la Lidl.
Zi frumoasa Didi! >:D<
Multumesc, Mihule! Te imbratisez cu drag 🙂
Cam smechera ciocolata folosesti tu 😉
Nu e smechera, dar e ieftina si buna! :))))
Doamne!am trimis-o pe fiica-mea dupa ciocolata asta, i-am spus sa ia Lindt. m-a sunat ca sa ma intrebe daca sunt sigura ca vreau pt ca e 7.5 lei. m-am intors acum ca sa mai citesc o data, cand colo tu scrisesei Lidl si eu am anagramat in mintea mea Lindt :))))). de aceea comentasem ca e smechera :)))) scuze!
… a luat Milka, preferata ei, eu n-am Lidl langa mine, doar Kaufland si Mega Image 🙂
Amestecand budinca racita cu frisca batuta nu rezulta o crema fina, omogena, ci bucatele de budinca amestecate cu frisca. Ceva nu e OK. Sau numai mie mi s-a intamplat asta?
Ioana, nu inteleg cum de ai obtinut „bucatele de budinca” Probabil ca ai fiert-o prea mult si s-a intarit peste masura. Inainte de a incorpora frisca mixezi un pic budinca, sa se omogenizeze.
As vrea sa inlocuiesc frisca,pentru ca nu am acum si sa pun unt,ce cantitate ar trebui?Multumesc
Eu as pune 150 g, dar merg si 200 daca iti place crema mai untoasa
Eu am reteta exact la fel. Dar eu mai pun peste blat 8 linguri de zahar ars. Este foarte buna.
O idee foarte buna! 😉
Am testat de cateva ori reteta si e extraordinara!!Eu insiropez putin blatul si e nemaipomenita prajitura:) Multumim pt postarea retetei!!numai bine iti dorim Miha!!
Si eu multumesc >:D<
Imi pare rau ca am facut aceasta prajitura, asa e cand iei retete de pe net. Invatare de minte sa nu se mai repete si a doua oara!!!
Imi pare rau daca n-a fost pe placul tau…
As vrea sa fac aceasta prajitura din 12 oua ca sa imi iasa blatul mai gros putin pentru ca tava mea e putin mai mare.Nu imi zici te rog cam cat ar trebui sa pun din fiecare ingredient.Multumesc frumos.
daca dublezi numarul de oua, dublezi si restul ingredientelor, patrand astfel proportiile 😉
[…] ori, si asta cu multi ani in urma. Asa se face ca atunci cand piticii mi-au cerut sa le fac o prajitura d-aia buna cu crema de vanilie, am cedat rugamintilor, singura conditie fiind sa ma lase sa aleg eu din ce voi face foile sau […]