Prajitura cu crema de vanilie

de Miha
1616 vizualizări

Desi fac dulciuri fel de fel, ca asa mi-a ramas si numele :)))) de foarte putine ori i-am auzit pe pui scotand sunete de incantare urmate de rugaminti “sa ne mai faci” Azi pe cand mesteream la poze, Robert a vazut prajitura si m-a atentionat ca am uitat de rugamintile lor. :)))

Deci dragii mei… eu ce sa va mai zic? E buna prajitura asta, e “buna rau di tat” si merita sa o incercati. Zic eu sa-i faceti loc acolo pe lista cu retete de Pasti! 😉

prajitura cu crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 zahar vanilat
  • Crema:
  • 6 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g frisca batuta
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 50 g ciocolata amaruie

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma lucioasa, care face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. Incorporam usor faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana blatul se rumeneste usor si devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, cu tot cu hartia de copt.

Crema de vanilie:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam apoi laptele amestecand usor. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu fierbem (fara sa dea in clocot) pana compozitia se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit, amestecand din cand in cand sa nu se formeze pojghita.

In budinca racita incorporam frisca batuta, apoi aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Punem crema peste blatul racit, nivelam si acoperim toata suprafata prajiturii cu ciocolata rasa. Dam la frigider pentru cateva ore, apoi se portioneaza dupa dorinta.

prajitura cu crema de vanilie

poate vă plac și rețetele

87 comentarii

ilda76 25 aprilie 2013 - 4:16

E Raiul pe pamant asezat in aceasta prajitura!!!
Miha, toata admiratia…:)

Pupicei si-o imbratisare!
Ilda
Lavender Thoughts

Răspuns
Miha 25 aprilie 2013 - 6:16

multumesc draga mea! :*

Răspuns
gaby_d 25 aprilie 2013 - 6:32

Foarte fain arata!Cred ca-i buna di tat! : x

Răspuns
Paula Gafitescu 25 aprilie 2013 - 6:33

Divin arata!!! Fur si eu o feliuta dar numai virtuala, ma pregatesc sufleteste pentru Paste 😛 Te pup!

Răspuns
Beth 25 aprilie 2013 - 9:41

je vais arrêter de venir visiter ton blog, car je par d’ici toujours désidraté a force de saliver devant tes photos, une délice une vrai tuerie!

gros bisous

Răspuns
Simona 25 aprilie 2013 - 11:11

Am trecut-o pe lista deja! Iar acum ma pregatesc s-o printez 🙂
Super arata… la fix ptr gustul nostru si mai ales al mofturosului meu 🙂
Pupici

Răspuns
Adina 25 aprilie 2013 - 15:02

O trec si pe asta pe lista !:)
Minunat!

Răspuns
oana ciurea 25 aprilie 2013 - 18:58

Blatul imi pare foarte cunoscut… sigur l-am testat intr-o reteta de pe blogul tau! E bun rau, de-aia l-am tinut minte! O fi de la snickers? Cu mai putina nuca?

Răspuns
Eileen Cuisine 26 aprilie 2013 - 0:26

Are exact blat ce imi place, crema excelenta, topping de ciocolata, ce sa imi mai doresc mai mult decat sa o fac cat mai repede? Felicitari pentru reteta si blog!

Răspuns
MONICA 30 aprilie 2013 - 16:42

BUNA MIHA FOARTE BINE ARATA O FAC ACUM DE PASTI .FELICITARI PT RETETA SUNT SIGURA CA E FOARTE BUNA ……

Răspuns
MIHAELA 2 mai 2013 - 15:31

CEAU SPUNE-MI TE ROG IN LOC DE NUCA CE POT PUNE.

Răspuns
Miha 2 mai 2013 - 15:35

poti incerca cu nuca de cocos

Răspuns
IOANA 17 mai 2013 - 15:23

pot sa inlocuiesc amidonul cu praful de copt? sau cu bicarbonatul?

Răspuns
Irina 2 iunie 2013 - 7:49

amidonul il poti inlocui cu faina

Răspuns
cristina 5 mai 2013 - 20:19

Simpla si absolut delicioasa. Sotul meu s-a simtit rasfatat

Răspuns
Miha 7 mai 2013 - 17:39

Ma bucur tare mult! Multumesc! >:D<

Răspuns
ali 12 mai 2013 - 17:26

mi-a apreciat cineva ac praji ca fiind cea mai buna prajitura din lune,e delicioasa

Răspuns
Miha 13 mai 2013 - 18:33

Wowww… asta da apreciere! :)) Multumesc din suflet! >:D<

Răspuns
IOANA 17 mai 2013 - 15:26

nu am amidon si nici nu am gasit la magazin. (din pacate nu sunt in tara)..cu ce pot sa-l inlocuiesc?

Răspuns
Miha 17 mai 2013 - 15:33

Daca nu gasesti amidon poti inlocui cu faina. Cu amidon crema iese mai fina, dar e buna si daca e facuta cu faina.

Spor!

Răspuns
Miha 17 mai 2013 - 15:38

Cred ca acolo la tine amidonul arata cam asa: http://www.sutiklub.hu/images/stories/kemenyito.jpg Poate te ajuta 😉

Răspuns
ioanna 29 mai 2013 - 14:18

ioana in ce tara esti?

Răspuns
IOANA 17 mai 2013 - 15:28

?

Răspuns
aura 20 mai 2013 - 14:08

Miha draga iar am mesterit o praji de pe blogul tau si m-a laudat toata lumea si pe mine si pe tine,dar e meritul tau in primul rand.Te pup.

Răspuns
Miha 8 iunie 2013 - 14:07

Aura, nu pot decat sa ma bucur. Multumesc din suflet de aprecieri! >:D<

Răspuns
Ioana 8 iunie 2013 - 10:20

Buna! Am incercat si eu aceasta prajitura si intr-adevar este un deliciu dar crema de vanilie nu s-a intarit si a curs…cred ca din cauza friscii.Ce fel de frisca ai folosit mai exact? Multumesc

Răspuns
Miha 8 iunie 2013 - 14:05

Ioana, probabil ca n-ai fiert budinca suficient. Aceasta trebuie sa fie ferma, bine inchegata, iar cu frisca adaugata ajunge la consistenta potrivita. Iar frisca se adauga numai atunci cand budinca este bine racita.

De obicei folosesc frisca lichida de la Pilos, cumparata de la Lidl.

Răspuns
hellene 20 iunie 2013 - 23:57

Buna! Sint in cautare de prajituri bune si m-am oprit la asta si …. nu-mi pare rau! 🙂 Mi-a placut la nebunie! Eu si toti cei carora le-am dat sa guste, sintem de parere ca este suuuuuperbuna! Multumim!

Răspuns
Miha 21 iunie 2013 - 11:42

Si eu multumesc! Ma bucur tare, tare mult ca v-a placut! 😉

Răspuns
Simona 23 iunie 2013 - 18:52

Azi am facut si eu prajitura asta!! O bunatate!!!!
Multumesc Miha! Pupici

Răspuns
Miha 29 iunie 2013 - 22:24

Sa va fie de bine Simona! Si eu multumesc! >:D<

Răspuns
Nico 29 iunie 2013 - 19:30

Vai de mine! Am facut crema! cred ca nu apuc sa o pun in tort! E foarte buna. Am pus si nuci in blatul de tort pe care l-am facut. Te iubesc. Mai ales ca am mai incercat o data crema asta. Cred ca fara amidon.Nu stiu.. nu iesise!Acum nu am facut exact prajitura asta, dar cred ca gustul e cam acelasi. 🙂

Răspuns
Miha 29 iunie 2013 - 22:25

cat de mult ma bucur cand cititorii incearca retetele si sunt multumiti!!!

Răspuns
Gabriela 17 august 2013 - 13:33

Imi place cum arata, ma inspir din retetele tale, nu in totalitate dar pot spune ca am fost mulțumita de rezultat de fiecare dată. Iti multumesc ca impartasesti aceste rețete cu noi toți!

Răspuns
Miha 17 august 2013 - 20:45

Multumesc si eu Gabriela de cuvintele tale incurajatoare. Ma bucur tare mult daca pot fi sursa de inspiratie 😉

>:D<

Răspuns
anonim 3 septembrie 2013 - 22:52

am folosit si eu frisca de la lidel (pilos)si nu am reusit sa o bat. Sa taiat , brinzit. Nu stiu care-I cauza

Răspuns
anonim 3 septembrie 2013 - 22:53

am luat si eu de la pios frisca nu mi sa batut s-a . Nu stiu care-I cauza .

Răspuns
Miha 4 septembrie 2013 - 13:08

S-a branzit fiindca ai batut-o prea mult.
Smantana trebuie sa fie foarte rece si atunci cand o torni din cutie taie cutia si scoate si grasimea ce ramane acolo lipita. Fara grasimea aia e cam “apa chioara” si nu are cum sa se bata.
Bati smantana rece pana incepe sa capete consistenta, ii adaigi 1 lingura de zahar pudra si mai mixezi 1-2 minute. In acest timp ar trebui sa se intareasca. Daca nu vrea “ajut-o” cu un intaritor de frisca, dar nu insista prea mult cu mixatul.

Răspuns
luminita 8 septembrie 2013 - 17:37

astazi am facuto si eu ,sunt multumita de rezultat 🙂

Răspuns
Miha 5 octombrie 2013 - 12:06

Super! Ma bucur tare mult! >:D<

Răspuns
anonim 5 octombrie 2013 - 12:00

tava mea este de 25/35 are ceva daca este mai mare?

Răspuns
Miha 5 octombrie 2013 - 12:05

Va iesi blatul o idee mai subtire. Daca nu te deranjeaza poti lasa asa sau poti mari un pic cantitatile… sa faci cu 7 albusuri etc , de exemplu…;)

Răspuns
liliana trache 16 octombrie 2013 - 7:38

Foarte buna si usoara

Răspuns
Miha 16 octombrie 2013 - 15:12

ma bucur ca-ti place! >:D<

Răspuns
olguta 19 octombrie 2013 - 21:48

Buuuuna rau!Iubitul meu e nebun dupa dulciuri facute in casa si cu asta l am lasat lat:X

Răspuns
Miha 20 octombrie 2013 - 11:44

Asta suna tare bine! :))))
Ma bucur tare mult ca v-a placut!

Răspuns
gabriela 3 noiembrie 2013 - 16:50

SUPER RETETA !! Am facuto deja de 2 ori iar azi a treia oara dar i-am adaugat peste crema de vanilie mar calit cu unt si scortisoara si am insiropat blatul cu un sirop din zahar ars si putina crema de whiski.
Gustul e demential.Deeasupra am pus ciocolata rasa.
Multumesc din suflet ptr reteta .:*

Răspuns
Miha 17 noiembrie 2013 - 12:32

Multumesc si eu Gabriela.
Buna ideea ta cu marul calit, cred ca a fost foarte foarte buna! >:D<

Răspuns
gabi 17 noiembrie 2013 - 12:21

vreau si eu o reteta de sant un fel de gogosi mici cu crema de vanilie la mijloc dar nu stiu cum se face coca

Răspuns
Miha 17 noiembrie 2013 - 12:30

Poate reteta asta iti va fi de folos: https://www.dulciurifeldefel.ro/choux-a-la-creme/

Răspuns
Melinda 8 decembrie 2013 - 18:57

O sa-l incerc si eu, atat de bine arata…hmmm…SUPER!!!!!

Răspuns
Miha 10 decembrie 2013 - 15:10

😉 Multumesc.

Răspuns
corina 16 decembrie 2013 - 17:13

Daca pun in crema si o budinca de vanilie ar avea ceva?

Răspuns
Miha 16 decembrie 2013 - 17:21

Nu are nimic, doar ca v-a trebui sa maresti cantitatea de lapte 🙂

Răspuns
corina 16 decembrie 2013 - 19:20

Cam cat lapte sa pun nu o sa fie prea multa crema.Nu o sa se taie crema din cauza budincii cand adaug frisca sau nu are nimic.Mersi mult

Răspuns
Miha 16 decembrie 2013 - 19:27

Corina, daca nu vrei mai multa crema zic eu sa nu mai pui budinca. Sau prepari budinca conform instructiunilor de pe plic si sari peste etapa prepararii cremei.
N-am inteles de ce vrei sa adaugi praful de budinca, ca sa pot sa-ti spun exact cum sa faci.

Răspuns
corina 16 decembrie 2013 - 19:53

Am crezut ca o sa fie putina crema si de aia mam gandit sa pun si o budinca,de faptam am vazut pe net la o alta reteta si de aia mam gandit sa pun si eu.

Răspuns
Miha 16 decembrie 2013 - 20:32

Eu zic ca e suficienta crema, atat cat prajitura sa “alunece pe gat” :))) Daca tie ti se pare putina..poti sa mai maresti cantitatile la crema. Plicul de budinca il pastrezi pentru alta reteta de prajitura 😉

Răspuns
corina 16 decembrie 2013 - 21:18

Asa o sa fac.Mersi mult.Frisca pot sa pun de oricare nu numai pilos nu?

Răspuns
Miha 16 decembrie 2013 - 21:56

Da, bineinteles. Poti folosi orice fel de frisca. 😉

Răspuns
rodi 19 decembrie 2013 - 13:24

Eu nu am asa tava mica pot sa pun in care am trebe sa maresc si gramajul nu?

Răspuns
Miha 19 decembrie 2013 - 13:51

Da. Prajitura nu este una foarte inalta, daca pastrezi aceleasi cantitati pentru o tava mai mare va iesi si mai subtire.

Răspuns
rodi 19 decembrie 2013 - 21:57

Si daca maresc gramajul are ceva.Daca pun in loc de 6 oua pun 8 si din fiecare ingredient cu o lingura sau doua in plus ca tava mea e putin mai mare ar avea ceva.Nu vrau sa fie nici prea subtire nici prea groas blatul.

Răspuns
Miha 19 decembrie 2013 - 22:04

Depinde de cat e de mare tava… Daca nu e cu mult mai mare e ok sa folosesti 8 oua 😉

Răspuns
rodi 19 decembrie 2013 - 22:16

Am masurat tava 26\37 o sa fie mult din 8 oua.Atunci si restul compozitiei le marescnu?Zahar pun cate oua am nu?si faina cat sa pun 4-5 linguri.Maresc si compozitia la crema nu?

Răspuns
Miha 19 decembrie 2013 - 22:56

E ok sa pui 8 oua, apoi restul ingredientelor le calculezi dupa regula de 3 simpla. 😉
8 albusuri
8 linguri zahar
5.5 linguri faina (~140 grame)
3 linguri nuca macinata
1 lingurita (mai cu varf) praf de copt

Aceeasi regula si pentru crema 😉

Răspuns
Cora 19 decembrie 2013 - 23:17

Buna Miha am vrut in primul rand sa iti multumesc pentru aceasta minunata reteta pe care aseara am si facut o de obicei nu las comentarii dar vizavi de aceasta prajitura nu m am putut abtine sa nu iti spun cat de delicioasa a iesit este o prajitura foarte usoara ma refer ca nu are grasimi dar tot atat de usoara la preparat eu am incercat sa ma orientez la tava mea care se pare ca este imensa pe langa tava care ai folosit o tu la acele cantitati si am dublat reteta dar am constatat pe cand am pus o in tava ca si asa era putina compozitie asa ca m am apucat repede sa mai fac inca o compozitie dar de data asta am adaugat si doua linguri de cacao si am pus o peste cealalta compozitie blatul a iesit superb apoi m am apucat sa fac crema din 18 galbenusuri unde si de aceasta data am adaugat 15 linguri de zahar in loc de 9 a iesit cum nu se putea mai delicioasa am uitat sa ti spun ca eu totusi am insiropat blatul putin desi foarte greu permite siropul dar totusi s a siropat am avut un succes fantastic cu ea eu chear fac foarte multe dulciuri incluzand amandinele care nimeni nu le face ca mine aici in zona oricum daca doresti sa vezi ce torturi fac eu iti pot da un site unde le poti vedea nu am retete caci eu nu stiu sa fac retetele sau sunt putin mai puturoasa eu nu am cantitati exacte le potrivesc mai mult din ochi si nu vreau ca nimeni sa ma injure ca si a stricat materialul cu reteta mea si nu a iesit. Eu iti multumesc inca odata pentru reteta esti o fata minunata si faci un lucru extraordinar . Aici ai website http://www.corahaines.sunphoto.ro in albumul cora vei gasi torturile si daca iti face placere poti vizita si celelalte albume care contin obiecte facute de mine incluzand bijuteriile . Te pup si iti doresc sarbatori fericite si LA MULTI ANI pe noul an . Cora

Răspuns
Miha 20 decembrie 2013 - 11:55

Buna, Cora.
Ma bucur tare mult ca mi-ai scris. Ma bucur de asemeanea ca ti-a placut prajitura. Adaptarile pe care le-ai facut nu pot fi decat fericite, ai fost inspirata si astfel a iesit o prajitura pe gustul vostru. 😉
Am vazut pozele cu creatiile tale. Arata foarte bine toate si cu siguranta sunt delicioase.
Iti multumesc frumos de vizita, iti multumesc de cuvintele frumoase si de urari. Iti urez si eu toate cele bune si La multi ani!

Răspuns
rodi 20 decembrie 2013 - 22:41

Multumesc mult.Sarbatori fericite iti doresc.

Răspuns
Cora 21 decembrie 2013 - 5:52

Buna Miha iti multumesc deasemeni pentru urari si sper ca toata lumea sa intampine noul an cu mai multe bucurii si realizari.Iti scriu si azi tot atat de entuziasmata ca si alaltaieri ca m am apucat sa fac dinnou prajitura in aceeas tava imensa dar de data asta am facut o din 24 de oua initial asta cred ca era reteta adecvata tavii mele la crema sa stii ca am folosit mai putin lapte am pus doar 1,400 L si zahar am pus tot atatea linguri cate galbenusuri adica 24 insa de data asta am facut eu frisca din frisca lichida care nu era indulcita si a iesit perfect este total delicioasa sa nu crezi ca noi mancam in casa chear asa multe dulciuri dar deja s a abonat si sora mea cu prietenele ei si dintr o tava imi ies cam 24 de prajituri asa ca uite ma facand deja a doua runda este extraordinar de buna prajitura pe cat de mult imi place sa le fac pe atat de putin sunt inebunita dupa dulciuri dar aceasta prajitura m a convins si am mancat si eu deja . Curaj dragele noastre gospodine faceti aceasta prajitura de neuitat La Multi Ani tuturor
Aprpo sti la mine aici nu am stiut care este amidonul nici nu stiam daca au asa ceva sau cum ii spune in engleza si am tradus pagina in engleza si am aflat ca defapt CORN STARCH este amidonul si spre bucuria mea ca aveam asa ceva in casa caci foloseam la rahat turcesc am facut aceasta remarca in ideea ca poate cineva mai intampina aceeas situatie. Te pup si tine o tot asa si pe noul an Cora

Răspuns
Didi 1 februarie 2014 - 6:45

te rog sa imi explici cand ai timp cum ai reusit sa razi/toci in acest fel ciocolata de deasupra.

eu am incercat cu razatoarea si cu un cutit cu o fanta pentru taiat felii subtirele de legume dar ciocolata se zdrobeste marunt, nu iese in fire

cred ca depinde de marca ciocolatei sa fie mai moale!??? iti mai aminteti aici ce marca de ciocolata ai folosit? vreau sa obtin deci carlionti sau fire de ciocolata 🙂

multumesc pt. raspuns!

Răspuns
Miha 1 februarie 2014 - 10:53

Am folosit un curatitor de legume, ceva de genul asta: http://www.megaokazie.ro/picmic/curatator-legume-Bergner-3218-megaokazie-ro.jpgbig.jpg350x350.jpg

Ciocolata trebuie sa fie tinuta la temperatura camerei, sa nu fie rece de la frigider. Daca e moale poti sa faci si carlionti, se rade foarte frumos 😉

De obicei folosesc ciocolata Kuvertura de la Lidl.

Zi frumoasa Didi! >:D<

Răspuns
Didi 2 februarie 2014 - 8:46

Multumesc, Mihule! Te imbratisez cu drag 🙂

Cam smechera ciocolata folosesti tu 😉

Răspuns
Miha 2 februarie 2014 - 16:32

Nu e smechera, dar e ieftina si buna! :))))

Răspuns
Didi 2 februarie 2014 - 17:57

Doamne!am trimis-o pe fiica-mea dupa ciocolata asta, i-am spus sa ia Lindt. m-a sunat ca sa ma intrebe daca sunt sigura ca vreau pt ca e 7.5 lei. m-am intors acum ca sa mai citesc o data, cand colo tu scrisesei Lidl si eu am anagramat in mintea mea Lindt :))))). de aceea comentasem ca e smechera :)))) scuze!
… a luat Milka, preferata ei, eu n-am Lidl langa mine, doar Kaufland si Mega Image 🙂

Răspuns
Ioana 13 aprilie 2014 - 8:56

Amestecand budinca racita cu frisca batuta nu rezulta o crema fina, omogena, ci bucatele de budinca amestecate cu frisca. Ceva nu e OK. Sau numai mie mi s-a intamplat asta?

Răspuns
Miha 13 aprilie 2014 - 10:56

Ioana, nu inteleg cum de ai obtinut “bucatele de budinca” Probabil ca ai fiert-o prea mult si s-a intarit peste masura. Inainte de a incorpora frisca mixezi un pic budinca, sa se omogenizeze.

Răspuns
Maria 15 aprilie 2014 - 2:02

As vrea sa inlocuiesc frisca,pentru ca nu am acum si sa pun unt,ce cantitate ar trebui?Multumesc

Răspuns
Miha 15 aprilie 2014 - 11:02

Eu as pune 150 g, dar merg si 200 daca iti place crema mai untoasa

Răspuns
Filip 4 februarie 2015 - 20:09

Eu am reteta exact la fel. Dar eu mai pun peste blat 8 linguri de zahar ars. Este foarte buna.

Răspuns
Miha 4 februarie 2015 - 20:26

O idee foarte buna! 😉

Răspuns
deea 8 iunie 2015 - 15:56

Am testat de cateva ori reteta si e extraordinara!!Eu insiropez putin blatul si e nemaipomenita prajitura:) Multumim pt postarea retetei!!numai bine iti dorim Miha!!

Răspuns
Miha 8 iunie 2015 - 16:09

Si eu multumesc >:D<

Răspuns
dana 5 decembrie 2015 - 22:56

Imi pare rau ca am facut aceasta prajitura, asa e cand iei retete de pe net. Invatare de minte sa nu se mai repete si a doua oara!!!

Răspuns
Miha 5 decembrie 2015 - 23:01

Imi pare rau daca n-a fost pe placul tau…

Răspuns
daria 16 decembrie 2015 - 14:49

As vrea sa fac aceasta prajitura din 12 oua ca sa imi iasa blatul mai gros putin pentru ca tava mea e putin mai mare.Nu imi zici te rog cam cat ar trebui sa pun din fiecare ingredient.Multumesc frumos.

Răspuns
Miha 17 decembrie 2015 - 7:33

daca dublezi numarul de oua, dublezi si restul ingredientelor, patrand astfel proportiile 😉

Răspuns

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: