Noi, omuletii astia de la oras, nu prea suntem obisnuiti cu fructele alea bio 😀 mici, patate, pe alocuri stricate… Asa se face ca atunci cand m-am vazut pusa in fata unei sacose cu caise parfumate, dar vai de mama lor :)))) am cam ridicat din umeri. N-am dezarmat insa si-am zis ca le-ar sta tare bine intr-o prajitura cu caise 😉
Prajitura cu blat pufos si crema de caise a fost delicioasa, putin acrisoara si foarte aromata. Va provoc si pe voi sa o incercati, mai ales ca este o reteta simpla si usor de preparat.
INGREDIENTE
- Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 5 linguri faina
- un varf de lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- Pentru crema de caise:
- 500 g caise (cantarite fara samburi)
- 100 g zahar
- 10 g gelatina
- 200 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura zahar vanilat
- fulgi de nuca de cocos pentru ornat
Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de caise:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 25-30 de minute. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si-l lasam la racit cu tot cu hartia de copt.
Crema de caise:
Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.
Presaram zaharul peste caisele curatate de samburi. Punem cratita pe foc mic si fierbem cateva minute, pana zaharul se topeste si fructele isi lasa zeama. Mixam cu blenderul vertical pana obtinem un piure fin de caise. Lasam putin la racorit, apoi adaugam gelatina. Amestecam bine pana gelatina este bine dizolvata. Punem la frigider pana piureul se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.
Smantana pentru frisca o mixam pana capata consistenta. Adaugam zaharul vanilat si mixam pana devine ferma. O incorporam apoi in piureul de caise bine racit, amestecand usor, cu miscari de jos in sus.
Blatul racit il taiem in 3 parti, crema o impartim tot in 3. Punem crema intre blaturi, ultimul start fiind cel de crema de caise. Presaram cu fulgi de cocos si dam la rece pana se intareste crema si prajitura poate fi portionata.
Pofta buna! 😉
RETETA IN IMAGINI
7 comentarii
Foarte imbietoare!
multumesc Olivia!
prajitura casei…
foarte buna si rapida ! 🙂
ma bucur ca ti-a placut! 🙂
Caisele erau scumpe așa că am luat piersici pentru rețeta aceasta,sper sa fie bine
Miha pot sa fac cu frișcă lichidă deocamdată din aceasta am în casă?
Îmi place cum arată prăjitura și îți mulțumesc pentru rețetă.
Si eu multumesc de vizita si aprecieri 🙂