Reteta Prajitura cu cacao si crema de lapte
Daca zilele din timpul saptamanii sunt despre cornuri, cornulete, briose sau orice alta prajitura de casa ce poate fi pusa in pachetelul pentru scoala, week-endul este despre prajituri cu crema si momente de relaxare alaturi de prieteni dragi, la cafea. Prajitura cu cacao si crema de lapte este o prajitura usor de pregatit, pentru care nu aveti nevoie de cine stie ce ingrediente, iar rezultatul este unul delicios.
INGREDIENTE
- Blat de tort cu cacao:
- 3 oua
- 3 linguri zahar pudra
- 2 linguri ulei
- 3 linguri faina
- 1 lingura cacao
- esenta de vanilie
- Blat de bezea cu cacao:
- 4 albusuri
- 4 linguri zahar pudra
- 4 linguri nuca macinata
- 2 picaturi esenta de migdale
- 2 linguri cacao
- Crema de lapte:
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- 3 linguri amidon alimentar
- 500 ml lapte
- 200 ml smantana pentru frisca
- 50 g zahar
- esenta de vanilie
Mod de preparare Prajitura cu cacao si crema de lapte:
Blat cu cacao pentru Prajitura cu cacao si crema de lapte:
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.
Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.
Faina o cernem impreuna cu cacaoa peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.
Blatul de bezea cu cacao (inspiratie Miremirc)
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Adaugam nuca macinata, esenta de migdale si cernem cacaoa. Amestecam usor cu o paleta, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt, nivelam si dam la cuptor la foc mic (~120 grade cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 30 de minute, pana blatul devine ferm la atingere si nu mai este lipicios. Se scoate pe un gratar sise lasa la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema :
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Turnam laptele amestecand usor, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic sau la baie de aburi. Fara sa dea in clocot, fierbem compozitia la foc mic, pana se ingroasa, amestecand continuu. Se da deoparte si se pune esenta de vanilie.
Crema de vanilie se lasa sa se racoreasca, timp in care se amesteca din cand in cand cu telul, sa nu se formeze pojghita. Peste crema racorita se pune o folie alimentara, direct pe suprafata cremei si se da la frigider pana este bine racita si se intareste.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga 50 g zahar pudra si se mixeaza pana devine ferma.
Crema de vanilie se mixeaza pana la omogenizare, apoi se adauga si frisca batuta.
Asamblare Prajitura cu cacao si crema de lapte:
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara, punem blatul cu cacao si aproximativ 2/3 din crema. Acoperim cu blatul de bezea cu cacao si restul de crema. Invelim prajitura in folie si dam la frigider pentru cateva ore.
Prajitura cu cacao si crema de lapte se portioneaza cu un cutit bine ascutit, putin incalzit.
Pofta buna! 😉
Va recomand sa incercati si prajitura Romburi cu lapte (reteta aici)
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
11 comentarii
Sunt sigură că este delicioasă! :-*
O incerci? 😉
Promit ca e delicioasa!
As putea inlocui faina alba cu cea fara gluten si smantana cu smantana de cocos/orez? Sunt alergica la proteina din lapte de vaca. Multumesc
Faina se poate inlocui fara probleme. Smantana de cocos nu am folosit niciodata, nu stiu cum este. Se poate face frisca din ea?
Cred ca e o prajitura tare gustoasa 🙂
Un aperitiv excelent
Arata foarte bine si nici nu pare atat de grea de facut.
Buna! Am facut si eu aceasta prajitura, este delicioasa!! O intrebare am in ceea ce priveste blatul de bezea, acesta ce textura ar trebui sa aiba dupa copt? Un blat pufos? sau de consistenta unei bezele? Mie mi-a iesit pufos, oarecum moale si s-a dezlipit destul de greu de pe hartia de copt.
Buna, Mariana.
Blatul are o textura pufoasa si trebuie lasat sa se raceasca foarte bine inainte de a scoate hartia de copt 😉
La aceasta crema, frișca se încorporează cu mixerul, sau cu spatula? Eu am incorporat cu mixer și mi s a cam tăiat.. Mulțumesc!
E ok si cu mixerul, doar sa nu insisti prea mult. Atat doat cat sa se omogenizeze compozitia