Imi place cafeaua, n-as putea sa-mi incep ziua fara ea 😀 Avand copii in preajma de multe ori evit sa o folosesc si in retete de prajituri, dar uneori merita si adultii sa se rasfete cu ceva bun, o prajitura cu cafea, dupa o zi istovitoare 🙂
Am incercat ca aceasta minunata prajitura sa fie simplu de realizat, blat simplu de pandispan cu cacao si crema fiarta, in care am inlocuit o parte din lapte cu cafea preparata la Espressor Breville Prima Latte

INGREDIENTE
- Blat:
- 3 oua
- 3 linguri zahar (pudra)
- 3 linguri faina
- 2 linguri ulei
- 1 lingura cacao
- un varf de lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Crema de cafea:
- 250 ml lapte
- 250 ml espresso
- 150 g zahar
- 3 linguri amidon
- 5 g gelatina
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 pliculet zahar vanilat
Mod de preparare Prajitura cu cafea:
Blat:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit
bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine
de paletele mixerului. Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie
stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor
compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si
amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu,
pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Blatul copt se scoate pe un gratar, cu
fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Crema de cafea:
Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat gelayina sa fie bine acoperita.
Amestecam intr-o cratita zaharul cu amidonul. Adaugam laptele si cafeaua putin cate putin, pana obtinem
o compozitie omogena, fara cocoloase. Punem cratita pe foc mic si fierbem compozitia, amestecand
mereu, pana se ingroasa. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca putin si adaugam si gelatina. Amestecam
pana aceasta se dizolva si lasam la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul vanilat pana devine ferma, apoi o incorporam in budinca de
cafea, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Montare prajitura cu cafea:
In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem blatul si deasupra crema in strat
uniform. Acoperim cu folie si dam la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte.
Pofta buna!
RETETA IN IMAGINI
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook AICI